Çocuk İstismarı - Yanlış Bilinenler

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Çocuk İstismarı - Yanlış Bilinenler

Patricia - Richard Schmit

Patricia - Richard Schmit

  1. Eğer bir çocuk cinsel istismara maruz kaldıysa vücudunda buna dair fiziksel izler taşır. (Yanlış)
Bazı istismar durumlarında, çocuğun vücudunda yaralar ya da birtakım enfeksiyonlar meydana gelebilir. Fakat çoğu zaman çocuğun vücudunda oluşan kızarıklıklar hemen ortadan kaybolur. Öte yandan, çocuğun vücudunda fiziksel bir hasar genellikle çok nadir görülür. Çocuğu istismar eden kişi, çocuğa sürekli ulaşabilmek adına ona kalıcı bir hasar vermemek için çaba sarf edebilir. Bu da oluşan hasarların fizikselden ziyade psikolojik olmasını açıklar.
relate-banner

  1. Çocuklar, onları travmaya maruz bırakan kişiyle iletişim kurmaktan tamamen kaçınırlar. (Yanlış)
Çocuğu istismar eden kişi, uyguladığı istismarı sürekli kılabilmek adına çocuğa ulaşılabilir bir konumda olmayı hedefler. Bu nedenle de genellikle çocuğa "iyi" davranır görünerek uyguladığı istismarı ikisinin arasındaki bir çeşit "sır" gibi sunabilir. Çocuk gösterilen bu özel ilgiden hoşlanabilir ve hatta bu kişiyi seviyor da olabilir. Kimi zaman da çocuk kendini korumak adına onu istismar eden kişiye iyi davranabilir. Öte yandan, istismarların çok büyük bir bölümü kişinin tanıdığı ve etrafında bulunan biri tarafından gerçekleştirildiğinden çocuk istismar edildiğinin farkında olmayabilir. Bu nedenle de yaşanan durumun yanlış olup olmadığının farkına varmakta zorluk yaşayabilir.

  1. Travmaya maruz bırakılan bir çocuk, bu durumu açıklarken çok ciddi duygusal semptomlar gösterir. (Yanlış)
Çocukların yaşadıkları durumu bir başkasıyla paylaşırken duygusal semptom gösterip göstermemesinin çok farklı sebepleri olabilir. Örneğin, yaşadığı durumu çok fazla sayıda kişiye art arda anlatmak durumunda kalan bir çocuk, olayı adeta ezberlemiş bir şekilde anlatabilir. Kendisini duygusal açıdan korumak adına yaşadığı olayı kendisinden ayrı gibi gören bir çocuk, olayı dışarıdan bir gözlemciymiş gibi anlatabilir. Durumu yaşayan çocuk neler olduğunu anlayamayacak bir yaşta ise günlük hayatta yaşanan bir olay gibi de sunabilir. Ancak bunların hiçbiri, çocuğun yaşadığı tahribatı aza indirgemez ya da yok saymaz.

[1] Hanson, F. R. Test Your Knowledge about Myths and Facts related to Child Trauma True or False. Retrieved from https://dbhdd.georgia.gov/document/document/activity03myths-and-facts/download

Benzer yazılar

Kaygı Kaynaklı Olabilecek 8 Davranış

Hepimizin geçmiş deneyimlerinden ötürü geliştirdiği ve bazen başkalarına tuhaf gelen davranışları olabiliyor. İşte kaygı kaynaklı olabilecek sekiz davranış!

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Consolation - Edvard Munch (1907)

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!
Last Night in Soho - Edgar Wright

Karanlık Nostalji: Last Night in Soho

Film, 1960’lı yılların Londra’sında nostaljik bir rüyanın ardındaki zehirli dünyayı anlatıyor. Geçmişin travmaları bugünü nasıl etkiliyor?

footer