İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Büşra Kösem

Büşra Kösem

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Ron Hicks, 1965

Ron Hicks, 1965

Partnere sadık olmama durumu, romantik ilişkilerin seyrini büyük ölçüde değiştiriyor. Kimi ilişki güven kıran bu davranışın üstesinden gelebiliyor iken kimi ilişkide kırılan güven onarılamıyor. Peki, nedir bu aldatmak? Neden olur?
relate-banner

Aslında aldatmak nedir sorusuna herkesi tatmin edecek bir cevap vermek oldukça zor. Çünkü hangi davranışların aldatma olarak değerlendirildiği konusunda net bir uzlaşmaya varılamıyor. Örneğin, çeşitli sosyal medya platformlarında kullanıcılar tarafından oluşturulan “Aldatmak mıdır, değil midir?” temalı video ve anketler yer alıyor. Bu içeriklere baktığımızda birçok kişinin aldatma olarak değerlendirdiği durumlar konusunda farklılıklar olduğunu açıkça görebiliyoruz. Heteroseksüel ilişkideki bir kişi partnerinin karşı cinsten yakın bir arkadaşının olmasını ilişki için güven kırıcı bir şey olarak görürken başka biri bunu oldukça doğal bulabiliyor. Bu aynı fikirde bulunamama durumuna Ross ve Rachel’ın o meşhur kavgasını da örnek verebiliriz. Ross açısından ilişkisine ara verdiği gece bir kadınla birlikte olması o esnada bir ilişkide olmadığı için aldatma değilken Rachel için ara da verilse ortada bir ilişki söz konusu olduğu için bu olay bir aldatma vakasıydı. Benzer şekilde, ilişkiler hakkındaki bilimsel içeriklere bakıldığında arkadaşlığın ötesine geçen duygusal ilişkiler, ilişki dışı seks kadar net bir şekilde aldatma olarak değerlendirilmiyor veya bu davranışa örnek olarak verilmiyor.

2020 yılında yapılan bir araştırmada, aldatmaların yalnızca yarısında cinsel ilişki (karşılıklı mastürbasyon, oral seks, anal seks veya vajinal seks) yaşandığı bulunuyor. Öte yandan, öpüşmek yaklaşık %87’lik, sarılıp uyumak veya yakın temas ise yaklaşık %73’lük bir orana sahip. Hiçbir fiziksel temasın bulunmadığı durumlar ise %6 olarak raporlanıyor. Yani, neye aldatma dediğimiz gerçekten kişiden kişiye göre değişebilen bir şey oluyor.

Aldatma davranışını etkileyen faktörlerden birinin de bağlanma stilimiz olduğu biliniyor. Yalnız kalmaktan çok çekiniyor olmak insanları farklı kişilerle flörtleşmeye itebiliyor. Kişilerin bağlanma kaygıları incelenirken bu alanda kadınların ve erkeklerin eğilimlerinde bir farklılık bulunmamasına rağmen bu davranışı gerçekleştiren kişiler söz konusu olunca erkeklerin kadınlara kıyasla yoğunlukta olduğu bulunuyor. Bağlanma kaygısı yaşayan kişilerin ilişkilerinde hali hazırda sahip olduklarından daha çok yakınlığı arzuladıkları görülüyor. Öte yandan, bu kişiler bağlanma kaygısı göstermeyen kişilere kıyasla sadakat ölçeklerinde daha düşük puanlar alıyorlar.

Biri neden aldatır hiç merak ettiniz mi? Bu soruya verilebilecek 8 tane bilimsel cevap bulunuyor.

  1. Öfke: Partnerin hali hazırda kişinin güvenini kırmış olması veya kendisinin de böyle bir davranışta bulunması bir çeşit misillemeye yol açabiliyor. Bu kızgınlık da bir intikam isteği oluşturabiliyor ve partneri üzmek için kişiler partnerlerini aldatabiliyor.

  2. Öz güven: Kendisi hakkında daha iyi hissetmek, beğenildiğini görmek istemek gibi sebepler kişilerin partnerlerini aldatmalarına sebep olabiliyor. Bazı kişiler ise ilişkilerinde yeterince özgür veya bağımsız hissetmeyebiliyor ve bu da ilişki dışında bir birliktelik yaşamalarıyla sonuçlanabiliyor. Aynı şekilde, ilişkileri içindeki bağımsızlıklarını göstermek için de benzer davranışlarda bulunabiliyorlar.

  3. Sevgisizlik: Kişilerin içinde bulundukları ilişkide partnerleri tarafından yeterince seviliyormuş gibi hissetmemeleri, bu sevgiyi başkalarından aramalarına yol açabiliyor. Ek olarak, birlikte oldukları kişilerle olan ilişkilerinden şüphe etmek, “Acaba bu kişi benim için doğru kişi değil mi?” gibi hislere sahip olmak da kişilerin ilişkilerinin dışındaki dünyaya olan meraklarını artırabiliyor.

  4. Sadakatin Az Olması: Söz konusu ilişkiler olduğunda, ilişkiye olan bağlılık oldukça büyük bir önem taşıyor. Kişilerin ilişkilerine veya partnerlerine bir bağlılık hissetmemeleri de onları başkalarıyla görüşmeye itebiliyor. İlişkinin resmi veya kamuya açık olmaması da, ilişkiye olan bağlılığı düşürdüğü için kişilerin bu ilişkinin dışında bir birliktelik yaşama ihtimalini artıyor.

  5. Farklılık İstemek: Cinsel partner sayısının birden fazla olmasını veya farklı bir kişiyle seksi deneyimlemeyi istemek, kişileri yeni cinsel partnerler aramaya yöneltebiliyor.

  6. İhmal: Partner tarafından ihmal edildiğini hissetmek veya partnerin duygusal olarak uzak olması kişileri ilgi alabilecekleri birileriyle görüşmeye itebililiyor.

  7. Cinsel İstek: Kişilerin partnerlerinin cinsel isteğinin düşük olması veya keyif aldıkları bazı cinsel eylemleri partnerlerinin artık gerçekleştirmek istemiyor olması gibi sebepler de cinsel olarak daha yakın hissettikleri kişilere meyil etmeleriyle sonuçlanabiliyor.

  8. Net Düşünemiyor Olmak: Alkol veya madde etkisinde olmak kişilerin karar verme yetilerini oldukça etkiliyor. Benzer olarak; okul, aile problemleri veya iş gibi yoğun stres yaratabilen durumlarla karşılaşıldığında da kişilerin karar verme davranışlarında bir değişiklik gözlenebiliyor. Böyle durumlarda, kişiler farklı kişilerle cinsel veya duygusal ilişkiler yaşayabiliyorlar.



Alandaki araştırmacılardan Dylan Selterman, aldatma davranışının kişilerin birincil ilişkilerindeki eksikliklerden kaynaklandığını söylemenin çok da doğru olmayabileceğini söylüyor. Maalesef sadakatsizlik, oldukça tatmin edici ilişkilerde de görülebiliyor. Tam da bu sebeple, bu durumu kişiyle alakalı süreçler veya içinde bulunulan durumlar üzerinden de değerlendirmek önemli oluyor.


1 - Sakman, E., Urganci, B., & Sevi, B. (2021). Your cheating heart is just afraid of ending up alone: Fear of being single mediates the relationship between attachment anxiety and infidelity. Personality and Individual Differences, 168, 110366. doi:10.1016/j.paid.2020.110366
2- Selterman, D., Garcia, J. R., & Tsapelas, I. (2020). What do people do, say, and feel when they have affairs? associations between extradyadic infidelity motives with behavioral, emotional, and sexual outcomes. Journal of Sex & Marital Therapy, 1-14. doi:10.1080/0092623x.2020.1856987
3- Mullinax, M., Barnhart, K. J., Mark, K., & Herbenick, D. (2016). Women’s experiences with feelings and attractions for someone outside their primary relationship. Journal of Sex & Marital Therapy, 42(5), 431–447. https://doi.org/10.1080/0092623X.2015.1061076

Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.
Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Mary Cassatt - Summertime

FOMO: Bir Şeyleri Kaçırma Korkusu

Arkadaşlarımızın davet edilmediğimiz buluşmalardan fotoğraflarını görmek ya da işsizken bir arkadaşımızın işe başladığını görmek… Bunlar içine korku salıyor mu? Eğer evetse FOMO’dan muzdarip olabilirsin!
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.

footer