Sağlıklı Bir İş-Yaşam Dengesi Kurabilmek

Beyzanur Arıcan Dinç

Beyzanur Arıcan Dinç

Sağlıklı Bir İş-Yaşam Dengesi Kurabilmek

Life Scales, David Dunne, 2019

Life Scales, David Dunne, 2019

Birçok insan günlük yaşantısında birden fazla role sahip. Başarılı bir iş insanı olduğu kadar yeterli bir ebeveyn de olmaya çalışan çok sayıda çalışan bulunuyor. Fakat zaman zaman sosyal hayattaki görevlerimiz ile iş hayatının getirdiği sorumluluklar birbiriyle çatışabiliyor. Üstlendiğimiz rollerin gerektirdiği zaman ve enerjiyi bulamadığımızda bu roller arasında kurmaya çalıştığımız dengeye "iş-yaşam dengesi" adı veriliyor.
relate-banner

İş-yaşam dengesini sağlamak kimileri için daha kolayken bazı kişileri zorlayabiliyor. Peki bu dengeyi kurma konusunda ne kadar başarılı olacağımızı önceden belirleyen kişilik özellikleri olabilir mi? Bu soruyla yola çıkan üç araştırmacının vardığı sonuçlara göre cevap evet! Karakter özellikleri, kişilerin rekabet halindeki taleplerle karşı karşıya kaldıklarında sergiledikleri davranışları etkiliyor. Dürüstlük ve naziklik daha başarılı baş etme stratejileri ile ilişkiliyken duygusal istikrarsızlık iş-yaşam çatışması ile korelasyon gösteriyor.

İş-yaşam dengesini başarılı bir şekilde sürdürebilmek, kişilerin daha kaliteli bir hayat yaşayabilmeleri için oldukça önemli. Birbiriyle çatışan talepleri karşılamaya çalışırken yaşadığımız deneyim her ne kadar karakter özelliklerimizden etkileniyor olsa da genellikle bizim olayları ve çevreyi değerlendirme şeklimizle ilgili. Örneğin, çok yoğun çalışması gereken bir günde onunla vakit geçirmek istediğini söyleyen bir partnerin varlığı bazı kişiler için stres kaynağı iken diğerlerinin minnet duymasını sağlayabiliyor.

Baltes, B. B., Zhdanova, L. S., & Clark, M. A. (2010). Examining the Relationships Between Personality, Coping Strategies, and Work-Family Conflict. Journal of Business and Psychology, 26(4), 517-530.

Benzer yazılar

Brita Grangström - A Jug for the Flowers (Tarihi bilinmiyor)

İş Yerinde Obsesif Kompulsif Bozukluk

Takıntılı düşünceleriniz, tekrar tekrar kontrol ettiğiniz işler veya ritüelleriniz iş hayatınızda büyük problemler yaşamanıza sebep oluyor mu?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Hermine in a Blue Hat - Jules Pascin (1918)

Mutsuz Olmanıza Rağmen İşinizi Neden Bırakmıyorsunuz?

Her sabah işe giderken ayaklarınız geri geri gidiyor, pazartesi günlerinden nefret mi ediyorsunuz? İşten ayrılmanın neden zor olduğu üzerine bir yazı hazırladık.
All the President's Man

Profesyonel İş Yaşamına Dair 3 Film

Profesyonel hayat hayatımızı yakından etkiliyor. İş yaşamındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin psikolojik etkilerini konu alan 3 farklı film!
İsimsiz (Green Blouse)- Aino Kannisto (2013)

Birbiriyle Çatışan Duygular Hissetmek

Hepimiz birbiriyle çatışan duygular, düşünceler ve davranışlar içine girebiliyoruz. Peki en çok hangi konularda çatışmalı anlar yaşıyoruz?
Submarine Filminden Bir Kesit

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.
Portrait of Sir Richard Thompson - Diarmuid Kelley (2015)

Hibrit Çalışmaya Geçişin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - Part 2

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Bu sorular yardımıyla stresle daha kolay baş edebilirsiniz.
TEAMWORK - Tom Furey

İdeal Takım Büyüklükleri ve Sosyal Kaytarma

Kişi sayısı arttıkça verim artar mı yoksa az insanla daha verimli çalışılabilir mi? İdeal takım sayısı kaç kişidir? Cevabı yazımızda.
Mr and Mrs Andrews - Thomas Gainsborough

Bizim için Anlamlı Bir İşte Çalışıyor Olmak

Bizim için anlamlı bir işe sahip olmamız için amaçlarımızın, değerlerimizin ve zevklerimizin işimizle örtüşüyor olması gerekiyor.
Alexandra Levasseur - İsimsiz

Hibrit Çalışmaya Geçmenin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - 1

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Kendinize sorduğunuz bazı sorular, stresle baş etmenize yardımcı olacak.

footer