Mentorluk Yapmanın Mentorlere Faydaları

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

Mentorluk Yapmanın Mentorlere Faydaları

Two Women Talking - Peter Worsley

Two Women Talking - Peter Worsley

Kariyer hedeflerimize ulaşmada bir mentorle birlikte yürümenin faydalarını hepimiz biliyoruz. Fakat mentor olmanın mentorlere sağladığı faydalar pek fazla dile getirilmiyor.
relate-banner

Birçok lider, üzerinde önemli sorumluluklar taşıması sebebiyle "güç stresine" sahip olabiliyor. Üstelik güç stresini sadece liderler değil bir takım çalışmasında arkadaşlarını yaptıklarıyla etkilemek isteyen herkes deneyimleyebiliyor. Bu şekilde yerleşen ve kronikleşen güç stresi fizyolojik ve psikolojik olarak hayatımızda olumsuz etkilere sebep oluyor. Fakat başkalarına şefkatle yaklaşarak ve onların iyiliği için çabalayarak yapılan mentorluk, olumsuz fizyolojik ve psikolojik etkileri azaltıyor.

Mentorluk yapmak; etkili açık uçlu sorular sorabilme yeteneğimiz sayesinde sadece mentoru olduğumuz kişinin değil, bizim de içgörü kazanmamıza yardımcı oluyor. Açık uçlu soru sormanın kapalı uçlu soru sormaktan farklı özellikleri olduğunu sıkça duyuyor ve duruma göre sorularımızı kapalı veya açık uçlu olarak ayarlıyoruz. Mentorluk yaptığımız zamanlarda ise açık uçlu soru sormanın önemi biraz daha artıyor. Yargılama içermeyen, konuyla ilgilendiğimizi açıkça gösteren ve özgün açık uçlu sorular sormak biraz beceri biraz da içtenlik gerektiriyor. Böyle özelliklere sahip açık uçlu sorular sorabilmek mentorluğun değerli özelliklerinden biri olarak ortaya çıkıyor. Öyle ki anlamlı bir içeriğe sahip olan, konunun içeriğini ve duyguları yansıtan açık uçlu sorular sormak mentorların kendileri ile ilgili de yeni içgörüler kazanmalarına yardımcı oluyor.

Tüm bunların yanında son zamanlarda liderlik/mentorluk yapmak ile ilgili fikirlerde bir kültür değişimi yaşanıyor. Sıklıkla kişiler, liderlerinden/mentorlerinden yeni fikirleri ve karar verme yollarını sunmalarını bekliyordu. Fakat bu kültür değişiyor ve kişilerin artık liderlerine/mentorlerine sadece problemlerle değil, çözüm yöntemleriyle birlikte de gelmeleri gerektiğine inanılıyor. Zira etkili çözüm önerileri herkesten gelebiliyor, bunları sadece mentorlerden beklemek gerekmiyor. Bu şekilde mentor ve menti birlikte gelişme kaydediyor.

Newton, R. (2020, January 20). 3 Ways to Build Coaching Into Career and Why It Matters. Forbes. Retrieved from https://www.forbes.com/sites/rebeccanewton/2020/01/20/3-ways-to-build-coaching-into-your-career-and-why-it-matters/?sh=3c7f91d7027a

Benzer yazılar

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
Druk - Thomas Vinterberg (2020)

Tehlikeli Bir Alkol Deneyi: DRUK

Yaşamanın keyfini unutmuş orta yaş krizindeki dört öğretmenin içlerindeki coşkuyu bulmaya çalışma öyküsünü anlatan bir Danimarka filmi.
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Carl Little

Ergenlikte Spor Yapmanın Mental Sağlığa Etkileri

Ergenlik döneminde spor yapmak kişileri mental açıdan nasıl etkiliyor? Kız çocukları depresyona daha mı meyilli?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.

footer