Çocuklar İçin Farkındalık Egzersizleri

Yonca Fener

Yonca Fener

Çocuklar İçin Farkındalık Egzersizleri

Girl and Blue Water - Barbara Flowers

Girl and Blue Water - Barbara Flowers

Farkındalık; içinde bulunduğumuz anda mevcut olma, nerede olduğumuzun ve ne yaptığımızın farkında olma ve çevremizde olup bitenlere karşı aşırı tepkili veya bunalmış hissetmemizin önüne geçen temel bir beceri olarak tanımlanıyor. Kendine bakmanın bu önemli yöntemini günlük hayatta uygulamak her zaman mümkün olmayabiliyor. Özellikle çocuklar, bu beceriyi kazanabilmek için ebeveynlerinin desteğine ihtiyaç duyuyorlar.
relate-banner

Araştırmalar, anda kalmaya odaklanan farkındalık egzersizlerinin çocuklarda zorbalığın etkilerini azalttığını, dikkat eksikliği olan çocuklarda odaklanmayı geliştirdiğini, ruh sağlığına iyi geldiğini ve sosyal becerileri geliştirdiğini gösteriyor.

Çocukları bedenleriyle uyumlu hale getirmenin basit yollarını paylaştığımız bu seride, ilk olarak gözlem ve merakı teşvik eden duyu farkındalığı egzersizinden bahsedeceğiz.

Örümcek Duyular Egzersizi:

Süper kahramanları içeren egzersizler, çocuklara anda kalmayı öğretme yolunda harika bir adım olabilir. Çocuğa Örümcek Adam'ın çevresindeki dünyayı anlamak ve takip edebilmek için kullandığı "Örümcek Duyuları" olduğunu söylenir. "Örümcek Adamcılık" oyununda çocuktan "Örümcek Duyuları"nı kullanması için süper odaklı koku, görme, duyma, tat alma ve dokunma duyularını açması ve hepsini denemesi söylenir. Bu şekilde çocuk duraklayarak şimdiye odaklanmaya teşvik edilir ve duyularının getirdiği bilgilere karşın farkındalık geliştirir.

Pozitif Psikoloji Pratiği: Safari Egzersizi

Araştırmalar, anda kalmaya odaklanan farkındalık egzersizlerinin çocuklarda zorbalığın etkilerini azalttığını, dikkat eksikliği olan çocuklarda odaklanmayı geliştirdiğini, çocukların ruh sağlığına iyi geldiğini ve sosyal becerilerini geliştirdiğini gösteriyor. Çocuklar bu beceriyi kazanabilmek için ebeveynlerinin desteğine ihtiyaç duyuyor.

Çocukları bedenleriyle uyumlu hale getirmenin basit yollarını paylaştığımız bu seride, ikinci farkındalık egzersizi olarak, günlük bir yürüyüşü heyecan verici bir maceraya dönüştüren safari egzersizinden bahsedeceğiz.

Safari Egzersizi:

Çocuğunuzla birlikte dışarı çıkarken, bulunacağınız ortama göre bazı görevler belirleyin. Örneğin bir parkta yürüyecekseniz, görevin ağaç sayısını, salyangozları ya da kuşları saymaya çalışabilirsiniz. Deniz kenarındaysanız balıkları saymak ya da deniz kabuğu toplamak gibi görevleri olduğunu söyleyebilirsiniz.

Yürüyen, sürünen, yüzen veya uçan her şey çocuklar için ilgi çekicidir ve özellikle küçük hayvanları görebilmek için odaklanmaları gerekecektir. Bu egzersiz, çocuklarda anda kalabilme temelli bir farkındalık oluşturarak, çocuklara günlük kaygılarından uzaklaşacakları bir topraklanma hali sağlayacaktır.

[1] 25 Fun mindfulness activities for children and teens. (2020, September 1). Retrieved December 28, 2020, from https://positivepsychology.com/mindfulness-for-children-kids-activities/

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
Cempasúchil - San José Manialtepec (2020)

Özür Dilemek Neden Bu Kadar Zor?

Özür dilemek zayıflık mı, olgunluk göstergesi mi? Özür dilemenin ve hatalarını kabul etmenin neden zor olabileceğini anlattık.
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

Ebeveynleşme Travması

Çocukken gereğinden fazla üstlenilen yükler, ebeveynleşmemize neden olunuyor ve travmatik etkiler bırakıyor. İşte 10 maddede ebeveynleştirme travması.
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?

footer