Beden Algımız Romantik İlişkimizi Etkileyebiliyor.

kategori

Yakın İlişkiler

Beden Algımız Romantik İlişkimizi Etkileyebiliyor.

Yapılan birçok araştırma gösteriyor ki olumsuz beden algısına sahip olan kişiler romantik ve cinsel ilişkilerinde memnuniyetsizlik yaşayabiliyorlar. Yapılan yeni bir çalışmada, heteroseksüel çiftlerin kendi bedenlerini algılayış biçimlerinin romantik ilişkilerinden duydukları memnuniyetle olan ilişkisi araştırılıyor. Sonuçlarına göre katılımcıların beden algıları ile partnerlerinin onların bedenlerini nasıl bulduğuna dair varsayımları arasında bir ilişki bulunuyor. Olumsuz bir beden algısına sahip olan katılımcılar, partnerlerinin de onların bedenlerine karşı olumsuz bir algıya sahip olduğunu düşünebiliyorlar. Bu durum da, ilişkilerinde memnuniyetsizlik yaşamalarına sebep olabiliyor. Araştırmadaki bir diğer bulguya göre, partnerlerinin kendisini çekici bulduğunu düşünen kadınlar, partnerlerinin kendisini çekici bulduğunu düşünen erkeklerle kıyaslandığında romantik ilişkilerinden daha çok memnuniyet duyuyorlar. Buna karşılık, erkeklerin ilişki memnuniyeti daha çok partnerlerini kendilerinin ne kadar çekici algıladıklarıyla ilişkilendiriliyor. Yani, ilişki memnuniyeti için daha belirleyici olan, kadınlar için bedenlerinin partnerlerine çekici gelip gelmediğine dair algıları; erkekler için ise partnerlerini çekici bulup bulmadıklarına dair algıları oluyor.

Araştırmada katılımcıların vücut kitle endeksleri ölçülerek "objektif" bir değerlendirme yapılmaya da çalışılıyor. Sonuçlara göre vücut kitle indeksi yüksek olan kadınlar, partnerlerinin onları daha az çekici bulduğunu düşünse de partnerlerinin gerçekte onları çekici bulmasının vücut kitle indeksleriyle ilişkili olmadığı görülüyor. Yani, erkeklerin kadın partnerlerini ne denli çekici algıladıkları partnerlerinin kilosundan bağımsız bir şekilde ilerliyor. Buna karşın kadınların kendi vücut kitle indeksleriyle ilişki memnuniyetleri arasında dolaylı bir ilişki bulunuyor. Vücut kitle indeksi düşük olan kadınlar görünüşlerinden daha fazla memnuniyet duyuyorlar. Dış görünüşlerinden memnun olan kadınlar ise partnerlerinin onları çekici bulduklarını varsayabiliyorlar. Böylelikle hem kendileri hem de partnerleri, ilişkilerinden ve cinsel ilişkilerinden daha fazla tatmin alabiliyorlar.

Vücut kitle indeksi yüksek olan erkekler ise bedenlerine dair olumsuz algılara sahip olsalar da bu durum başlı başına ilişki memnuniyetlerini etkilemiyor. Partnerin çekici bulunması, erkeklerin ve partnerlerinin ilişki ve cinsel memnuniyetleri için daha belirleyici bir faktör olabiliyor.

Kısacası, kendimize ya da partnerimize dair algılarımız romantik ilişkimizden duyduğumuz memnuniyeti etkileyebiliyor.relate-banner

Hockey, A., Donovan, C. L., Christine Overall, N., & Kate Barlow, F. (2021). Body Image Projection Bias in Heterosexual Romantic Relationships: A Dyadic Investigation.Personality and Social Psychology Bulletin, 01461672211025202.

Benzer yazılar

Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

footer