Doğum Sonrası Depresyonu - Yanlış Bilinenler

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Doğum Sonrası Depresyonu - Yanlış Bilinenler

Untitled - Dan McCaw

Untitled - Dan McCaw


relate-banner

  1. Doğum sonrası depresyonu yaşayan bir kadın sürekli olarak üzgündür ve ağlar. (Yanlış)
Doğum sonrası depresyonu yaşayan kadınlar genellikle kaygı, endişe, uyku düzeni bozukluğu, bunalmışlık hissi ve annelik tecrübesini tam anlamıyla yaşayamamaktan kaynaklanan bir suçluluk hissi duyuyorlar. Fakat doğum sonrası depresyon her kadında aynı şekilde ortaya çıkmıyor. Kimi zaman anneler, yaşadıkları semptomların doğum sonrası depresyonun habercisi olduğunu dahi fark etmeyebiliyor.

Dışarıdan annelik tecrübesiyle oldukça barışık görünen, çocuğunun temel ihtiyaçlarını gideren ve oldukça huzurlu görünen bir kadın, aslında anne olma durumuyla boğuşuyor olabilir. Aynı şekilde, çocuğunun ihtiyaçlarını giderdiği halde yine de çocuğuyla bağ kuramadığını hisseden annelerin de doğum sonrası depresyon semptomları gösterdiği söylenebilir.



  1. Doğum sonrası depresyonu yaşayan kadınlar çocuklarına zarar verir. (Yanlış)
Sosyal medyada çocuklarına zarar veren kadınlarla ilgili haberler yayınlandığında, genellikle annenin doğum sonrası depresyon yaşadığı için bu davranışı gösterdiğine dair açıklamalar yapılır. Ancak inanışın aksine, doğum sonrası depresyon yaşayan kadınlar çocuklarına zarar vermeye çalışmazlar ya da "kötü anne"ler değillerdir. Doğum sonrası depresyonuna eğer intihar düşünceleri de eşlik ediyorsa, bu durumda kadının kendisine zarar verme davranışları oluşabilir.

Annenin çocuğuna zarar verme davranışı, doğum sonrası depresyonunda değil, doğum sonrası psikozunda görülebilir. Ancak bu oldukça nadir bir durumdur ve yeni doğum yapan 8 anneden 1'i doğum sonrası depresyonu yaşarken, doğum sonrası psikozu 1000 kadından 1'inde görülür.

[1] Tartakovsky, Margarita. (2016, May 17). 5 Damaging Myths About Postpartum Depression. Retrieved from: https://psychcentral.com/lib/5-damaging-myths-about-postpartum-depression#1

Benzer yazılar

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Dorian Flórez Zuleta

Doğum Sonrası Depresyonda Babanın Rolü

Annenin yaşadığı doğum sonrası depresyonda babaya çok iş düşüyor. İşte bu zorlu dönemde babanın yapması ve yapmaktan kaçınması gereken şeyler!
Play II- Melissa Huang (2012)

Doğum Kontrol Hapları

Prezervatiflerden sonra adını en çok duyduğumuz korunma yöntemlerinden biri doğum kontrol hapları. Peki bu haplar gebelikten nasıl korur? Olası yan etkileri nelerdir?

Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.

Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?
Barbara Rosenzweig

Babanın Yaşadığı Doğum Sonrası Depresyonu

Bir bebeğin doğumu herkes için farklı duygular uyandırabiliyor. İşte babaların yaşadığı doğum sonrası depresyon hakkında her şey!
Unknown

Çocuklar İçin Öz Şefkat Geliştirme Pratiği

Birlikte ‘‘Keyifli Etkinlikler Takvimi’’ oluşturarak çocuğunuzun öz şefkat geliştirmesine yardımcı olabilirsiniz. Detaylar yazımızda!

footer