Düşük Öz Güvenle Fedakarlığın Nasıl Bir İlişkisi Var?

kategori

Yakın İlişkiler

Düşük Öz Güvenle Fedakarlığın Nasıl Bir İlişkisi Var?

Düşük öz güvene sahip kişiler, ilişkilerde yaptıkları fedakarlıklardan daha fazla pişmanlık duyabiliyor.

Kişiler, ilişki içerisinde fedakarlık yaptıklarında ve özellikle de bu fedakarlıklar görülmediğinde ya da yeterince takdir edilmediğinde kendilerini oldukça savunmasız hissedebiliyorlar. Bu durum özellikle de öz güveni düşük kişilerde daha fazla gözleniyor. Aynı durum, kişilerin yaptıkları fedakarlıkla ilgili pişmanlık duymalarına da sebep oluyor. Bu pişmanlık ise kişilerde strese, olumsuz bir ruh haline ve uzun vadede yaşamdan alınan tatminin azalmasına yol açabiliyor.

Peki özgüveni düşük kişilerde yapılan fedakarlık sonrası neden daha fazla pişmanlık gözleniyor?

Araştırmalara göre, yaptıkları fedakarlığın partnerlerinden yeterince karşılık görmediğini düşünen insanlar, ilişkilerine gereğinden fazla emek vermiş olmaktan korkuyorlar. Ancak, bu kişiler fedakarlıkları da bazen sadece partnerlerini kaybetmemek ya da bir tartışma yaşamamak uğruna yaptıkları için pişman olmalarına rağmen bu davranışlarını sürdürmeye devam edebiliyorlar. Ancak yaşadıkları pişmanlık, onları hem geçmişe bağlı yaşamaya hem de şimdiki zamanlarını da mutsuz geçirmeye itebiliyor. Bu da onların iyilik hallerini olumsuz etkiliyor.relate-banner

Righetti, F., & Visserman, M. (2018). I gave too much: Low self-esteem and the regret of sacrifices.Social Psychological and Personality Science,9(4), 453-460.

Benzer yazılar

Kendi Potansiyelini Keşfeden İnsanlar Neye Benzer?

Maslow’un ihtiyaç hiyerarşisini duymuş muydunuz? Bu piramitte en tepede yer alan “kendi potansiyelini keşfetmek” neye benziyor diye merak ediyorsan cevabı yazımızda.

Özgürleştiren Aşk Mı Kısıtlayan Aşk Mı?

Aşkı nasıl tanımlıyoruz? Bizi büyüten, keşfetmemize olanak sağlayan bir durum olarak mı yoksa aşk için her seferinde kendimizi feda etmemiz mi gerekiyor?
Sorrow - Paul Cézanne (1867)

İş Kaybı Sonrası Yaşanan Yas Dönemi

Bir işe sahip olmak bize statü, öz güven ve sağlamlık getiriyor. Peki bu işi kontrolümüz dışında kaybedersek ne oluyor?
Andiamo - Joseph Lorusso

Fedakarlık Yapmanın İlişkiye Etkileri

Fedakarlık yapmak, ilişkide önemsediğimiz ve aradığımız davranışlardan biri olsa da fedakarlığın ilişkiye iyi gelmesi belli faktörlere bağlı.
Untitled- Nicoletta Tomas Caravia

Neden Fedakarlık Yapıyoruz?

Partneriniz veya ilişkiniz için başka bir şehre taşınır mıydınız? İlişkilerde fedakarlık yapma motivasyonumuz üzerine okumak için tıklayın.
Sisters - Kenneth Blom

Prososyal Davranış Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Size hiçbir faydası olmasa da birine yardım ettiğiniz oluyor mu? Olumlu sosyal davranışlarda bulunmak romantik ilişkilerimizi etkiliyor.
Moonlight Over The Ocean - Marianna Foster

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Romantik İlişkileri

Otizm spektrum bozukluğu yakınlık ve bağ kurmaya engel değil... Peki bu durum romantik ilişkilerimizi nasıl etkiliyor olabilir?

İlk görüşte aşk mı, arkadaşlıktan doğan aşk mı?

İlk görüşte aşık olduğunuz biriyle mi olmak isterdiniz, yoksa uzun süreli arkadaşlığın sonunda kurulan beraberlik mi sizi daha mutlu ederdi?
Italy - Steve McCurry

İlişkide Partnerinizden Beklemeye Hakkınız Olan 8 şey

"Partnerimin beni sevdiğini biliyorum ama hiç söylemiyor." Partnerimizden beklemeye ve istemeye hakkımız olan "temel" şeyleri anlatıyoruz.
Virgin and Child with Saint Catherine of Alexandria- Anthony van Dyck (1630)

Doğum Sonrası Depresyonu Yaşayan Partnere Destek Olma

Depresyonda olan birisiyle yaşamak zor olabiliyor, hele de evde bebek varsa. İşte doğum sonrası depresyondaki birine destek olmanın yolları!

footer