Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu

yer tutucu

Özge Berfin Arıcı

Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu

Barbara Rosenzweig

Barbara Rosenzweig

Yeni baba olan kişiler, bebeklerinin doğumundan sonra depresyona girebiliyor ya da depresif semptomlar gösterebiliyorlar. Araştırmalar her on babadan birinin doğum sonrası depresyonu yaşadığını gösteriyor. Babalar, doğum sonrası depresyon belirtilerini genellikle bebeğin doğumundan sonraki üç ay ile altı ay arasında gösterse de depresyon bundan daha erken veya daha geç başlayabiliyor. Yeni anneler gibi babaların da desteğe, cesaretlendirilmeye, güvenceye ve endişelerini dile getirebilecekleri güvenli bir çevreye ihtiyaçları bulunuyor.
relate-banner

Tıpkı annelerde olduğu gibi, hormonlardaki değişiklikler babalarda doğum sonrası depresyonunu daha olası hale getirebiliyor. Yeni baba olan kişilerde testosteron, östrojen, kortizol, vazopressin ve prolaktin gibi hormonların düzeyleri, bebekleri doğduktan sonraki dönemde değişebiliyor. Bunun yanı sıra depresyona katkıda bulunabilecek birçok faktör bulunuyor.

Babalık korkusu bu faktörlerin başında geliyor. Bebek gelene kadar oldukça heyecanlı ve mutluyken doğum sonrasında yeni sorumluluklar ve özgürlüğün kaybedilmesi konusunda artan endişeler babalarda doğum sonrası depresyonuna neden olabiliyor.

Finansal endişeler depresyona sebep olan faktörlerden bir diğeri. Bir bebek dünyaya getirmenin ve bakımının oldukça maliyetli olması babalar için büyük bir stres faktörü haline gelebiliyor. Bir diğer faktör ise babalık rolü ile ilgili endişeler. İyi bir baba olup olamayacağı konusundaki yoğun endişeler babalarda doğum sonrası depresyonuna sebep olabiliyor. Babanın, kendi çocukluğuyla ilgili mutsuz anıları varsa bebeğin gelişiyle birlikte bu anılar yeniden canlanabiliyor. Kendi ebeveynlerinden farklı bir ebeveyn olmak isteme düşüncesi, stres faktörü haline gelebiliyor. Ayrıca, doğum sonrası depresyonu olan partnere sahip olan babalarda depresyon görülme olasılığı artıyor.

Baba olmanın getirdiği olağan stresle birlikte de görülebilen belirtiler, doğum sonrası depresyonunda daha şiddetli ve daha uzun süreli şekilde görülüyor.

Belirtiler şunları içerebiliyor: Gelecekle ilgili korku, kafa karışıklığı, çaresizlik ve belirsizlik, aile hayatından, işten ve sosyal hayattan çekilme ya da çok yoğun çalışma, bebekten uzaklaşma, kararsızlık, hayal kırıklığı, öfke, evlilik çatışmasında artış, olumsuz ebeveynlik davranışları, alkol ve uyuşturucu kullanımı, hazımsızlık, iştah ve kilo değişiklikleri, ishal, kabızlık, baş ağrısı, mide bulantısı ve nefes darlığı.

Toplumsal cinsiyet rolleri sebebiyle erkeklerin, duyguları hakkında konuşmaya ve korkularını paylaşmaya teşvik edilmemesi, yaşanan stresi daha zor bir hale getiriyor. Kadınlar, hamilelik ve annelik hakkında deneyim ve stratejilerini birbirleriyle daha çok paylaşma eğilimi gösterirken erkekler hissettikleri duygular konusunda daha yalnız ve güçsüz hissedebiliyorlar.

Bilinmesi gereken en önemli şey, babanın doğum sonrası depresyonunun olumsuz sonuçlarının önlenebilir olması. Uygun tedavi ve destekle depresyona sahip kişiler tamamen iyileşebiliyor. Yardım almak, kişi ve tüm aile açısından önemli rol oynuyor. Siz de yeni baba olmuş biri olarak bu belirtileri yaşıyorsanız başta zor olsa da yaşadıklarınızı bir yakınınızla paylaşmayı deneyebilirsiniz. Duygularınız hakkında konuşursanız daha net bir bakış açısı kazanabilir ve ihtiyaç duyduğunuz desteği yakınlarınızdan alabilirsiniz. Son olarak, yaşadıklarınızı küçümsememeli ve bir uzmandan destek almalı değerlendirmelisiniz.

Can dads get the baby blues? BabyCentre UK. (n.d.). https://www.babycentre.co.uk/x564552/can-dads-get-the-baby-blues.
NCT (National Childbirth Trust). (2020, December 10).Postnatal depression in dads: 10 things you should know. NCT (National Childbirth Trust). https://www.nct.org.uk/life-parent/emotions/postnatal-depression-dads-10-things-you-should-know.
Margery D. Rosen and Diana Kelly Updated February 14, & Margery D. Rosen and Diana Kelly. (n.d.).Why We Need to Talk More About Male Postpartum Depression. Parents. https://www.parents.com/parenting/dads/sad-dads/.

Benzer yazılar

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
No Name - Carol Marine

Ayrı Dünyaların İnsanları Bir İlişkide Mutlu Olabilirler mi?

Partnerlerin benzerlik ve farklılıklarının, ilişkileri üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri olabiliyor. Bu etkiler neye göre değişiyor?
Dorian Flórez Zuleta

Doğum Sonrası Depresyonda Babanın Rolü

Annenin yaşadığı doğum sonrası depresyonda babaya çok iş düşüyor. İşte bu zorlu dönemde babanın yapması ve yapmaktan kaçınması gereken şeyler!

Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.

Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?
Barbara Rosenzweig

Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu

Bir bebeğin doğumu herkes için farklı duygular uyandırabiliyor. İşte babaların yaşadığı doğum sonrası depresyon hakkında her şey!
Untitled- Heather Horton

Ruminasyon: Bilişsel Aşırı Odaklanma

Gece başınızı yastığa koyduğunuzda keşke şunu deseydim, şöyle yapsaydım diye kara kara düşündüğünüz olur mu? Öyleyse bu yazımızı mutlaka okumalısınız!

footer