Travmatik Olaylar Çocuklarla Nasıl Konuşulur?

Büşra Kösem

Büşra Kösem

Travmatik Olaylar Çocuklarla Nasıl Konuşulur?

Unknown

Unknown

Travmatik olaylara direkt maruz kalmak ya da dolaylı olarak sosyal medya, televizyon gibi araçlar üzerinden travmatik olaylardan etkilenmek yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da kaygı yaşamaya neden olabiliyor. Fakat çocuklarda bu kaygı genellikle çaresizlik ve savunmasızlık hislerini de beraberinde getiriyor ve çocukların yalnız kalmaktan korkmalarına sebep olabiliyor. Travmatik bir olayın sonrasında çocuklar da tıpkı yetişkinler gibi depresyona girebiliyor ve korku ve öfke gibi duyguları tecrübe edebiliyorlar. Yetişkinler, hayatta kalmış olmaktan dolayı suçluluk duygusunu tecrübe ederken çocuklar bilişsel kapasiteleri gereği yaşanan kötü olayın sorumlusunun kendileri olduğunu düşünebiliyorlar. Bundan dolayı gerekli desteğin sağlanması durumunda dahi çocuklar travmatik olayın yıkıcı etkilerinden yetişkinlerden daha geç bir süre sonra kurtulabiliyorlar.
relate-banner

Bu noktada çocuklarla yaşanan travmatik olay hakkında onların bir suçu olmadığını konuşmak çok önemli bir yer taşıyor. Örneğin çocukların bu konudaki kaygılarını ciddiye almayıp geçiştirmek yerine, "Bu konudaki endişeni anlıyorum. Bir daha böyle bir şeyin başımıza gelmeyeceğini söyleyemem; fakat yaşadıklarımızın tekrar yaşanması gerçekten düşük bir ihtimal." gibi cümlelerle çocuklara destek verebilirsiniz.

Eğer imkanınız varsa çocuğu ürkütmeyecek bir anda, örneğin oyun esnasında, çocuğa yangın, sel veya fırtına gibi olayların nasıl gerçekleştiğini düşündüklerini sorabilirsiniz. Eğer yakınlarınızdan biri bir felakete maruz kaldıysa çocuklardan bunu gizlemek yerine, bu konuyu çocukların da yanında konuşulabilir bir hale getirebilirsiniz. Çünkü konuyu bilmemeleri ya da onlardan gizli konuşulması durumunda çocuklar daha yoğun korku ve kaygı yaşayabilirler. Ancak bu noktada konunun onların ürkmeden anlayabileceği, aşırı detaylara girilmemiş, basit haliyle aktarılması kritik önem taşıyor.

İlkokul yaşı grubundaki çocuklar bu çeşit felaketlerin onlarla ilgili bir soruna işaret olduğunu da düşünebilir. Eğer bir felakete bizzat şahitlik ettiyseniz çocukları yetişkinlerin konuşmalarından uzak tutmak faydalı olmayacaktır. Çocuğa "Bu yaşanan olaylardan evimiz etkilendi, tekrar evimize dönebilmemiz biraz zaman alabilir. şimdilik evimize gidemeyeceğiz." gibi cümlelerle durumu açıklayabilirsiniz. Çocukları konuya dahil ederken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta sizin başınıza gelen veya başka birinin maruz kaldığı, örneğin enkaz altında kalmak gibi travmatik olabilecek bir bilgiyi çocuklarla paylaşmamak, olayın dramatik detaylarını çocuklara aktarmamak.

[1] Jacobs, G. A. (2016). Community-based psychological first aid: A practical guide to helping individuals and communities during difficult times. Butterworth-Heinemann.

Benzer yazılar

Kaygı Kaynaklı Olabilecek 8 Davranış

Hepimizin geçmiş deneyimlerinden ötürü geliştirdiği ve bazen başkalarına tuhaf gelen davranışları olabiliyor. İşte kaygı kaynaklı olabilecek sekiz davranış!
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Last Night in Soho - Edgar Wright

Karanlık Nostalji: Last Night in Soho

Film, 1960’lı yılların Londra’sında nostaljik bir rüyanın ardındaki zehirli dünyayı anlatıyor. Geçmişin travmaları bugünü nasıl etkiliyor?
The Perks of Being Wallflower- Stephen Chbosky (2012)

Travmalar ve Ait Olma İhtiyacı: Saksı Olmanın Faydaları

Saksı Olmanın Faydaları çocukluk döneminde travmatik deneyimleri olan Charlie’yi ve bunların onun hayatındaki etkilerini konu alıyor.
Yellow Bird- David Hettinger

Travma Geçmişi Olan Ebeveynler

Yaşanan travmatik olaylar kişilerin davranışlarını doğrudan etkileyebiliyor. Peki, bu travmalar kişinin ebeveynliğini nasıl etkiliyor?
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
burn with desire - Billy Dinh (2020)

Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret

Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Tantrum Painting- Kelci Pauk

Çocuğum Neden Öfke Nöbetleri Geçiriyor?

Çocuklar duygularını öfke nöbetleri aracılığıyla ifade edebiliyorlar. Öfke nöbetleri sırasında çocuğunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.

footer