İşten Ayrıldım! Bununla Nasıl Başa Çıkacağım?

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

İşten Ayrıldım! Bununla Nasıl Başa Çıkacağım?

Scared People - Soul Eom

Scared People - Soul Eom

İşten ayrılmak beraberinde utanç gibi duyguları getirebiliyor. Hatta işimizi kendimizle o kadar bağdaştırıyoruz ki işimizi kaybettiğimizde kendimizden bir parça kopmuş gibi hissedebiliyoruz. Bu noktada, öz değerimizin sahip olduğumuz işle veya bulunduğumuz iş yerinin adıyla tanımlanan bir şey olmadığını akılda tutmak gerekiyor. İşte öz değerinize zarar vermeden bu süreçle başa çıkmak için yapabilecekleriniz:
relate-banner

Üzüntünüzü yaşamak için kendinize zaman verin.

İşten ayrılmak da bir kayıptır. Diğer kayıplar gibi bu kaybımızın da dinlenmeye, anlanmaya ihtiyacı var. Eğer bu kayıptan dolayı hissettiklerinizi yok sayarsanız yeni iş görüşmelerine de üzgün ve kızgın halde gidebilirsiniz.

Sevdiklerinizle etkileşimde kalın.

Bu süreçte birçok farklı duyguyu farklı yoğunluklarda yaşıyor olabilirsiniz. Burada, kendinizi herkesten uzaklaştırmamanız ve izole etmemeniz önem taşıyor. Unutmamak gerekiyor ki olumsuz durumlarla mücadele içinde olduğumuz dönemlerde sosyal desteğe daha fazla ihtiyaç duyuyoruz.

Kendinize rutinler oluşturarak eski disiplininizi sürdürmeye devam edin.

İşimiz sayesinde günlerimiz ve haftalarımız genellikle planlanmış oluyor ve o plana göre hareket ediyoruz. İşten ayrıldığımızda ise bu planlar ve disiplin kaybolabiliyor. Her günü pazar günüymüş gibi yaşamaya başlayabiliyoruz. Bu noktada belli başlı rutinler oluşturmak faydalı oluyor. Yeni bir hobi edinmek, düzenli egzersiz yapmak gibi rutinlerimize uyduğumuzu görmek hayatımızın kontrolünün hala elimizde olduğunu hissetmemize yardımcı oluyor.

Kendinize karşı nazik olun.

Bu dönem, kendi kendinizle olumsuz konuşmalar içine girmeniz için hiç uygun bir dönem değil. Bu bağlamda, size iyi hissettiren kişilerle etkileşimde kalmak, size kötü hissettiren kişilerden bir süre uzak durmak iyi gelebiliyor. Örneğin, sizi hedefleriniz doğrultusunda destekleyen bir arkadaşınızı hemen arayabilirsiniz.

İşinizle alakası olmayan ve sizin için yeni olan şeyler yapmayı deneyin.

Size iyi gelen aktivitelerin yanında gönüllülük faaliyetlerinde bulunabilirsiniz. Gönüllülük sürecinde bir amacınızın olduğunu fark etmek ve bir şeyler başarabildiğinizi görmek iyi hissettirebiliyor. Öyle ki farklı aktivitelerle meşgul olmak ve birilerine yardım etmek öz güveni artırıyor. Aynı zamanda gönüllülük sayesinde daha fazla kişiyi tanıyabilir, potansiyel işleri görebilir ve bu işlere başvuruda bulunmayı değerlendirebilirsiniz.

Pohle, A. (2021, February 25). How to Deal with Job Loss Without Damage to Your Self-esteem. The Wall Street Journal. Retrieved from https://www.wsj.com/articles/how-to-deal-with-job-loss-without-damage-to-your-self-esteem-11607118880

Benzer yazılar

Burial of Atala - Anne-Louis Girodet de Roussy-Trioson

Yas Sürecine Destek Olmak

Yas sürecindeki birinin nasıl yanında olabiliriz? Bu yazımızda yas sürecine destek sağlamak için neler yapabileceğimizi anlatıyoruz.
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
Waheed in lord’s robes - Liu Xiaodong (2011)

Örgütsel Bağlılık Neden Önemli?

Örgütsel bağlılık ile çalışanların iş performansı, motivasyonları, işten ayrılmaları ya da devam etmeleri arasında bir ilişki bulunuyor.
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.

footer