Bebeklerin Sosyo-Duygusal ve Fiziksel Gelişimi

R. Pınar Karan

R. Pınar Karan

Gökçenay Kaplan

Gökçenay Kaplan

Bebeklerin Sosyo-Duygusal ve Fiziksel Gelişimi

Face To Face- Tom Sierak

Face To Face- Tom Sierak

Sosyo-Duygusal Gelişimi
relate-banner

Bebekler, doğdukları andan itibaren çevrelerindeki insanlara ilgi göstermeye ve onlarla iletişim kurmaya başlıyorlar. Bu ilgi ve iletişimi; jest, mimik ve çeşitli davranışlarla gösteriyorlar. Bu davranışlar arasından en bilinenleri gülmek ve ağlamak. Bebeğinizin size ilk ne zaman gülümsediğini hatırlıyor musunuz?

Bebekler, ilk aydan itibaren gülerek bulundukları durumdan memnun olduklarını ve çevrenin dikkatini üzerlerinde toplamak istediklerini gösteriyorlar. Diğer yandan, ağlayarak bulundukları durumdan memnun olmadıklarını ve bir şeyleri değiştirmek istediklerinin sinyalini veriyorlar. Eğer bebeğiniz durmadan ve aralıksız bir şekilde ağlıyorsa aç olup olmadığını ve bezinin temiz olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Üçüncü ayına gelirken bebekler, çevreleriyle iletişim kurmada birer uzman oluyorlar ve çevredeki insanları sevip sevmediklerini kolayca gösterebiliyorlar. Örneğin; sevdikleri insanlara gülerek, el ve ayaklarını hızlı bir şekilde oynatarak veya onların jest ve mimiklerini taklit ederek onları sevdiklerini göstermeye çalışıyorlar. Aynı şekilde çevrelerindeki insanlar konuşmaya başladığı an, onlara bakarak ve odaklanarak ilgilerini belli ediyorlar. Bu insanları görmedikleri ve sadece seslerini duyduklarında ise onları bulmaya çalışıyorlar çünkü onlarla iletişim içinde kalmaya devam etmek istiyorlar.

Siz de bebeğinizin sosyo-duygusal gelişimine, sözsüz iletişime dikkat ederek yardımcı olabilirsiniz. Onun gülümsemesine veya ağlamasına cevap verin ve onunla konuşun. Karşılıklı sohbet ediyormuş hissini vermeniz bebeğinize çok iyi gelecektir. O size konuşarak olmasa bile jest ve mimikleriyle cevap verecektir. Son olarak, bebeğiniz cevap vermeye çalışırken başka bir şeyle ilgilenmeyin ve onunla göz teması kurmaya çalışın. Minik gibi gözüken bu adımlar, bebeğinize önemli olduğunu hissettirecek ve size güvenebileceğini gösterecektir.



Fiziksel Gelişimi

Doğumdan sonraki ilk iki yılın bebeğinizin fiziksel gelişiminin en hızlı olduğu dönem olduğu biliniyor. Bu dönemde bebeklerin boyu ve kilosu çok hızlı bir şekilde artış gösteriyor. Genetik faktörlerin vücut büyüklüğünde ve fiziksel gelişimde önemli bir yere sahip olduğu görülüyor.

Beyin, ilk yıllarda diğer organlara göre daha hızlı bir gelişme gösteriyor. Beyin gelişimiyle bağlantılı olarak bebeklerin uyku süreleri ve zamanları bu dönem için oldukça önemli. Yeni doğan bebekler, 8. aya kadar sadece 3-4 saat boyunca aralıksız uyuyabiliyor. Bebeğinizin uyku-uyanıklık süresi, 1 yaşının sonuna doğru yetişkinlerin uyku-uyanıklık süresine benzemeye başlıyor.

Bu dönemde, bebeğinizin sosyal gelişimi için önemli olan motor gelişiminde neler gözlemleyebilirsiniz? Öncelikle hareket etme alanının esnekliği, bebeğinizin motor hareketlerinin gelişmesinde önem taşıyor. Bebeğiniz hayatının ilk aylarından itibaren, onu dik bir şekilde tuttuğunuzda kafasını tutabiliyor. Karnının üstüne yatırdığınızda kollarının yardımıyla kalkmaya çalışıyor ve yan yatırdığınızda kendisini yuvarlayarak sırt üstü yatabiliyor.

Bebekler bu dönemlerde önlerindeki bir oyuncağa yetişmek için uğraşabiliyorlar fakat henüz el ve kol kontrolleri tam olarak gelişmediği için nesneye ulaşamayabiliyorlar. Zamanla oyuncağa amaçları doğrultusunda erişmeleri ve oyuncağı tutmaları görülmeye başlanıyor. Bunun yanında siz parmağınızı bebeğinizin eline yaklaştırdığınızda parmağınızı tutabiliyor veya bir oyun küpünü eliyle kavrayabiliyor.

Yeni doğmuş bebeğiniz kucağınızdayken sizi görebiliyor fakat daha uzak mesafede bulunan kişileri ve nesneleri henüz göremiyor. Bununla birlikte ilk aylarda farklı renkleri ayırt edemiyorlar. Fakat görme becerileri, ilk 7-8 ay boyunca çok hızlı bir gelişme gösteriyor. Aynı zamanda bebeğiniz insan yüzlerini diğer gördüklerinden ayırt edebiliyor ve yüzünüzdeki ifadeleri algılayabiliyor. Örneğin, 2 aylık bebeğiniz iki farklı kişinin yüzünü gördüğünde bu yüzlerden bakım verenine ait olan yüzü tercih edebiliyor.

[1] Emotional and social development: Birth to 3 months (January 8, 2009). Healthy Children. Retrieved from https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/Pages/Emotional-and-Social-Development-Birth-to-3-Months.aspx
[2] Berk, L., E. (n.d.). Development Through Lifespan. Pearson Education.

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Consolation - Edvard Munch (1907)

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?

İlişkinin Ana Kuralları

İlişkinizde partnerinizle birlikte belirlediğiniz bazı kurallar o ilişkinin daha sağlıklı yürümesini sağlayabilir. Gelin birlikte bakalım.

footer