Aile İçi Şiddet Çocuğu Nasıl Etkiliyor?

Feyza Hilal Dilmaç

Feyza Hilal Dilmaç

Aile İçi Şiddet Çocuğu Nasıl Etkiliyor?

From Kurt Ard

From Kurt Ard

Aile, çocukların korunma ve beslenme gibi en temel ihtiyaçlarını karşılıyor. Aile içinde bazen sesler yükselebiliyor, ebeveynler çocukların yanında tartışabiliyor, belki kardeşler birbiriyle anlaşmazlığa düşebiliyor. Her aile içinde böyle sıkıntılarla karşılaşılsa da şiddete dönüşen bu 'ufak sıkıntılar' çocukları birçok açıdan ciddi biçimde etkiliyor.
relate-banner

Çocukların gözlemlediği aile içi şiddet, ebeveynlerin sık sık çocukların yanında yüksek ses tonuyla tartışmaları, birbirlerine fiziksel olarak zarar vermeleri olarak tanımlanıyor. Çocukların büyüme sürecinde sıklıkla başvurdukları öğrenme yollarından biri de gözlem yoluyla öğrenme. Aile içinde çocukların özellikle ebeveynleri arasındaki kavgalı, çatışmalı iletişime şahit olması, sorun çözme yöntemi olarak şiddeti öğrenmesine sebep olabiliyor. Bazen de çocuklar, ebeveynlerinin aile içinde sık başvurdukları bu yöntemi 'gerekli' bir araç olarak algılayabiliyorlar. Böyle büyüyen çocuklar, yetişkinlik dönemine geldiklerinde ilişkilerinde şiddet kullanmaya eğilimli olabiliyorlar. Yani bugün aile içi şiddetin bir kurbanı olan çocuk, büyüdüğünde şiddeti uygulayan kişi olabiliyor. Çocuk yalnızca şiddete maruz kalmıyor, şiddet uygulamayı da öğreniyor.

Diğer taraftan, çocukların en temel ihtiyaçlarını karşılamakla sorumlu olan ebeveynler, kavga ortamında çocuğunun ihtiyaçlarını gözden kaçırabiliyorlar. İhmal edilen çocuklar, gelişimsel olarak olumsuz etkileniyorlar. Bazen ebeveynler kavga ortamının verdiği duygularla çocukların ortamda olduğundan da haberdar olamayabiliyorlar; bu da çocukları 'görünmez kurbanlar' yapıyor. Çocuk ihmali; gözetleme, denetleme eksikliği, çocuğun beslenme ve giyinme ihtiyaçlarını karşılamama, çocuğa güvenli bir yaşam alanı sağlamama olarak tanımlanıyor. Yapılan araştırmalara göre, çocuk ihmali çocukları travmatize ediyor ve sonraki davranışlarını etkiliyor.

Küçük yaşta aile içi şiddete tanık olan çocuklarda her çocuğun ev içi şiddete maruz kaldığı algısı oluşuyor. Bebeklerde ve yeni yürümeye başlayan çocuklarda ise aile içi şiddet duygusal sıkıntılar yaşamalarına, gelişim düzeylerinin altında davranışlar sergilemelerine, fiziksel rahatsızlıklara ve özellikle tuvalet eğitiminde ve dil gelişiminde gerilemelere sebep oluyor. Ayrıca aile içinde şiddete belli bir süre maruz kalmış çocuklarda uyku problemleri, öğrenme güçlüğü veya sosyal problemler görülebiliyor. Ebeveynlerinden birinin fiziksel şiddete uğradığını gören çocuk, yoğun stres yaşamakla kalmıyor, sürekli olarak ebeveynini kaybetme korkusu yaşıyor. Bu etkiler direkt etkiler olmakla birlikte, çocuklar aile içi şiddetten dolaylı olarak da etkilenebiliyorlar. Örneğin, annenin yaşadığı stres ev ortamını etkiliyor, dolaylı olarak çocuk da evdeki şiddet ortamına direkt şahit olmamış olsa bile olumsuz olarak etkileniyor.

Aile içi şiddetin bilinen risk faktörlerinin etkisinin ötesinde, çocuk yetiştirmenin ilk 6 ayında ebeveynleri arasındaki şiddete maruz kalan çocukların, hayatlarının ilk 5 yılında meydana gelebilecek fiziksel ya da psikolojik istismar ve ihmale maruz kalma olasılığı üç kattan fazla artıyor.

[1] Bevan, E., & Higgins, D. J. (2002). Is domestic violence learned? The contribution of five forms of child maltreatment to men's violence and adjustment. Journal of Family Violence, 17(3), 223-245.
[2] McGuigan, W. M., & Pratt, C. C. (2001). The predictive impact of domestic violence on three types of child maltreatment. Child Abuse & Neglect, 25(7), 869-883.
[3] Osofsky, J. D. (2003). Prevalence of children's exposure to domestic violence and child maltreatment: Implications for prevention and intervention. Clinical Child and Family Psychology Review, 6(3), 161-170.

Benzer yazılar

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?
DALL-E

Dijital Partner Şiddeti

“Onu takipten çıkacaksın!” “Şifreni mi değiştirdin?” Bu cümleler tanıdık mı? Eğer böyle söylemlerle karşılaştıysanız dijital şiddeti deneyimlemiş olabilirsiniz.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Spending Time- Martin Parr (1986)

Ebeveynlerimizden Sürekli Duyduğumuz 6 Cümle

Zihnimize ebeveynlerimizin sesiyle kazınan bazı cümleler var. O cümlelerden altısını seçtik. Bakalım aralarında size de tanıdık gelenler var mı?

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Sandro Botticelli - Mary with the Child and Singing Angels

Cinsel Kimliğini Açıklamak

"Kuir" ne demek? Cinsel kimlik ve cinsel yönelimin farkı nedir? Cinsel kimliği açıklama süreci nasıl oluyor? Hepsinin yanıtı yazımızda!

footer