Romantik İlişkiler ve Akademik Yaşam

Sevgi Bayraktar

Sevgi Bayraktar

Romantik İlişkiler ve Akademik Yaşam

St. Paul's - Alice Hall ROI

St. Paul's - Alice Hall ROI

Dönem dönem içinde bulunduğumuz ilişkiler ve onların hayatımıza olan etkileri değişebiliyor. Doğduğumuzda ilk ilişki kurduğumuz kişiler genellikle anne-babamız oluyor. Büyüdükçe oyun oynamayı ve sosyalleşmeyi öğreniyor ve arkadaşlık bağlarına sahip olmaya başlıyoruz. Ergenlikle birlikte başka birine karşı romantik hisler besleyebiliyor ve daha yakın bir ilişkiye sahip olmak isteyebiliyoruz. Sahip olduğumuz bu ilişkiler hayatımızın birçok alanı gibi akademik hayattaki başarımızı da etkileyebiliyor. Akademik başarımızı etkileyen ilişkilerimizi üç başlık altında inceleyebiliriz:
relate-banner

  1. Aile yaşantımız: Araştırmalar sonucunda kabul edilen bir gerçek var, aile yaşantımız akademik performansımız üzerinde önemli bir rol oynuyor. Aile yaşantımızla ilişkili olarak ailemizin sosyoekonomik düzeyi, eğitim seviyesi ve kültürel geçmişi de akademik başarımızı dolaylı olarak etkiliyor. Sosyoekonomik düzeyi yüksek olan ailelerde öğrenciler daha iyi bir akademik performans gösterirken daha dezavantajlı ailelerde öğrenciler daha düşük bir akademik performans sergileyebiliyorlar.

    Araştırmalara göre, özellikle üniversitenin ilk iki yılında aile yaşantımız ve akademik başarımız arasında bir ilişki olduğu görülüyor. Ailemizin desteği bizim akademik başarımızda belirleyici bir rol oynuyor. Aileleriyle ilişkilerinde stres seviyesi yüksek olan öğrencilerin, daha düşük stres seviyesine sahip öğrencilere kıyasla üniversitenin ilk iki yılında daha düşük puanlara sahip olduğu görülüyor.
  1. Arkadaşlık ilişkileri: Aile ilişkilerimizin yanı sıra bize aslında yabancı olan insanlarla iletişim kurup arkadaş olmaya çalışıyoruz. Hatta bazen arkadaşlarımıza ailemizden daha çok önem veriyor, onların söylediklerini daha çok dikkate alabiliyoruz. Arkadaşlık ilişkilerimiz, hem karakterimizin şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor hem de ileriki yaşamımızda akademik hayatımızı etkiliyor. Araştırmalara göre akademik olarak başarılı olan insanlarla arkadaşlık ilişkisi kurduğumuzda bizim de başarımız artarken tam tersi bir durumda bizim de başarımız düşüşe geçiyor. Fakat bu durum cinsiyetler arasında değişkenlik gösterebiliyor. Kadın öğrencilerde arkadaşlık ilişkileri başarıyı artıran bir etken olurken erkek öğrencilerde tam tersi olarak başarıyı olumsuz yönde etkileyen bir duruma sebebiyet verebiliyor. Yüksek bir kapasiteye sahip olsak bile eğer arkadaşlarımızla olan ilişkimizde stres deneyimliyorsak bu durum bizim düşük notlar almamıza sebep olabiliyor.
  2. Romantik İlişkiler: Sahip olduğumuz veya önceden deneyimlediğimiz romantik ilişkiler bizde büyük bir mutluluk uyandırırken aynı zamanda müthiş bir acı yaşamamıza da sebep olabiliyorlar. Ne yazık ki bir ilişkiye başlamadan önce o kişinin bizde yaratacağı etkiyi öngörme imkanımız olmuyor. Yazının devamında özellikle romantik ilişkilerimiz ve akademik başarımız arasındaki ilişkiye odaklanıyoruz.
Akademik başarımızı etkileyen faktörler uzun bir süredir araştırmaların konusu fakat son yıllarda romantik ilişkilerin akademik başarıya olan etkisi de göz önüne alınıyor. Kimi zaman arkadaşlarımızdan veya ailemizden ilişkimizin başarımızı etkilediğini hatta ilişkimiz başladıktan sonra başarı seviyemizin düşüşe geçtiğini duyuyoruz. Ailelerimiz, öğretmenlerimiz bizi -özellikle bir sınava hazırlanıyorsak- bir ilişkide olmak için doğru zaman olmadığı konusunda uyarabiliyorlar. Gerçekten biriyle romantik ilişki içerisinde olmak okuldaki başarımızı etkiliyor mu? Partnerimizin bizim üzerimizdeki etkisi dolaylı olarak akademik başarımızı da etkileyebiliyor.

Partnerlerin Birbirlerine Olumlu Etkileri

  • Partnerimiz başarımıza odaklanmamızı sağlayıp kariyerimize zarar vermemizi engelleyebiliyor.
  • İlişki içerisindeyken partnerler birbirlerini motive edebiliyorlar (ilişki, akademi veya kariyer konusunda).
  • Olumlu ilerleyen romantik ilişkiler, kendi benliğimizi daha iyi tanımamıza ve benliğimizin farkına varmamıza olanak sağlayabiliyor.
Partnerlerin Birbirlerine Olumsuz Etkileri

  • Ayrılıklar ve tartışmalar, depresyon semptomları göstermemize sebep olabiliyor.
  • İlişkiler sahip olduğumuz en büyük stres kaynağına dönüşebiliyor.
  • Mutsuz olduğumuz bir ilişki, ileride güzel giden bir ilişkiye sahip olabileceğimize dair inancımızı azaltabiliyor.
  • Romantik bir ilişki içerisinde olmak derslere olan katılımımızı azaltabiliyor.
Tüm bu etkiler birlikte değerlendirildiğinde partnerimiz akademik yaşantımıza hem olumlu bir katkı sağlayabiliyor hem de akademik başarımızın düşmesine sebep olabiliyor. Akademik performansımızın partnerimizin akademik performansıyla da önemli ölçüde ilişkili olduğu görülüyor. Hatta bazen akademik performansımıza bağlı olarak partner seçimi gerçekleştirebiliyoruz. Araştırmalara göre romantik ilişkiler, erkeklere kıyasla kadınların hayatlarını daha çok etkiliyor ve ne yazık ki bu etki olumsuz yönde oluyor. Bu duruma heteroseksüel ilişkilerde erkeklerin kadınların isteklerini ve arzularını küçümseyerek uzun vadede kadınların akademik başarılarına ve kariyer hedeflerine zarar vermelerinin sebep olduğu düşünülüyor. Nitekim kadınlar romantik bir ilişkiye sahip olmanın notlarının düşmesine sebep olduğunu söylerken aynı durum erkeklerde görülmüyor. Özetlemek gerekirse çalışmalar bize aile ve arkadaşlık ilişkilerinin yanı sıra romantik ilişkilerin de akademik performansımıza olan önemli etkisini gösteriyor. Romantik ilişkiler, akademik başarımızı hem olumlu hem de olumsuz yönde etkiliyor. Destekleyici, güven veren, ilgili bir partner sizin başarınıza içtenlikle sevinip benliğinizi keşfetmeniz konusunda size destek oluyor. Böyle bir ilişki içinde olmanın da başarı seviyenizi olumsuz yönde etkilemesi için bir sebep görünmüyor!

[1] Giordano, P. C., Phelps, K. D., Manning, W. D., & Longmore, M. A. (2008). Adolescent academic achievement and romantic relationships. Social Science Research, 37(1), 37-54.
[2] Manning, W. D., Giordano, P. C., Longmore, M. A., & Hocevar, A. (2009). Romantic relationships and academic/career trajectories in early adulthood. Romantic relationships in emerging adulthood, 317-333.
[3] Guay, F., Ratelle, C., Larose, S., Vallerand, R. J., & Vitaro, F. (2013). The number of autonomy-supportive relationships: Are more relationships better for motivation, perceived competence, and achievement?. Contemporary Educational Psychology, 38(4), 375-382.
[4] Cutrona, C. E., Cole, V., Colangelo, N., Assouline, S. G., & Russell, D. W. (1994). Perceived parental social support and academic achievement: An attachment theory perspective. Journal of personality and social psychology, 66(2), 369.
[5] Schmidt, J., & Lockwood, B. (2017). Love and other grades: A study of the effects of romantic relationship status on the academic performance of university students. Journal of College Student Retention: Research, Theory & Practice, 19(1), 81-97.

Benzer yazılar

The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

Aşkı İlmek İlmek İşleyenler: İlişkinizin Nasıl Bir Örüntüsü Var?

İlişkilerde farklı farklı örüntüler görmek mümkün. Peki bu örüntüler kendilerini nasıl gösterirler?
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?
burn with desire - Billy Dinh (2020)

Terapiye Gitmeniz Gerektiğini Gösteren 9 İşaret

Terapiye gitmeli miyim? Ne zaman terapiye başlamalıyım? Bu soruları bazen hepimiz kendimize soruyoruz. Cevap bulmanıza yardımcı olacak işaretleri yazdık!
Vampire - Edvard Munch

Ait Hissetmenin Özlemini Duyuyor Musunuz?

Ait olma hissine, sahip olduğumuz her ilişki içinde ihtiyaç duyuyoruz. Bu yazımızda aidiyet hissinin yaşamımızdaki yerinden bahsediyoruz.
Ruby Red - Igor Moritz

Seks Sonrası Melankoli

Partnerinizle çok güzel bir yakınlaşma yaşadınız, seks bitti ancak yerini bir hüzün aldı. Peki nedir bu seks sonrası yaşanan hüznün sebebi?
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Either Way - Michael Carson

Performans Kaygısı

"Acaba nasıl görünüyorum, ya tatmin edemezsem, ya orgazm olamazsam, ya hiç zevk almazsa"¦" Performans kaygısını araştırmalar ışığında ele aldık.
In Her Arms- Malcolm Liepke (2001)

Romantik İlişkilerde Bakım Verme Davranışı

Bakım verme davranışı yalnızca ebeveyn-çocuk ilişkilerinde karşımıza çıkmıyor. Üstelik romantik ilişkilerimizde bu davranışlar çok faydalı olabiliyor!
Aaron Shikler, No Name

Duygusal Zeka Nedir? - 1

Duygusal zekası yüksek insanlar; duyguları okuma, anlama ve düzenleme konusunda öne çıkıyorlar. Duygusal zekayı ve ilişkilere etkisini inceledik.

footer