Mükemmeliyetçiliğin Altında Yatan Sebepler Nelerdir?

kategori

Yakın İlişkiler

Mükemmeliyetçiliğin Altında Yatan Sebepler Nelerdir?

Aşırı mükemmeliyetçilik kişinin kendisinden vazgeçmesine ve olduğundan farklı biriymiş gibi davranmasına neden olabiliyor. Peki, bu durumun altında yatan sebepler nelerdir?

Mükemmeliyetçi davranışlar çocukluk döneminde gelişiyor. Çocuklar büyüdükçe ihtiyaç ve isteklerini geri plana atarak başkalarının beklentilerine göre hareket edebiliyorlar çünkü bu durum bir yere ait olmalarını kolaylaştırıyor.

Ancak, aidiyet duygusu kişide zamanla baskıya yol açabiliyor. Kişiler başkaları ile ilişki kurabilmek için içlerine sinmeyen ve samimi olmayan davranışlarda bulunabiliyorlar. Fakat bu durum bir süre sonra kendi içinde çelişkili bir durum haline geliyor: Kişi, başkalarıyla ilişki kurmak isterken kendi olmaktan çıkıyor ve yapay davranıyor. Yapay davranışlar da daha çok dışlanmalarına ve reddedilmelerine sebep oluyor.

Bu durumu yaşamamak adına, başkalarının ne düşündüğüne odaklanmaktan vazgeçebilirsiniz. Bunun yerine mükemmel olmadığınızı kabul edip içinizden geldiği gibi davranabilirsiniz. Kendiniz gibi olduğunuzda insanların gerçek sizi ne kadar sevdiğini anlayacaksınız!relate-banner

Etherson, M. E. (January 30, 2020). Portraying a false self: Perfectionism and inauthenticity. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-costs-perfectionism/202001/portraying-false-self-perfectionism-and-inauthenticity

Benzer yazılar

Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Untitled- Thomas Rousset

Çocukları Anlamak İçin Kitap Önerileri

Çocukların dünyası yetişkinlerin dünyasından çok farklı. Onları daha iyi anlamanızı sağlayacak kitapları sizin için derledik!
Jaro-Zbijar

3-5 Yaş Dil Gelişimi

3,4 ve 5 yaşlarındaki çocuklar neleri anlıyor, öğrendikleri kelimeleri nasıl kullanıyorlar ve nasıl cümleler kurabiliyorlar?

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Sophie Lécuyer

Ebeveyn Olarak Psikolojik Yardım Almak

Psikolojik yardım alan bir ebeveynseniz bunu çocuğunuzla paylaşmak konusunda çekinceleriniz olabilir. Bu konuda içinize su serpmeye geldik!
Inna Montano

Çocuk Sahibi Olduktan Sonra İlişkiyi Canlandırmak

Birçok ebeveynin kurduğu cümle: "Çocuktan sonra birbirimizin yüzünü unuttuk!". İlişkinizi yeniden canlandırmak için ne yapabilirsiniz?

footer