Bebeklerin Tensel Temasa Olan İhtiyacı
Sevdiklerinize sarılmanın, dokunmanın ne kadar iyi hissettirdiğini bilirsiniz. İşte o temaslara bebeklerin de çok ihtiyacı var!
Tokat Atmanın Çocuğa Etkileri
"Alt tarafı bir tokat!" deyip geçmeli mi? Yoksa çocukları disipline etmek için başka yöntemler mi aranmalı? Bir tokat nelere yol açabilir?
Yeni Nesil (Helikopter) Ebeveynlik
Çocuğunuzun hayatını fazla kontrol etmeye çalışıyor olabilir misiniz? İyiliği için yapıyor olsanız da bu durum farklı sonuçlar doğurabilir.
9 Maddede Olumlu Ebeveynlik
Olumlu ebeveynliğin çocuklara da ebeveynlere de çok iyi geldiğini biliyoruz. Sizin için bu ebeveynlik tarzının 9 temel maddesini derledik.
Çocuğunuzu hem sevip hem de...
Annelik her zaman mutlu anlardan ibaret olmayabiliyor. Sınır koymakta ya da benliğinizi korumakta zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.
Ebeveynlerimiz kilomuzu da etkiliyor olabilir mi?
Ebeveynlerin çocuklarının bedenleri hakkında yaptıkları yorumlar tahminlerinin ötesinde etkilere sahip olabiliyor. Peki tam olarak nasıl?
Tek çocuklar narsisizme daha mı meyilliler?
"Tek çocuk muymuş? O halde kesin şımartılmıştır ve kendini çok beğeniyordur." Bu tarz önyargılara karşılık çalışmalar ne diyor dersiniz?
Ergenlik Döneminde İlişkiler
Hepimizin hatırlamaktan genellikle kaçındığı ergenlik yılları... Ergenlik döneminde nasıl ilişkileniyor, bu ilişkilerden neler öğreniyoruz?
Kariyer ve Aile Arasında: Sandviç Nesil
İş ve hayat dengesini oturtmakta zorlandığımızda rol çakışması ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Farklı yükümlülükler arasında kayboluyoruz.
Çocuk Gelişiminde Babanın Rolü ve Önemi
Çocuğa en iyi şekilde annenin bakabileceğini, babaların sadece yedek oyuncu olduğunu düşünenlerden misiniz? O halde buyrun yazımıza!
Arkadaşlıklar Zamanla Nasıl Değişiyor?
Çoğu zaman göz ardı etsek de arkadaşlar hayatımızda büyük bir yere sahip. Peki arkadaşlarımızın bize sağladığı faydalar neler?
Ergenlik Döneminde Arkadaşlık
Ergenlik dönemi birçok kişinin hayatında zorlayıcı bir dönem olabiliyor. Değişen benliğimiz ile arkadaşlıklarımız da değişiyor mu?
Babaların Çocuk Büyütmedeki Rolü
Babalar çocukların gelişim sürecinde çok büyük bir etkiye sahip. Baba ve çocuk arasındaki bu ilişkiyi neler etkiliyor olabilir?
Hamilelik Döneminde Stres
Hamilelik, yarattığı fiziksel ve duygusal değişikliklerle stresli bir hale gelebilir. Stresinizin farkına varmak için neler yapabilirsiniz?
Bebeklikte Beslenmenin Yetişkinlik Dönemine Etkisi
Bebeklerin yeme alışkanlığını neler etkiliyor? Nasıl sağlıklı bir yeme alışkanlığı kazandırılabilir? Ebeveynlere önerilerimiz için göz atın!
Boşanma Sürecinde Çocuk İçin Neler Yapılabilir?
Boşanma süreci ebeveynler için olduğu kadar, çocuklar için de zorlu bir süreç. Peki bu süreç en kolay şekilde nasıl atlatılabilir?
Bebeklik ve Erken Çocuklukta Dönüm Noktaları
Hayatın her döneminde olduğu gibi, bebeklik ve erken çocuklukta da dönüm noktaları bulunuyor. Bu dönüm noktalarını öğrenmek ister misiniz?
Bilinçli Ebeveynlik Nedir?
Ebeveynin kendi duygularının farkında olması ve bunları yönetebilmesi, çocuğuyla olan ilişkisine de yansıyor. Peki nasıl mı?
Babalar Çocukları İçin Ne Yapabilir?
Anneler bir şekilde annelik sürecine daha çabuk adapte olurken babalar bu sürece alışmak için ne yapmalı? İşte yeni babalara tavsiyeler!
Erken Çocuklukta Kardeşler Arası Kıskançlık
Kardeşi olanların ilk anıları kardeşlerini ne kadar kıskandığına dair olabilir. Peki bu durum ebeveynlerle olan bağlanmadan nasıl etkilenir?
Eşyalara Bağlanma
Sahiplenme duygumuz biz bebekken başlıyor ve zamanla değişiyor. Bu yazımızda çocukların ve yetişkinlerin eşyalarla olan bağına bakıyoruz!
Çocuklarla Nasıl Oynamalıyız?
Sevgili ebeveynler, isterseniz çocuklarınızın 1 numaralı oyun arkadaşı siz olabilirsiniz. Bu işin püf noktaları ise yazımızda!
Bebek Sahibi Olmanın İlişkiye Etkisi
Ebeveynlik rolünün ilişkiye etkileri ve partnerlerin bu dönemde ilişkilerini sağlıklı devam ettirme yolları nelerdir?
Çocuklukta Duygusal İhmalin 5 Türü
Çocuklukta karşılaştığımız bazı davranışlar bize duygusal ihmal yaşatıyor. Bunların neler olduğunu öğrenmek ister misiniz?
Kardeş ilişkileri yetişkinlikte nasıl değişiyor?
Hayatımızda büyük bir rol oynayan kardeşlerimizle ilişkilerimizin yetişkinlikte nasıl şekil değiştirdiğini öğrenmek ister misiniz?
Cezalandırılmadan kaçan ergenler daha çok sır saklıyor.
Ergenlerin ebeveynlerinden sır saklamalarının başlıca nedenleri cezalandırılmaktan kaçmak ve ebeveynleriyle olan ilişkilerini korumak oluyor.
Çocuklarla Neden Felsefe Çalışmalıyız?
"Çocuklar felsefeden ne anlar?" demeyin! Felsefe alıştırmaları yapmak çocukların düşünme yeteneklerini geliştiriyor ve pekiştiriyor.
Cinsel İstismara Maruz Bırakılmış Ebeveyn Olmak
Çocuklukta istismara maruz kalmak kurduğumuz veya kuracağımız bağları etkileniyor mu? Peki ya bu travmalar ebeveynliğimize yansıyor mu?
DEHB - Yanlış Bilinenler
"Dikkat eksikliği gerçek bir problem değildir!" deyip geçmek çocuğunuzun yaşadığı zorlukları göz ardı etmenize yol açabilir. İşte işin aslı!
Doğum Sonrası Depresyonu - Yanlış Bilinenler
Doğum sonrası kadınlar kendilerini nasıl hissedebilirler? Depresyonda olduklarını düşünmek için sürekli ağlıyor olmaları mı gerekir?
Ebeveynlik Stilleri
Çocuğunuzun davranışlarını ne ölçüde kontrol ettiğiniz ve ihtiyaçlarına ne kadar duyarlı olduğunuz ebeveynlik stilinizi belirliyor. Nasıl?
Ebeveynlikte Tükenmişlik Sendromu
Ebeveynler kendilerini ebeveynliğin getirdiği sorumluluklar altında eziliyor gibi hissedebiliyor. Peşinden de tükenmişlik sendromu geliyor!
Ebeveyn tükenmişliği nelere yol açıyor?
Bir ebeveyn olarak çok yorulduğunuzu hissediyor ve bu nedenle ebeveynliğin tadını bile çıkaramadığınız oluyor mu? Yalnız değilsiniz.
Çocuklarla birlikte video izlemenin ne faydası var?
Çocuklarla beraber video izlemenin ne kadar zevkli olduğunu bilinir. Peki ya bunun çocukla ilişkiniz için çok faydalı olduğunu söylesek?
Bebekle aynı yatakta uyumak iyi bir fikir mi?
Bebeklerle aynı yatakta uyumak, sanılanın aksine bebek için zararlı olabiliyor. Peki ya ne yapmalı? Nasıl bir yol bulmalı?
Bebekler kendileriyle bebekçe konuşulmasını istiyor!
Herkes aynı dili konuşmak ister! Bebeğinizle onun dilinden konuşmanızın aslında bebeğinizin hoşuna gidebileceğini biliyor muydunuz?
Yeni annelerin beyinlerinde neler oluyor?
Yeni anne olmak, diğer konularda olduğu gibi, beynimizde de değişikliğe sebep olarak duygularımızı etkileyebiliyor. Peki nasıl ve neden?
Yeni doğanların uzağı görememesinin bir sebebi var!
Yeni doğan bebeklerin uzağı görememesinin önemli bir sebebi olabileceğini daha önce hiç düşünmüş müydünüz? Gelin inceleyelim!
Çocuk sahibi olmak bizi mutsuz mu yapar?
Çocuk sahibi olmak ilişkimizi nasıl etkiliyor? Varlıkları bizi yakınlaştırıyor mu yoksa ilişkimizi biraz sarsıyor mu? Peki bu durum böyle mi kalacak?
Olumlu Ebeveynlik
Olumlu ebeveynler, çocuklarının gelişimine birçok yönden katkıda bulunuyorlar. Peki olumlu ebeveynliğin sırları ve püf noktaları nedir?
Duygusal İhmal: Ebeveyn Tipleri
Duygusal açıdan ihmalkar ebeveynler çocuklarına karşı duyarsız olup onları yalnız bırakıyor. Peki bu hangi ebeveynlik çeşitlerini içeriyor?
Pandemi Döneminde Çocukların Eğitimi İçin Ebeveynlik Rehberi
Pandemi döneminde çocukların eğitimi de sekteye uğramış gibi gözüküyor. Peki bu konuda bir ebeveyn olarak neler yapabilirsiniz?
Ebeveynlerimiz Bizim Ebeveynliğimizi Nasıl Etkiliyor?
Ebeveynlerimizden gördüklerimizi çocuklarımız üzerinde uygulayabiliyor, onların ebeveynlik stillerini devam ettirebiliyoruz. Peki neden?
Bebek Gelişimi - Yanlış Bilinenler
Bebek gelişimine dair birçok mit okuyor, yanlış düşünceleri okuyor ve hatta uyguluyoruz. Gelin yanlış bilinenleri birlikte inceleyelim.
Farklı Ebeveyn Türlerini Gördüğümüz 3 Film
Ebeveynlerimizle ilişkimiz hayat boyu yakamıza yapışıyor. Bu ilişkilerin bizi nasıl etkilediğine dayanan filmlere dair yolculuğa çıkıyoruz.
Annelere şarkılar
Anne çocuk ilişkisine dayanan modern şarkıları derledik. Peki neymiş bu şarkıların hikayesi? Playlistimiz ve şarkıların hikayesi yazımızda!
Ebeveynler için Öz şefkat
Çocuğunuzun bakımı önemli olduğu gibi, bir ebeveyn olarak kendinize şefkat göstermeniz de büyük önem taşıyor. Peki nasıl?
Çocukların Arkadaşlık İlişkilerini Güçlendirecek 5 Kitap
Yeni arkadaşlıklar kurmaya cesaret etmek, çocuklar için zorlayıcı olabilir. Bu konuda çocuğunuza yardımcı olabilecek kitapları derledik!
Doğal Afet Sonrası Çocuklarla İletişim
Doğal afetler çocuklar için anlamlandıramadıkları bir deneyim olabiliyor. Peki bu konuyu ele alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Psikolojik Rahatsızlığa Sahip Olan Bir Çocuğun Ebeveyni Olmak
Psikolojik rahatsızlığa sahip bir çocuğa ebeveynlik yapmak zorlayıcı olabilir. Ebeveynler kendilerini bu süreçte tükenmekten nasıl koruyabilir?
Ebeveyn ve Çocuk - Yanlış Bilinenler
Ebeveynlerin boşanması çocuklar üzerinde gerçekten de her zaman yıkıcı etkiler mi bırakır? Yoksa bazı çocuklar için işlerin daha iyiye gitmesi için bir fırsat mıdır?
Çocuğunuza Onu Sevdiğinizi Göstermenin 7 Yolu
Kimi zaman çocuğunuzun onu ne kadar sevdiğinizi bilmediğini hissediyor olabilirsiniz. İşte bunun önüne geçmek adına yapabilecekleriniz!
Travmatik Bir Çocukluğun Gölgesinde Yaşamak: Güz Sonatı
Güz Sonatı anne ile kızı arasındaki şefkat eksikliğini konu alıyor. Çocukluğunda göremediği sevgi Eva'nın bütün ilişkilerini etkiliyor.
Travmatik Olaylar Çocuklarla Nasıl Konuşulur?
Travmatik olayları çocuklarla direkt olarak konuşmanın ya da hiçbir şekilde konuşmamanın yıkıcı sonuçları olabiliyor.
Ebeveynler Kardeşler Arası Çekişmeleri Nasıl Durdurabilir?
Kardeşler arasında çıkabilecek çekişmeler doğal bir sürecin sonucu olabiliyor. Bu davranışın sebeplerini ve bu konuda bir ebeveyn olarak yapabileceklerinizi yazımızda ele alıyoruz!
Ebeveynin Kaybından Sonra Ebeveyn Olmak
Ebeveynin kaybından sonra ebeveyn olmak, çocuk yetiştirme sürecine yeni zorluklar ekleyebiliyor. Bu durumdaki bireyler ne hissediyor, neler yaşıyor?
'İdeal' anne duyarlı anne midir?
Duyarlı annelik çocukların fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarına karşı duyarlı olmak olarak tanımlanıyor. Duyarlı anneliği neler etkiliyor?
Çocuğumu Bir Kardeşi Olacağına Nasıl Hazırlayabilirim?
Bir kardeşi olacağını bir çocuğa söylemenin en doğru yolu nedir? Farklı yaş grubundaki çocuklara kardeş haberinin nasıl verilebileceğini anlattık.
Doğum Sonrası Depresyonda Babanın Rolü
Annenin yaşadığı doğum sonrası depresyonda babaya çok iş düşüyor. İşte bu zorlu dönemde babanın yapması ve yapmaktan kaçınması gereken şeyler!
Evlat Edinme Konuşması Neden, Ne Zaman ve Nasıl Yapılmalı?
Evlat edinilen çocuğa durumu anlatmak ebeveynler için son derece stresli olabiliyor. Bu süreçte nelere dikkat etmelisiniz?
Tek Çocuklar İle İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Tek çocukların daha bencil ve şımarık olduğuna dair yaygın bir inanış bulunuyor. Peki bilimsel çalışmalar bu konuda ne diyor?
Annelikte Tükenmişlik
Ebeveynlik deneyimi, annelerde kimi zaman tükenmişlik hisleri yaratabiliyor. Peki bu his nasıl deneyimleniyor?
Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak
Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?
Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak
Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Çocuklarda Ahlak Eğitimi
Çocuklar için ahlakın ne olduğunu, neden gerekli olduğunu anlamak kolay değil. Bu konuda ebeveynlere bazı sorumluluklar düşüyor!
Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?
Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Çocuğum bir oyunu kaybettikten sonra ona nasıl yardım edebilirim?
Oyunları kaybeden çocuklar hayal kırıklığına uğrayabiliyorlar. İşte, bir oyunu kaybettikten sonra çocuğunuza yardımcı olacak öneriler!
Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar
Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!
Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?
Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Ebeveynlerin Pes Etme Hakkı Yok Mu?
Ebeveynler çocuklarına karşı tutarlı davranmalı dediğimizde bu onların üzerinde baskı oluşturuyor. Zaman zaman ebeveynlerin de pes edebileceğini kabul etmemiz gerekiyor.
Kardeş Zorbalığı
Kardeş kavgası normal olabildiği gibi kardeşlerin birbirine sistematik olarak zarar vermesi kardeş zorbalığı olabiliyor. Çocukları mental olarak olumsuz etkileyen bu durumu detaylı olarak bu yazımızda okuyabilirsiniz!
Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows
İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri
Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!