İş Mülakatlarında Sormanız Gereken Sorular

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

İş Mülakatlarında Sormanız Gereken Sorular

Chop Suey - Edward Hopper (1929)

Chop Suey - Edward Hopper (1929)

İş mülakatlarına hazırlanırken endişe uyandıran birçok konu bulunuyor. Bu endişelerin içinde mülakatta işverene hangi soruların sorulacağı, kişilerin yeteneklerini nasıl gösterebilecekleri gibi konular da bulunuyor. Bu sürecin mülakata giren kişi ve işveren arasında karşılıklı anlaşma ile oluştuğu çoğu zaman unutuluyor. İşte bu sebeple size sorulan soruları yanıtlamanın yanında fırsatınız olduğunda iş mülakatlarında sizin sorabileceğiniz 4 soru!
relate-banner

  • İstediğiniz pozisyon bu iş yerinde yeni bir rol mü? Eğer öyleyse neden böyle bir bölüm oluşturuldu? Eğer değilse burada çalışan bir önceki kişi neden ayrıldı?
Eğer bu işten ayrılan kişi çok başarılı ise sizden neler beklediklerini anlayabilirsiniz. Öte yandan bir önceki çalışan işten çıkarıldıysa bu sayede bu pozisyondayken ne yapmamanız gerektiğini fark edebilirsiniz. Ayrıca bu yeni bir rol ise bu alanda çalışmak için yeteneklerinizin yeterli olup olmadığına bakabilirsiniz.

  • Birlikte çalışacağınız lidere göre başarılı bir çalışan hangi özelliklere sahiptir?
Bu soruyla bulunmak istediğiniz pozisyonun standartlarını öğrenebilirsiniz. Bu sayede onların beklentilerini karşılamaya ne kadar yetkin olduğunuzu ölçebilirsiniz. Bunun yanında ekipleriyle çalışma dinamiklerinin nasıl olduğunu da fark edebilirsiniz. Örneğin, süreçten bahsetmek yerine sadece sonucun başarılı olup olmamasına mı odaklanıyorlar?

  • Çalışma ortamının kültürü nasıl?
Bu soruya verilen "çok çalışmak, yoğun çalışmak" veya "esnek çalışmak" gibi yanıtlarla iş yükünüzün nasıl olacağının farkına varabilirsiniz. Bu açıdan çalışma ortamının kültürünü tanımak önem taşıyor. Örneğin, "yoğun çalışma insanı" değilseniz böyle bir ortam sizin için çok stresli olabilir.

  • Lideriniz olacak kişinin/kişilerin liderlik tarzı nedir?
Bu sorunun cevabı size onların liderliği mi yoksa yöneticiliği mi benimsediklerini gösterebilir. Bir yönetici sadece işleri görevli kişilere dağıtır, kaynakları tahsis eder. Bir lider ise stratejileri ile takımına ilham kaynağı olur. Böyle bir soruya liderlik özelliklerini geliştirmiş biri liderliğe yaklaşımının farkında olarak cevap verir.

Florko, L. (4 April, 2021). Questions You Should Be Asking in Job Interviews.Psychology Today. https://www.psychologytoday.com/us/blog/people-planet-profits/202104/questions-you-should-be-asking-in-job-interviews

Benzer yazılar

Fyre Festival 2017

FYRE: Manipülasyonun Fiyaskosu

FYRE: Festival Fiyaskosu, rüya gibi planlanan bir festivalin trajediye dönüşünü anlatırken manipülatif ilişkilere dair izlenimler sunuyor.
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Portrait of Sir Richard Thompson - Diarmuid Kelley (2015)

Hibrit Çalışmaya Geçişin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - Part 2

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Bu sorular yardımıyla stresle daha kolay baş edebilirsiniz.
Anonim - Acrobats (1822)

İş Yerinde Kültürel Çeşitlilik

Şirketler çalışanlarına kültürel çeşitliliğin ve eşitliğin olduğu çalışma ortamları sağlamalı. Bu doğrultuda atılması gereken adımlar neler?
TEAMWORK - Tom Furey

İdeal Takım Büyüklükleri ve Sosyal Kaytarma

Kişi sayısı arttıkça verim artar mı yoksa az insanla daha verimli çalışılabilir mi? İdeal takım sayısı kaç kişidir? Cevabı yazımızda.

footer