Otizm Spektrum Bozukluğu ve Romantik İlişkileri

Sedanur Akyavaş

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Romantik İlişkileri

Moonlight Over The Ocean - Marianna Foster

Nörolojik bir altyapısı olan Otizm Spektrum Bozukluğu, bu tanıya sahip bireylerin sosyal, davranışsal ve iletişimsel alanlarda yaşadıkları zorluklar ile karakterize ediliyor. Otizm spektrum bozukluğuna sahip bireylerin tipik gelişim özellikleri gösteren kişilere nazaran duyguları tanımada, empati kurmada ve sosyal ortamlarda bulunmada zorluk yaşadıkları görülüyor. Bu kişilerin zihin teorisi yeteneklerinin de daha düşük olduğu biliniyor. Sosyal ortamlarda bulunmakta yaşadıkları zorluklar, konuşmalara uygun cevap vermekte zorlanmayı ve hatta bu zorluktan dolayı sosyal ortamlardan uzaklaşmayı da barındıyor.


Yukarıda açıklanan ve sosyal becerileri etkileyen bu durumlar, aslında otizm spektrum bozukluğuna sahip bireylerin hem romantik ilişkilerinde hem de romantik ilişki kurma aşamasında yaşadıkları zorlukların temel nedenini oluşturuyor. Güncel araştırmalara göre tipik gelişim gösteren bireyler ve otizm spektruma sahip bireyler romantik ilgi duyma veya romantik ilişki içinde bulunma konularında benzer eğilimler gösteriyorlar. Ancak konu ilişki sürdürme başarısına ve romantik ilişkiden duyulan tatmine geldiğinde otizmi olan bireylerin ilişkilerini sürdürmede daha az başarı gösterdikleri ve ilişkilerinden daha az tatmin oldukları bulunuyor.

Aynı araştırma, bu durumun nedenlerine inildiğinde, sosyal ortamda bulunmada yaşanan zorluklar, konuşmalara uygun cevaplar verememek gibi yukarıda açıklanan sosyal problemlerle ve sosyal ortamlarda bulunulduğunda gelen yoğun endişe hissi ile karşılaşıldığını buluyor. Bu aslında kurulan sosyal bağların ilişki kurma şansı açısından önemli bir role sahip olmasından kaynaklı olabiliyor. Örneğin, otizm spektrumunda bulunan kişilerin romantik ilişki kurulabilecek ortamlara daha az erişimlerinin olduğu bulunuyor. Ek olarak, otizm spektrumlu bireyler ve tipik gelişen bireyler arasında romantik ilişki deneyimleriyle ilgili akran paylaşımının daha az olduğu bulunuyor. Bu sebeple bu kişilerin sosyal bağlarının ve akranlarıyla yaptıkları paylaşımının artması olası çözümler haline geliyor. Bu çözüm yolları otizmi olan bireylerin tipik gelişen bireylere kıyasla ilişki kurma ve sürdürme konusunda taşıdığı yoğun endişenin azalmasında da önemli bir konumda bulunuyor.

Ancak bu çözüm yollarının önünde büyük bir engel bulunuyor: Etiketleme. Otizm spektrum bozukluğu hakkında yanlış bilinenler, bu bireylere karşı bir ön yargı oluşturuyor. Bu ön yargı bilinçli veya bilinçsiz olarak o bireylere karşı bir ayrımcılık olarak ortaya çıkabiliyor. Bu ayrımcılığın fazla olması etiketleme olarak ortaya çıkıyor ve bu bireylere karşı negatif tutumların oluşmasına sebep oluyor. Örneğin daha az sayıda semptoma sahip kişiler bu etiketlemeye maruz kalıp yalnızlık, zorbalık, düşük kaliteli sosyal ilişkiler ve reddedilme gibi olumsuz durumları deneyimleyebiliyorlar. Toplumun önemli bir kısmından gelen bu tutumların kendisinde yarattığı etkiyi otizmli bir kişi şu şekilde ifade ediyor: "Etrafta bu konuyla ilgi çok fazla saçma şey söyleniyor. Sinirsel durumumu insanlara anlatmak kendimi güvende hissettirmiyor."

Tekrar romantik ilişki konusuna geldiğimizde otizm spektrumunda olan bireylerin ve tipik gelişen bireylerin romantik ilişkiden beklentilerinin farklı olduğu görülüyor. Birincisi, otizmli bireylerin daha çok, açık ve doğrudan iletişime önem verdiği gözlemleniyorken tipik gelişen bireylerde bunun daha az öneme sahip olduğu, hatta doğrudan olmayan, gizli iletişimin daha önemli olduğu vurgulanıyor. İkincisi, otizmli bireyler karşılarındaki kişinin de otizmli olması ya da benzer bir tanıya sahip olmasını önemsiyorken tipik gelişen kişilerde bunun bir öneme sahip olmadığı görülüyor. Üçüncüsü, ilişkideki engeller konusuna gelindiğinde otizmli bireyler bu durumu tanılarının getirdiği bir dezavantaj, yabancılaşma ve etiketleme olarak algılamaktayken tipik gelişen bireyler ise bu durumu farklı ihtiyaçlar olarak tanımlıyor.

Otizm özelliklerinin romantik ilişkilere etkileri ile ilgili yapılan çalışmaların çözüm önerilerini de beraberinde getirdiği görülebiliyor. Amerika'da bir müdahale programı, otizmli bireylerin romantik ilişki sürdürme becerilerine katkıda bulunmak için geliştiriliyor. Bu program otizmli kişilerin sosyal becerilerini, empatilerini ve destek alanlarını geliştirmeyi hedefliyor. Programın başarılı olup olmadığını ölçmek için yapılan çalışmada, programa katılan bireylerin katılmayanlara oranla önemli bir gelişim gösterdiği bulunuyor.

Otizmli bireylerin yararını gözeten başka bir çözüm önerisi de cinsel eğitim konusuyla ilgileniyor çünkü bu bireylerin cinsellik konusunda daha dezavantajlı oldukları belirtiliyor. Örneğin, tipik gelişen bireyler ergenlikle oluşan fiziksel değişimlerin etkisiyle, bir cinsellik eğitimi olmadan cinsellikle ilgili bilgileri kavrayabiliyorken otizmli bireyler için cinselliği kavramak daha zor bir durum olabiliyor. Bunun somut bir örneği olarak mastürbasyon ele alınabiliyor. Otizmli bireylerin mastürbasyon yapma konusunda bir eğitime ihtiyaç duyma ihtimallerinin daha fazla olduğu düşünülüyor. Ayrıca bu eğitimin bir diğer olumlu etkisi ise da bu bireylerin uygunsuz cinsel davranış gösterme ihtimalini düşürmesi olabiliyor. Bir diğer açıdan baktığımızda ise bu eğitim otizmli bireylerin cinsel tacizi anlama konusundaki becerilerini de artırıyor.

Otizm bir spektrum bozukluğu olduğu için, burada söylenilen ilişkisel zorluklar ve sosyal becerilerin her otizm tanısı alan birey için aynı derecede geçerli olmadığını belirtirken; bu zorlukların otizm tanısı olmayan ancak otizmin karakteristik özelliklerine sahip bireylerde de gözlenebileceğini vurgulamak istiyoruz. Yaygın Otizm Fenotipi (Broader Autism Phenotype), duygu ile ilişkili konularda eksiklikler ve dolayısıyla güvensiz bağlanma, empatide ve kendini ifade etmede zorluklarla karakterize ediliyor. Otizmle olan bu ilişkisi nedeniyle, yaygın otizm fenotipi puanı yüksek kişilerin de ilişkilerde benzer problemleri yaşayabileceği tahmin ediliyor.

Otizm spektrumu tüm bunlara ek olarak değişimlere karşı direncin fazla olması ile karakterize ediliyor. Bu özellik, otizm tanısı olmayan ancak yaygın otizm fenotipi özelliği gösteren bireylerde de görülebiliyor. Bir çalışmaya göre, bu değişime karşı direnç özelliği uzun süreli ilişki sürdürme becerisi ile ilişkili bulunuyor. Yani başka bir deyişle, yaygın otizm fenotipi özelliklerini gösteren kişiler ile otizmli bireylerin aslında kısa süreli ilişkilerin aksine uzun süreli ilişki yaşama eğiliminde olduğu çıkarımı yapılabilir.

Güncel literatürde otizmli bireyler ile tipik gelişen bireyler arasında cinsel istek, romantik ilgi ve ilişki yaşama isteği konularında önemli bir fark bulunmuyor. Ancak bu kanıya varılmadan önce, otizmli bireylerin diğer insanlara cinsel ve romantik ilgi duymadıkları ve kendi istekleriyle yalnız oldukları düşünülüyordu. Umuyoruz ki bu değişim gibi, otizmli bireylerin ilişkide veya ilişki başlangıçlarında, hatta sosyal ortamlarda yaşadıkları zorluklarla ilgili çözüm önerileri günlük hayatlarımıza da uygulanabilir ve ön yargılardan kaynaklanan problemler olabildiğince azalır.

[1] Lamport, D. & Turner, L. A. (2014). Romantic Attachment, Empathy, and the Broader Autism Phenotype among College Students. Journal of Genetic Psychology, 175(3), 202-213.
[2] Hancock, G., Stokes, M. A. & Mesibov, G. (2020). Differences in Romantic Relationship Experiences for Individuals with an Autism Spectrum Disorder. Sexuality and Disability, 38, 231-245.
[3] Cunningham, A., Sperry, L., Brady, M.P., Peluso, P.R. & Paluetti, R.E. (2016). The Effects of a Romantic Relationship Treatment Option for Adults With
Autism Spectrum Disorder. Counseling Outcome Research and Evaluation, 7(2), 99-110.
[4] Sala, G., Hooley, M. & Stokes, M. A. (2020). Romantic Intimacy in Autism: A Qualitative Analysis. Journal of Autism and Developmental Disorders, 50, 4133-4147.
[5] Koegel, L. K., Detar, W. J., Fox, A. & Koegel, R. L. (2014). Romantic Relationships, Sexuality,and Autism Spectrum Disorders. In Volkmar, F. C., Reichow B. & McPartland, J.C. (Eds.), Adolescents and Adults with Autism Spectrum Disorders (pp. 87-104). Springer.[6] Jobe, L.E. & Williams, W. S. (2007). Loneliness, Social Relationships, and A Broader Autism Phenotype in College Students. Personality and Indıvıdual Differences, 42, 1479-1489.

Benzer yazılar

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.

Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma

Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.

Bir Anne-Oğul Çatışması: We Need to Talk About Kevin

Hazırlıksız annenin, oğlu Kevin ile bağ kuramamasını anlatan bu film, istenmediğini hisseden çocuğun neler yapabileceğini gösteriyor.

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

Öpüşmenin Tarihi ve Etkileri

Öpüşmek, midemizde kelebekler uçuran bir deneyim! Neden öpüştüğümüz ve öpüşmenin günümüze nasıl geldiği ise işte bu yazımızda.

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!

Kaygılı - Kaçıngan Birlikteliği Mümkün mü?

Yüksek seviyede bağlanma kaygısı ve kaçınması ilişkide belli sorunlarla ilişkilendiriliyor. Peki kaygılı ve kaçıngan bağlanan iki kişi bir ilişki sürdürebilir mi?

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?

Aşkın İyileştirici Hali : Güvenli Bağlanmayı Anlatan Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan şarkıları derledik!

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.

İş Yerinde Nöroçeşitlilik

Nörolojik farklılıklara karşı bilinçli olmak, bu çeşitlilikleri fark etmek ve buna saygı duymak kurumsal hayatta da oldukça önemli.

Bağlanma Hakkında Kitaplar

Bağlanma stilleri hem kendimizle hem de çevremizdekilerle kurduğumuz ilişkileri etkiliyor. Biz de bağlanma hakkındaki kitapları derledik!

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

Aşkın 6 Mil Derinliğinde Su Üstünde Kalmanın Çabası: Submarine

Bozuk bir aile yapısı içinde, ergenliğin getirdiği karakter bunalımıyla uğraşan Oliver, ebeveynlerinin evliliklerini kurtarmaya çalışıyor.

Travmatik Bir Bağlanma İçerisinde Olabilir Misiniz?

Zaman zaman sağlıklı bir ilişkiyi travmatik bağlanmadan ayırt edemeyebiliyoruz. Peki bu ilişkilerin başlıca özellikleri neler?

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar ve Romantik İlişkiler

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı olumsuz etkiliyor. Peki, ilişkiler bu etkileri azaltabiliyor mu?

Dokunmak kimlere iyi geliyor?

Psikolojik problemler yaşayan kişiler temas etmeyi veya birilerinin onlara temas etmesini arzulayabiliyor ve buna ihtiyaç duyabiliyorlar.

Hibrit Çalışmaya Geçmenin Uyandırdığı Kaygıyla Baş Etmek - 1

Uzun süre evden çalışmanın ardından hibrit sisteme geçmek sizi strese mi sokuyor? Kendinize sorduğunuz bazı sorular, stresle baş etmenize yardımcı olacak.

İlişkinde Kaygı Mı Duyuyorsun?

Arkadaşları beni sevecek mi? Onu çok mu bunalttım? Kaygılı biriyseniz bu düşüncelere yabancı değilsiniz. Gelin bunları yakından inceleyelim!

Neden Fedakarlık Yapıyoruz?

Partneriniz veya ilişkiniz için başka bir şehre taşınır mıydınız? İlişkilerde fedakarlık yapma motivasyonumuz üzerine okumak için tıklayın.

Travmatik Bir Çocukluğun Gölgesinde Yaşamak: Güz Sonatı

Güz Sonatı anne ile kızı arasındaki şefkat eksikliğini konu alıyor. Çocukluğunda göremediği sevgi Eva'nın bütün ilişkilerini etkiliyor.

İçini Açamamak: şarkılarla Kaçıngan Bağlanma

İnsanların %21'inin kaçıngan bağlanma türüne sahip olduğu düşünülüyor. Peki, bunun müzikte ne gibi yansımaları var?

Prososyal Davranış Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Size hiçbir faydası olmasa da birine yardım ettiğiniz oluyor mu? Olumlu sosyal davranışlarda bulunmak romantik ilişkilerimizi etkiliyor.

Romantik İlişkilerde İletişim ve Yakınlık

İyi ve pozitif bir iletişim başarılı yakın ilişkilerin önemli bir göstergesi ve ilişkilerin her aşamasında önem taşıyor.

Hamilelik Sonrası Depresyon Yaşamam Benim Suçum Mu?

Hamilelik sonrası kadınlar depresyon semptomları gösterebiliyorlar. Peki bu durum anne ve bebek arasında oluşacak bağı ne şekilde etkiler?

İlişki bittikten sonra kimler barışmayı daha çok istiyor?

Bir ayrılık sonrası kimler eski partnerine dönmeye daha fazla meyilli ve istekli oluyor? Peki bunun benlik algımızla ilgisi ne? Cevaplar yazımızda!

Baba Oldum, Peki Ya şimdi?

Baba olana dek yaşanan o sevinç, çocuk dünyaya geldikten sonra yerini endişeye bırakabiliyor. Peki bu süreçte babalar ne yapabilir?

Romantik İlişkilerde Empati

Sıklıkla karşımıza çıkan empati kavramı hem bilişsel hem duygusal unsurlar içeriyor. Romantik ilişkilerde empati nasıl karşımıza çıkıyor?

Erkekliği Yeniden Tanımlamak: 4:44

Geleneksel erkekliğin özellikleri arasında feminen ve güçsüz görünmemek yer alıyor. Jay-Z’nin albümü ise bunu değiştiriyor!

Otizm Spektrum Bozukluğu ve Romantik İlişkileri

Otizm spektrum bozukluğu yakınlık ve bağ kurmaya engel değil... Peki bu durum romantik ilişkilerimizi nasıl etkiliyor olabilir?

Güvenli Bağlanma ve Oyun

Çocukların oyun oynamayı ne kadar çok sevdiğini biliyoruz. Peki ya bağlanma stillerinin çocukların çok sevdiği oyunlarla ne ilgisi var?

Dokunmak, kaygılı bağlananlara iyi geliyor.

Bir dokunuşun içinizi sıcacık yaptığı oldu mu hiç? Dokunmak ve dokunulmak, en çok da kaygılı bağlanan kişilere iyi geliyor.

Yeni Kardeş İle İlk Bağlanma

Bağlanma denince aklımıza ilk olarak anne ile çocuk arasındaki etkileşim geliyor. Fakat, bağlanma ailenin diğer üyeleriyle de gerçekleşiyor!

İlişkide Partnerinizden Beklemeye Hakkınız Olan 8 şey

"Partnerimin beni sevdiğini biliyorum ama hiç söylemiyor." Partnerimizden beklemeye ve istemeye hakkımız olan "temel" şeyleri anlatıyoruz.

Çocukların Ev Ödevlerinde Ebeveynlerin Rolleri

Çocuklar ev ödevlerini bitirmeye karşı isteksiz olabiliyor. Ebeveyn olarak ödev zamanlarında çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?

Bebeklerin ve Çocukların Gelişimi

Her çocuğun gelişim süreci ve ihtiyaçları kendisine özel olsa da bazı ortak noktalar da bulunuyor! Bu ortak noktaları öğrenmeye ne dersiniz?

Daha İyi Bir Ayrılık İçin Yapabileceğiniz 7 şey

Bazen hiç kabul etmek istemesek de, daha iyi olabilmek için bize zarar veren ilişkilerden kurtulmamız ve onlardan uzaklaşmamız gerekiyor.

Ön Yargıların Partner Seçimine Etkisi

Bir ilişkiye başlarken "temiz bir sayfa açmak" sözünü sık sık kullanıyoruz. Peki ön yargılarımız bu sayfanın temiz olmasına izin veriyor mu?

İlişki kaygısı depresyonla ilişkili olabilir mi?

Romantik ilişkinizde kendinizi çok fazla kaygı duyarken mi buluyorsunuz? Belki de bu durumun depresyonla bir ilişkisi vardır.

Sahtekarlık Sendromu (Imposter Syndrome) Nedir?

İç sesiniz bulunduğunuz konumu hak etmediğinizi ve oraya şans eseri geldiğinizi söylüyorsa Sahtekarlık Sendromu'ndan muzdarip olabilirsiniz.

Güvenli bağlanma partneri daha rahat tanımayı sağlıyor.

Partnerimiz hakkında yeni bilgiler edinmek ona duyduğumuz güveni ve yakınlığı artırıyor. Peki hangi faktörler bu süreci etkiliyor?

Gaslighting Mağduru Olabilir Misiniz?

"Hayır yanlış hatırlıyorsun.", "Öyle bir şey yaşanmadı." Bu cümleler tanıdık geliyor mu? Eğer öyleyse gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.

Algılanan Partner Duyarlılığı

Partner duyarlılığı, partnerimizle olan yakınlığın geliştirilmesinde önemli bir yere sahip. Bu konunun detayları ve önerilerimiz yazımızda!

"Hayır" Diyebilme Rehberi: İlişkilerde Sınırlar

İlişkilerimizde "hayır" diyebilmek ve sınır koymak hem bize hem ilişkimize iyi geliyor. Sınır koymayı nasıl başarabiliriz?

Kaygılı bağlanma ilişkiyi görünür kılma meylini artırıyor.

Partnerinizle fotoğrafınızı sosyal medyada paylaştığınızda motivasyonunuz ne oluyor? Peki bunun bağlanma stilimizle ilgisi ne?

Karşınızdaki Kişiyle Yakınlık Kurmanıza Yardımcı Olan 36 Soru

Bir insanı tanımak, o kişiyle yakınlık kurmak ve bu yakınlığın dozunu ayarlamak kolay olmayabiliyor. Bu sorular işinizi kolaylaştıracak!

Ayrılık Sonrası Kişisel Gelişim

Ayrılığın getirdiği hislerle nasıl başa çıkacağım? Kendimize şefkat göstermek bu acıyla baş edebilmemize yardımcı oluyor. İşte daha fazlası!

İlişkileri Boşanmaya Sürükleyen Davranışlar

İyi günde, kötü günde bir arada olmaya evet desek de gün geliyor ki ilişkiyi daha fazla sürdüremez oluyoruz. Boşanmaya ne sebep oluyor?

Gaslighting nedir?

Sürekli fazla hassas olmakla suçlanıyor ve yaptığınız her şeyin yanlış olduğunu hissediyorsanız, gaslighting'e uğruyor olabilirsiniz.

Aşağılık Kompleksine Değinen İki Büyük Klasik

Bireyin kendini diğer insanlardan daha aşağı görmesi yüzyıllardır edebiyat eserlerine konu oluyor. İşte bu konuda iki klasik!

Flörtleşme Çeşitleri

Araştırmalar 5 farklı flört çeşidi olduğunu gösteriyor. Peki ya siz bu beşinden hangilerini sergiliyorsunuz? Öğrenmek için buyrun yazıya!

Evlat Edinilen Çocuklarda Bağlanma

Evlat edinilen çocukların yaşlarına bağlı olarak stabil, tutarlı ve kaliteli bakım almasıyla ebeveynlerine güvenli bağlanması mümkün.

Porto - Aşkın Büyüsü

İlk görüşte aşka inanır mısınız? Yoksa insanlar birbirini tanıdıkça mı aşık olurlar? Buyrun Porto- Aşkın Büyüsü filmi incelememize!

Dünya sevdiklerimizle beraberken daha güzel görünüyor.

Size de bir güneşin batışı, bir filmin huzurlu sonu ya da bir yemeğin tadı sevdiklerinizle olduğunuzda daha güzel geliyor mu?

Bağlanma stilimiz tartışma tarzımızı etkiliyor.

Tartışmak ilişkilerin çok doğal bir parçası. Peki bağlanma stillerinin tartışma şekillerimizi bile etkileyebileceğini hiç düşünmüş müydünüz?

Korkulu kaçınmacı bağlanma cinselliğimizi de etkiliyor.

Cinsellik yaşarken her seferinde partnerinizin isteklerini ön plana mı koyuyorsunuz? Bu durum bağlanma stilinizle ilgili olabilir.

Tek çocuklar narsisizme daha mı meyilliler?

"Tek çocuk muymuş? O halde kesin şımartılmıştır ve kendini çok beğeniyordur." Bu tarz önyargılara karşılık çalışmalar ne diyor dersiniz?

Romantik İlişkilerde Öfke

Öfkeyi ifade etme biçimlerimiz birbirinden nasıl farklılaşıyor? Gerçekten de öfkemizi partnerlerimizden çıkarmaya meyilli miyiz?

Bağlanma stilimiz telefonla ilişkimizi etkliyor.

Telefonumuz olmadan birkaç saat dahi geçiremiyor olmamız ona bağlılığımızdan mı, yoksa onun aracılığıyla konuştuğumuz insanlardan dolayı mı?

Anne-Kız İlişkileri

Anne kız arasında kurulan bağ, hayatın her dönemini büyük ölçüde etkiliyor. Peki bu yakınlığı kurmanın ve sürdürmenin yolu nelerden geçiyor?

Narsisizm ve Romantik İlişkiler

Narsisizm, kendini diğerlerinden üstün görme ve benmerkezcilikle ilişkilendiriliyor. Sağlıklı ilişki ve narsisizm bir arada bulunabilir mi?

Hollywood Klasikleri ile Bağlanmanın Aşamaları

Bağlanmanın oluşumunu gösteren dört aşamaya yakından tanıklık edebileceğiniz, Hollywood'un klasikleşmiş yapıtlarını sizin için derledik.

Partnerler Arasındaki Yakınlığın 4 şekli

Partnerinizle kurabileceğiniz yakınlığın yalnızca duygusal ve fiziksel boyutta olabileceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz!

Kaygılı bağlananlar ayrılığı nasıl kolay atlatır?

Ayrılık, özellikle de kaygılı bağlananlar için oldukça zor bir süreç olabiliyor. Peki bu süreçte onlara iyi gelebilecek şeyler olabilir mi?

Nasıl Yakın İlişki Kuruyoruz?

Sitemize girdiyseniz yakın ilişkilerin ne olduğunu biliyorsunuzdur. Peki, ilişkilerin kurulmasında 5 temel etken olduğunu biliyor muydunuz?

Baba-kız ilişkisi kadınların romantik kararlarını etkiliyor.

Kadınların babalarıyla kurdukları ilişkiler gelecekteki romantik ilişkilerini sahiden de etkileyebilir mi? Yoksa bu bir mitten mi ibaret?

Ebeveynlerimize Benzeyen Partnerler Mi Arıyoruz?

Hiç ebeveynlerinize benzeyen birinden hoşlandınız mı? Freud'un bu konudaki düşünceleri belli olsa da bakalım güncel araştırmalar ne diyor?

Romantik İlişkilerde Bağlanma: Nasıl Bağlanıyoruz?

Gözlerimizi kaçırmakla başlayıp bağlanmaya giden heyecan dolu bir yol, aynı aşk filmlerindeki gibi… Sonunda ne mi var? Yaşamın ta kendisi!

İyi Ki Varsın Oksitosin!

Sevgi hormonu olarak bildiğimiz oksitosinin etkileri saymakla bitmiyor. Doğumdan bağlanmaya cinsellikten sosyalliğe birçok konuda etkisi bulunuyor!

Erkekler Kısa Süreli İlişkileri mi Tercih Ederler?

Erkekler kısa süreli ilişkiler kurmaya daha yatkın mıdır? Yoksa bu sadece filmlerin, kitapların bize öğrettiği bir halk efsanesi midir?

Romantik İlişkilerde Makyavelizm

Yazımızda "karanlık üçlü" olarak bahsi geçen narsizm, psikopati ve makyevalizmin sonuncusunun ilişkilerimizi nasıl etkilediğini anlattık.

Dizilerle kurduğumuz bağ ne anlama geliyor?

Hiç sevdiğiniz bir dizi karakteri öldüğünde hıçkıra hıçkıra ağladınız mı? Bu onlarla bağ kurduğunuzu gösterir. Peki neden bağ kurarız?

Bir Yabancıdan Bağlanma Figürüne

Nasıl oluyor da bir yabancı, bir gün geliyor da hayatımızdaki en önemli figürlerden biri haline dönüşüyor?

Kadınların Cinselliği - G Noktası ve Boşalma

G noktası nedir? Kadınların cinsellik tecrübesini nasıl etkiliyor? Kadınların boşalması nasıl gerçekleşiyor? Cevaplar yazımızda!

İçini Açmak ve Yakınlık

Karşımızdaki kişiye kendimizi açmak her zaman çok kolay olmuyor. Bunu başarmanın ilişkilerimize olan katkısını ise göz ardı etmemek lazım!

Çocukları Ebeveynlerine Yakın Tutan Faktörler

Ebeveynlerin kimi zaman "Çocuğum benimle yeterince yakınlık kurmuyor." şeklinde yakındıklarına şahit oluyoruz. Peki bu yakınlık nasıl artar?

Habersizce Terk Edilmek: Ghosting

Bir sabah uyandınız, bir bakmışsınız terk edilmişsiniz! Ghosting nedir ve kişiye nasıl hissettirir tüm detaylarıyla yazımızda.

Güvenli bağlanan bebekler gelecekte nasıl ilişki kuruyor?

Hayatlarının ilk yıllarında ebeveynlerine güvenli bir şekilde bağlanan bebekler, gelecekte nasıl romantik ilişkiler kurarlar?

Cep telefonları güven ve yakınlık duygularını zedeliyor.

Telefonlarımızdan uyku dışında pek de ayrı kalamıyoruz. Peki bu derece yapışık yaşadığımız aletler ilişkilerimizi etkiliyor olabilir mi?

Eşcinsel İlişkilerde Dinamikler

Sanılanın aksine eşcinsel ilişkilerin dinamikleri heteroseksüel ilişkilerden pek de farklı değil. Peki bu konudaki araştırmalar ne söylüyor?

Yeni doğanların uzağı görememesinin bir sebebi var!

Yeni doğan bebeklerin uzağı görememesinin önemli bir sebebi olabileceğini daha önce hiç düşünmüş müydünüz? Gelin inceleyelim!

Neden Ayrılıklar Bazılarımız İçin Daha Zor?

Reddedilmenin ve ayrılığın ardından hepimiz acı çekiyoruz fakat bazılarımızın iyileşmesi daha zor oluyor. Bu farklılığa ne sebep oluyor?

Köpeklerle insanlar birbirlerine nasıl bağlanıyor?

Ayrılmaz ikili gibi olan köpekler ve sahiplerine tanık olmuşsunuzdur. Peki aralarında tıpkı insanlarda olduğu gibi bağlanma oluşabilir mi?

Aşkın Gözü Sahiden De Kör Müdür?

Hani gözümüz ondan başkasını görmez, en mükemmel insanın o olduğunu düşünürüz ya… İşte bu, fena halde tutulduğumuzun kanıtıdır!

Bağlanma Stilleri

Bağlanma stilleri nasıl oluşur ve yetişkinlik döneminde ilişkileri nasıl etkiler? Bağlanma stillerine dair sorularınızın cevapları burada.

Bağlanma Stilleri ve Seks

Bağlanma stillerimiz hayatımızın birçok alanını derinden etkiliyor. Buna cinsellik deneyimi ve cinsellikten alınan tatmin de dahil.

Sosyal Medya İlişkilerimizi Nasıl Etkiliyor?

İnternet ve Sosyal Medya: Her şeye ve herkese bir "tık" uzakta olmak bizi nasıl etkiliyor? Yanıtları yazımızda bulabilirsiniz!

Bebeklerin Tensel Temasa Olan İhtiyacı

Sevdiklerinize sarılmanın, dokunmanın ne kadar iyi hissettirdiğini bilirsiniz. İşte o temaslara bebeklerin de çok ihtiyacı var!