Psikolojik Rahatsızlığa Sahip Olan Bir Çocuğun Ebeveyni Olmak

yer tutucu

Özge Berfin Arıcı

Psikolojik Rahatsızlığa Sahip Olan Bir Çocuğun Ebeveyni Olmak

Sally Swatland, 1946

Sally Swatland, 1946

Ebeveynlik kendi başına oldukça zor bir süreç olarak bilinirken psikolojik rahatsızlıklara sahip çocuklara ebeveynlik yapmak bireyleri daha olumsuz etkileyebiliyor. Ebeveynler çocuklarının sahip oldukları bazı semptomlar konusunda çaresiz hissedip yorgun düşebiliyor ve bu semptomlarla nasıl başa çıkacakları konusunda zorlanabiliyorlar. Bu konuda yapılan bir araştırmada ebeveynler, çocukları kriz anlarındayken veya çocuklarının nasıl davranacaklarını tahmin edemedikleri zamanlarda çocukları ile baş etmenin onlar için ne kadar zor olduğunu belirtiyorlar. Ebeveynler çocuklarında görülen bazı semptomlar üzerinde çok az kontrole sahip oluyorlar. Ancak, hem kendileri hem de çevreleri bu kontrolün daha fazla olması yönünde bir beklenti içerisinde olabiliyor.
relate-banner

Ebeveynler ayrıca çocuklarının ilaç tedavisi görüyor olması durumunda bu ilaçların yan etkileri ve çocukların ilacı almayı reddetmeleri gibi durumlarda zorluklar yaşayabiliyorlar. Tanıdıkları diğer ebeveynlerden daha fazla çaba harcarken çocuklarının bazen risk altında, mücadele içinde veya yaşıtlarından daha farklı ilerleme kaydediyor olmaları ebeveynler için olumsuz bir etki yaratabiliyor. Bu durum önemli bir soruyu gündeme getiriyor: Ebeveynler bu süreçte tükenmişlik yaşamadan yola nasıl devam edebilir?

  1. Sabırlı olun. Bazen insanlar, birinin depresyondan kolayca çıkabileceğini veya kaygılarının üstesinden kolayca gelebileceğini düşünüyor, ancak bu mümkün değil. Psikolojik sorunlar, tıpkı fizyolojik hastalıklar gibi gelişme görmek için sistemli bir tedavi gerektirebiliyor.
  1. Araştırın. Psikolojik sorunları olan çocuğunuza yardım etmenin en iyi yolu, onu anlamaya çalışmak. Aklınıza takılanları çocuğunuzun terapistiyle veya doktoruyla konuşabilir, konuyla ilgili kitaplar ve internet sitelerinden faydalanabilirsiniz. Bu noktada, kaynağın bilimsel verilerden yararlandığına dikkat etmeniz önemli.
  1. Çocuğunuzun güçlü yönlerinin bir listesini yapın. Son zamanlarda görmemiş olsanız bile, iyi bulduğunuz özelliklerini yazın. Partnerinizle, arkadaşlarınızla ve çocuğunuzla bu özellikler hakkında konuşabilirsiniz.
  1. Empatinizi geliştirin. Kendi duygu durumunuzla çocuğunuzunki arasında paralellikler gördüğünüzde daha anlayışlı ve sabırlı olabilirsiniz. Örneğin, kendinizi bunalmış hissettiğinizde depresyondaki çocuğunuzun sürekli böyle hissettiğini düşünmek ona karşı daha ılımlı yaklaşmanıza yardımcı olabilir. Ya da kendi kaygınızdaki bir artış, çocuğunuz paniğe kapıldığında neler yaşadığına dair size bir içgörü sağlayabilir.
  1. Eğlenceli zamanlarınızı hatırlayın. Komik bir aile olayını hatırlamak ilişkinize bağlı hissetmenize yardımcı olabilir. Çocuğunuzun bebeklik hikayeleri, sizin partnerinizle olan ve utandıran anılarınız herkesi güldürebilir ve güzel zamanların olduğunu hatırlatabilir.
  1. Çocuğunuzun davranışlarını kişisel olarak algılamamaya çalışın. Depresif, endişeli ve dürtüsel çocuklar pek çok incitici şey söyleyip yapabilirler. Bu anlarda birkaç derin nefes alın ve kendinize bunun sizden kaynaklanmadığını hatırlatın. Ancak bunu yaparken duygularınızı hissetmek için de kendinize izin verin. Bu sırada çocuğunuzun öfke patlamalarının sizi kötü etkilemesinin sizi kötü bir ebeveyn yapmadığını aklınızda tutmaya çalışın. Aynı anda çocuğunuzu çok sevebilir ama psikolojik probleminin etkilerinden hiç hoşlanmayabilirsiniz.
  1. Başkalarıyla bağlantı kurun. Her konuda olduğu gibi burada da sosyal destek çok işinize yarayacak. Çevrenizle iletişim içinde olun ve çocuğunuz haricinde konuşabileceğiniz size özel şeyler bulun. Sosyal ortamda veya sosyal medyada benzer zorluklarla karşılaşan ebeveynler ile iletişim kurabileceğiniz bir destek grubu da çok yardımcı olacaktır.
  1. Ebeveyn tükenmişliğinden kaçınmak çaba gerektiriyor. Uzmanlar, bunun tutarlı ve devamlı öz bakımı, kendiniz için güçlü bir destek ağı oluşturmayı ve çocuğunuz için güvenilir bir tedavi sürecine sahip olmayı içerdiğini belirtiyor.

[1] Attaway, J. J. (2020, October 26).Preventing Parent Burnout: Love for Your Child. Child Mind Institute. Retrieved from https://childmind.org/article/preventing-parent-burnout/
[2] Raising Children Network (Australia). (2020, November 23) Parenting with a mental illness. Retrieved from https://raisingchildren.net.au/grown-ups/family-diversity/parents-like-me/parenting-with-mental-illness

Benzer yazılar

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

Her duygunun hayatımızda bir yeri, görevi ve işlevi olsa da en çok mutluluk hakkında konuşuyor ve en çok mutlu hissetmek istiyoruz. Oysa, mutlu hissetmemek de mutlu hissetmek kadar normal.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!
The 400 Blows - François Truffaut (1959)

Kabul Edilmemişliğin Gölgesinde Bir Çocukluk: The 400 Blows

İlgisiz bir anne, baskıcı kurallarla çalışan öğretmenler arasında kaybolan ve kendine bir yer edinemeyen Antonie’nin hayatını ele alıyor.
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Alexey Venetsianov

Eyvah, çocuğumun hayvanlara alerjisi var!

Hayvan alerjilerinin sebepleri neler? Çocuğumun hayvanlara alerjisi var ama biz hayvan sahiplenmek istiyoruz, ne yapmalıyız? Bu soruların cevapları bu yazıda!
Lorraine Christie

Mutlu çiftler aynı zamanda mutluluk saçan ebeveynler midir?

Partneriniz tarafından sevilmek ve partnerinizi sevmek sizi daha mutlu, daha neşeli biri yapıyor ve bu mutluluk bulaşıcı.

Aile İlişkilerini Konu Alan Kitaplar

Büyüdüğümüz evin üzerimizdeki etkisini anlamak hayatımıza yön vermemizi kolaylaştırıyor. Size bu konuda yardımcı olacak kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Su Yu

Beklenmeyen Hamilelik Psikolojimizi Nasıl Etkiliyor?

Beklenmeyen bir hamilelik yaşandığında bu duruma psikolojik açıdan hazır olmak adına gerçekleştirebileceğimiz birkaç yöntem bulunuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!

footer