Çocuğumu Seviyorum ama Ebeveyn Olmayı Sevmiyorum

Büşra Kösem

Büşra Kösem

Çocuğumu Seviyorum ama Ebeveyn Olmayı Sevmiyorum

Mary Cassat

Mary Cassat

Ebeveynler genelde çocuklarının birincil bakım verenleri oluyor. Başka bir kişinin, özellikle de bebekler gibi özerkliğini kazanamamış, bakıma ihtiyaç duyan canlıların bakımını üstlenmek kişiler için yaşamlarını tamamen değiştiren bir şeye dönüşebiliyor. Kişiler bekarken, evliyken veya çocukluyken toplum tarafından farklı algılanarak, değişik rollerle görevlendiriliyor. Örneğin, genellikle evli bir kişinin partnerini de göz önünde bulundurarak bir hayat planlaması yapması bekleniyor. Ancak henüz evlenmeden biriyle romantik bir ilişki içerisinde olan kişilerin partnerlerini öncelik yapması evli kişilerden olan beklenti kadar fazla olmuyor. İşin içine çocuk girince kişinin rolü de ondan beklenenler de çeşitli değişikliklerden geçiyor. Her şeyden önce, kişi artık bir ebeveyn rolünü üstleniyor. Kimimizin ebeveynlerini kızdırdığında onlardan işitmiş olduğu gibi mesele tam bir "Atsan atılmaz, satsan satılmaz." meselesine dönüşebiliyor.
relate-banner

Ebeveynlik birçok kişinin bireysel özgürlüklerini kaybettiği bir tecrübeye dönüşebiliyor. Bu süreçte kişilerin ebeveyn olmanın getirilerinin ve bu durumun onları nasıl etkilediğinin bilincinde olması çok büyük bir önem taşıyor. Ayrıca, böyle bir duyguyu yaşayan ilk ebeveyn olmadıklarını da unutmamaları gerekiyor. Özellikle yeni annelerin doğum sonrası hormonları veya zor geçirmiş oldukları hamilelik sebebiyle anne olmayı sevemiyor olması çok yaygın ve aslında doğal bir süreç olabiliyor.

Peki insanlar neden ebeveyn olmayı sevmiyorlar?

  1. Tükenmişlik hissi
Yorgunluk ve uykusuzluk kişilerin beyin işlevlerini dahi etkileyebiliyor ve depresyon ile ilişkilendirilebiliyor. Fiziksel ve psikolojik açıdan iyi hissedebilmek için yeterli uyku alabilmek çok büyük bir önem taşıyor. Uyku düzeni oturmamış olan bebekler bu açıdan ebeveynlerini yorabiliyorlar.

  1. Partnerler arası ilişki
İşin içine bir çocuk girdiğinde, partnerler arasındaki ilişki iki yetişkini içeren bir ilişkiden farklı bir yöne evrilebiliyor. Özellikle çocuk yetiştirme pratikleri konusunda partnerler farklı fikirlere sahip olabiliyorlar. Kaldı ki, çocuk yetiştirmek hali hazırda birçok açıdan zorlayıcı olabiliyorken bir de partner ile fikir ayrılıkları yaşamak durumu iyice zorlaştırıyor.

Tamamen ebeveynine bağımlı olan bebeklerin kişilerin zamanının büyük bir kısmını alıyor olmalarının sonucunda partnerler birbirlerine zaman ayıramayabiliyorlar. Bu da ilişkiye ciddi bir zarar verebiliyor.

  1. Ebeveynlerin etkisi
Ebeveynlik sürecimizin kendi ebeveynlerimizden öğrendiğimiz kazanımlarla dolu olduğuna önceki yazılarımızda değinmiştik. Kişiler kimi zaman ebeveynliklerini, kendi ebeveynleri ile olan ilişkileri üzerinden deneyimleyebiliyorlar. Bu nedenle ebeveyn olmak onları yüzleşmek istemedikleri yönleriyle yüzleştirerek mutsuz olmalarına sebep olabiliyor.
  1. Kendi kimliğinden uzaklaşmak
Kişi, ebeveyn olmadan önceki amaçlarını, hedeflerini ve kimliğini çocuğuna zaman ayırabilmek adına arka plana attığında, yaşamı boyunca inşa etmiş olduğu gerçeklikten uzaklaşabiliyor. Bu da hedeflerini gerçekleştirememeyi ebeveyn olmayla bağlamasına sebep olabiliyor.

  1. Mükemmel olma baskısı
Çocuk yetiştirmek kişilerin mükemmel olmaya çalıştıkları alanlardan biri. Ebeveynler genellikle fark etmeden düzeltmesi zor bir hata yapıp çocuklarına zarar vermekten büyük endişe duyuyorlar. Öte yandan, toplumun inşa etmiş olduğu "iyi anne", "iyi baba" gibi roller de kişileri baskılayan faktörler olabiliyor.

  1. Ebeveyn olmanın düşünüldüğünden daha zor olması
Her şeyi doğru olduğuna inandığınız bir şekilde elinizden geldiğince yapıyor ve yine de bir şeylere yetişemiyor veya çocuğunuzu mutlu edemiyor olabilirsiniz. Bu noktada bir süper kahraman değil de ebeveyn olduğunuzu ve yapabildiklerinizin bir sınırı bulunduğunu unutmamanız gerekiyor.

  1. Çocuğun zorlayıcı davranışları
Her çocuğun ebeveyninin hayalindeki gibi kolay olduğu bir gerçeklik ne yazık ki bulunmuyor. Örneğin, çocuk ebeveynlerinin koyduğu kuralları ciddiye almayabiliyor. Çocuklarda en sık karşılaşılan durumlardan birinin yıkıcı davranış bozukluğu olduğu gözlemleniyor. Yıkıcı davranış bozukluğu olan çocuklar reddetme, aileye karşı koyma, sık tartışma ve inatçılık gibi eğilimler gösterebiliyorlar. Aynı zamanda alıngan, kırılgan, insanları kızdıran, hatalarından dolayı başkalarını suçlayan ve kindar tutumlar da sergileyebiliyorlar. Eğer çocuğunuz yıkıcı eğilimler gösteriyorsa, bu durum çocuğunuzun mizacı ile ilgili olabilir.

Herrin, T. (2017, July 25). "I Hate Being A Mom!" How To Deal When Parenting Is Hard. BetterHelp. https://www.betterhelp.com/advice/parenting/i-hate-being-a-mom-how-to-deal-when-parenting-is-hard/.

Benzer yazılar

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?

footer