Başkalarının Yararını Gözetmek Bize İyi Geliyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Başkalarının Yararını Gözetmek Bize İyi Geliyor.

Mutlu olduğumuz, kendimizi iyi hissettiğimiz zamanlarda etrafa iyilik saçasınız geliyor mu? Ya da birine yardım etmenin mutluluğu başlı başına sizi iyi hissettiriyor mu? Başkalarına yarar sağlamak, yardım etmek, paylaşmak, gönüllü faaliyetlerde bulunmak veya bağış yapmak gibi olumlu sosyal davranışlar prososyal davranış olarak tanımlanıyor. Peki insanlar mutluyken mi daha çok prososyal davranış gösteriyorlar yoksa mutsuzken mi?

Yapılan bir çalışmada, kişilerin iyilik haliyle prososyal davranış gösterme sıklıklarının ilişkili olduğu görülüyor. Çalışmada katılımcılara geçtikleri ay içerisinde para bağışında bulunup bulunmadıkları, gönüllü bir faaliyete vakit ayırıp ayırmadıkları ve tanımadıkları birine yardım edip etmedikleri soruluyor. Sonuçlara göre, yaşam memnuniyeti yüksek olan katılımcılar tüm bu prososyal davranışları çok daha sık gösteriyorlar. Yaşam memnuniyetinin yanında kendilerini yakın zamanda keyifli, dinlenmiş veya saygı görmüş, kısacası mutlu hisseden katılımcıların kendilerini daha endişeli, öfkeli, stresli ya da üzgün hisseden katılımcılara göre çok daha fazla gönüllü faaliyetlere vakit ayırdıkları, başkalarına daha çok yardım ettikleri ve daha fazla bağış yaptıkları bulunuyor.

Peki olumsuz duyguların da prososyal davranışa sebep olabileceği durumlar oluyor mu?

Bu noktada kültürel değerler önemli olabiliyor. Zevk ve hazzın yani hedonik değerlerin önemsendiği toplumlarda kişilerin olumsuz duygular içindeyken daha çok prososyal davranış gösterdiği görülüyor. Çünkü bu toplumlarda insanlar olumsuz duygular içerisindeyken bu duygulardan sıyrılıp iyi hissetmek amacıyla daha prososyal davranışlarda bulunabiliyorlar.

Kısacası, insanlar kendilerini ne denli iyi hissediyorlarsa prososyal davranış göstermeye o kadar yatkın oluyorlar. Başkalarının yararını gözetmek, insanlara yardımda bulunmak da insana iyi hissettiriyor. Tam da bu sebeple, bazı kültürlerdeki insanlar olumsuz ruh halleriyle başa çıkmak için bu davranışlarda bulunmayı seçebiliyorlar.relate-banner

Kushlev, K., Radosic, N., & Diener, E. (2020). Subjective well-being and prosociality around the globe: Happy people give more of their time and money to others. PsyArXiv.

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

“Her şey yolunda gidiyor, mutlaka kötü bir şey olmalı!”

Her Zaman Mutlu Olmak Zorunda Değiliz!

Her duygunun hayatımızda bir yeri, görevi ve işlevi olsa da en çok mutluluk hakkında konuşuyor ve en çok mutlu hissetmek istiyoruz. Oysa, mutlu hissetmemek de mutlu hissetmek kadar normal.

Yaz Yaklaşırken: Duygusal Yeme Nedir?

Sağlıklı kiloya kavuşamamamızın nedeni nasıl yediğimizden öte neden yediğimizde saklıysa?

Olgun Bir İlişkiye Nasıl Sahip Olurum?

İlişkinizin ne kadar olgun olduğunu merak ediyorsanız bu yazımıza mutlaka bir göz atın!

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…

Yoğun Hissedilen Duygularla Nasıl Baş Edilebilir?

Yoğun duygular aniden zihninize üşüşünce durup kendi içsel kaynaklarınıza göz atmaya ne dersiniz?
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.

Duygu Yüklü Konuşmalarda Ara Verme İhtiyacı Duyuyor Musunuz?

Zor bir konuşma esnasında molaya ihtiyacımız olabilir. Peki bunu karşımızdakine nasıl söylemeli?

footer