Ebeveyn ve Çocuk - Yanlış Bilinenler

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Rengim Lal Kılavuz

Rengim Lal Kılavuz

Ebeveyn ve Çocuk - Yanlış Bilinenler

Meredith Hansen

Meredith Hansen


relate-banner

Ebeveynleri boşanan her çocuğun hayatı mahvolur (Yanlış).

Birçok film ve dizide ebeveynleri boşanmış çocukların psikolojik problemlerle baş ettiklerini görüyoruz. Ancak medyada resmedilenin aksine, çalışmalar çocukların en öncelikli olarak mutluluğun hakim olduğu bir evde büyümeye ihtiyaçları olduğunu gösteriyor. Boşanmış ebeveynlere sahip çocukların ebeveynleri birlikte olan çocuklara kıyasla daha düşük akademik başarıya ve daha az sayıda sosyal ilişkiye sahip olduğu bulunsa da bu fark aslında oldukça az. Yani, ailesinin boşanmasından dolayı hayatlarının belli bir sürecinde problemler yaşayabilen çocukların hayatlarının geneline bakıldığında diğer çocuklardan o kadar da farklı olmadıkları görülüyor. Öte yandan, ebeveynleri arasında çok fazla çatışma yaşanan çocukların boşanma sonrası çok da olumsuz bir değişim yaşamadıkları, hatta bazı durumlarda hayat kalitelerinin arttığı dahi görülüyor. Burada önemli olan, çocuğun genel anlamda maruz kaldığı stres seviyesi oluyor. Bu nedenle aslında çocuğun hayat kalitesinin arttığı durumlarda ebeveynlerin boşanması çocuklara iyi bile gelebiliyor.

Yetişkinler çocukların yalan söylediklerini genellikle anlayabilir (Yanlış).

Yetişkinler genellikle çocukların yalanlarını anlama konusunda başarılı olduklarını zannederler. Ancak durum pek de sanıldığı gibi değil. Yapılan bir araştırmada, okul öncesi çağdaki çocuklar bir odaya alınıyor ve çocuklardan odada bulunan oyuncağa bakmamaları isteniyor. Bu sırada çocuklar videoya alınıyor ve ardından, çocuklara oyuncağa bakıp bakmadıkları soruluyor. Çocukların cevapları videoya alınıyor ve yetişkinlere çocukların yalan söyleyip söylemedikleri hakkında ne düşündükleri soruluyor. Yetişkinlerin yalanı tespit etme oranının yüzde 41 olduğu bulunuyor ki bu şans oranından bile düşük.

Bu da gösteriyor ki birçok durumda yetişkinler doğru söyleyen çocukları yalan söylemekle suçluyor ya da gerçekten yalan söylediklerinde bunu anlayamıyorlar. Son olarak ilginç bir bulguyu da paylaşacak olursak bu araştırmada bakmamaları gereken oyuncağa bakan çocukların yüzde 78'inin bakmadıkları yönünde yalan söylediği ortaya çıkıyor. Bu sonucu, aynı konuda yapılan başka araştırma sonuçları da destekliyor.

Hupp, S., & Jewell, J. D. (2015). Great myths of child development. John Wiley & Sons.

Benzer yazılar

Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.

footer