Doğum Sonrası İşe Dönüş

Yonca Fener

Yonca Fener

Doğum Sonrası İşe Dönüş

Rush hour on the 810-  Elaine G. Coffee

Rush hour on the 810- Elaine G. Coffee

Bebeğin doğumundan sonra işe dönmenin bunaltıcı olabileceği herkesçe bilinen bir durum. Zihninizde sürekli birçok soru işareti ve düşünce olabilir. İşimi nasıl yapacağımı hatırlayacak mıyım? Benim yokluğumda bunu daha iyi yapabilecek birini buldular mı? Nasıl aynı anda iyi bir anne ve iyi bir çalışan olacağım? Tüm bu endişelere rağmen annelik sorumlulukları ile iş hayatına uyum sağlanabilir. İşte yeni bir bebek sahibi olduktan sonra işe dönmeyi biraz daha kolaylaştırmanın birkaç yolu:
relate-banner

  1. Dönmeden önce yöneticinizle iletişim kurun.
Ebeveyn iznine çıkmadan önce muhtemelen ne zaman döneceğinize dair kabaca bir tahminde bulunmuşsunuzdur. Bu tarih yaklaşırken patronunuzla iletişime geçin. Dönüş tarihiniz ile ilgili ikinizin de aynı fikirde olduğundan emin olun. Böylece ilk gününüzün olabildiğince sorunsuz geçmesini sağlamak için ilk adımı atmış olursunuz. Bebeğinizin ilk dönem gitmesi gereken düzenli doktor kontrollerini aylık takviminizde belirlemiş olmanız önemlidir. Bunların tarihlerini ve bebeğinizle ilgili hastalık gibi acil bir durum yaşanması durumunda uygulamanız gereken planı yöneticinizle paylaşın.

  1. Hayatınızdaki gelişmelere göre şartlarınızı güncelleyin.
Daha önce mesaiye kalma ya da bir hafta sonu görevi alma konusunda güvenilen bir çalışan olabilirsiniz ancak bebeğin gelişiyle bu durum değişebilir. Bu nedenle geri döndüğünüzde yeni sınırlar belirlemek önemlidir. Kendinize sorun: Sizin için ne değişiyor? Bebeğinizi almak için belirli bir zamanda ofis dışında olmanız gerekiyor mu? Bebeğinizle zaman geçirebilmek için akşamları ne kadar zamana ihtiyaç duyuyorsunuz? İş sonrası etkinliklere veya seyahatlere katılmak için biraz daha zamana ihtiyacınız var mı? Nelerin değiştiği konusunda ne kadar açık ve direkt olursanız, sınırlarınıza o kadar çok insan saygı duyacaktır.

  1. Bebeğinize güvendiğiniz bir bakımveren bulun.
İşteyken bebeğinizle ilgilenecek birini bulmanız gerektiğinde verdiğiniz karar konusunda kendinizi iyi hissetmeniz çok önemlidir. Çünkü bebeğinizin durumundan endişe ettiğinizde hiçbir şekilde yaptığınız işe odaklanamazsınız. Bebeğinizin güvende olduğundan, sevildiğinden ve ihtiyaçlarının giderildiğinden emin olmanızı sağlayacak bir bakım sağlayın. Araştırma yapmak, aileden uygun olabilecek kişilerle konuşmak, bakım tesislerini gezmek, bakıcılarla görüşmek ve diğer ebeveynlerle konuşmak için biraz zaman ayırın. Mümkünse, tam zamanlı işe dönmeden önce yavaşça geçiş için bir hafta ayırın ve hala doğum iznindeyken durumu test edin. Örneğin; bebeğinizi yarım günlüğüne büyükannesine bırakın, onlarla bir iki gün kreşe gidin ya da siz işe dönmeden bir veya iki hafta önce bakıcınızın çalışmaya başlamasını sağlayın. Daha hazırlıklı hissetmek geçişi kolaylaştıracaktır!

  1. Emzirmeye devam etmeyi planlıyorsanız, bir strateji oluşturun.
İşe geri dönmeden önce süt pompasına aşina olduğunuzdan ve onu kullanırken kendinizi rahat hissettiğinizden emin olun. İşvereniniz emzirme odası sağlıyor mu? Öyleyse odayı kullanmanın lojistiğini anlamak için dönüşünüzde İK temsilciniz veya yöneticinizle görüşün. Pompalama yapmanız gereken zamanların çalışma takviminizi engellemediğinden emin olun. Bebeğin beslenme programını yansıtan bir programa göre düzenlediğiniz pompalama seanslarını takip edin.

  1. Kendinize karşı sabırlı olun.
Doğum sonrası işe dönüşün bir 'geçiş' dönemi olarak görülmesinin nedeni uyum sağlamanın zaman almasıdır. Evet, işinizi nasıl yapacağınızı biliyorsunuz ve artık ebeveynlikte de ustalaştığınızı hissedebilirsiniz fakat ikisini aynı anda hiç yapmadınız!

Kendinize karşı nazik olmanız ve içinde bulunduğunuz anda sahip olduklarınızla elinizden geleni yaptığınızı bilmeniz önemlidir. İşe gitmekten keyif almanızın suçluluk duygusu yaratmasına izin vermeyin. Döndüğünüzde bebeğinizi kucağınıza almak için hissettiğiniz heyecanın farkına varın!

[1] Returning to work as a mother. (n.d.). Retrieved December 28, 2020, from
https://www.unicef.org/parenting/child-care/returning-work-new-mom

Benzer yazılar

Gourment- Victoria Kharchenko (2008)

Stres ve Duygusal Yeme

Mutsuzken eliniz buzdolabına gidiyor mu? Çikolatanın bütün dertlerinizi alıp götüreceğine inanıyor musunuz? Ya açlığınız fiziksel değil de duygusalsa?
Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Portrait of Sir Richard Thompson - Diarmuid Kelley (2015)

Hibrit Çalışmaya Geçişin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - Part 2

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Bu sorular yardımıyla stresle daha kolay baş edebilirsiniz.
Dorian Flórez Zuleta

Doğum Sonrası Depresyonda Babanın Rolü

Annenin yaşadığı doğum sonrası depresyonda babaya çok iş düşüyor. İşte bu zorlu dönemde babanın yapması ve yapmaktan kaçınması gereken şeyler!
TEAMWORK - Tom Furey

İdeal Takım Büyüklükleri ve Sosyal Kaytarma

Kişi sayısı arttıkça verim artar mı yoksa az insanla daha verimli çalışılabilir mi? İdeal takım sayısı kaç kişidir? Cevabı yazımızda.

footer