Zeki İnsanları Daha Çekici Bulma: Sapyoseksüellik

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Zeki İnsanları Daha Çekici Bulma: Sapyoseksüellik

Women, Love&Desire Paintings - Jack Vettriano

Women, Love&Desire Paintings - Jack Vettriano

Özellikle, La Casa De Papel dizisi Türkiye piyasasına girdikten sonra, dizideki profesör karakterini oynayan Alvaro Morte, nam-ı diğer el Profesor, diziyi izleyen birçok insanın beğenisini kazandı. Peki, çok sayıda insanın diziyi izleme sebebi olan bu karakteri bu denli çekici kılan şey ne? Bu yazımızda birçoğunuza oldukça tanıdık gelecek, daha önce duymuş olabileceğiniz bir kavrama değineceğiz: sapyoseksüellik.
relate-banner

Sapyoseksüellik, kişinin karşısındaki insanı çekici bulmasında zekanın, dış görünüşten veya diğer faktörlerden daha önde olması anlamına geliyor. Bu kişiler, karşılarındaki kişinin konuşmasından, eğitim seviyesinden, okuduğu okullardan veya bilgi birikiminden etkilenip onu fazlasıyla çekici bulabiliyorlar. Sapyoseksüelliğin evrimsel bir dayanağı olduğu düşünülüyor. İnsanların, hayatta kalmak için stratejiler geliştirebilen ve yiyecek bulma konusunda çok daha hızlı çözüm bulabilen daha "zeki" insanların çevresinde/hayatında bulunmayı istemesi ve onlara bir hayranlık duyması kulağa hiç tuhaf gelmiyor. Fakat akıllara şöyle bir soru da geliyor: Bu evrimsel süreç, zeki insanları neden cinsel anlamda daha çekici bulduğumuzu tam olarak açıklıyor mu yoksa sapyoseksüelliğin evrimsel kökenleri dışında bir açıklaması olabilir mi?

Araştırmacılar, zeka testi olarak bilinen IQ testine benzer bir Sapyoseksüellik Testi (SapioQ) hazırlıyorlar ve katılımcılara çekicilik ve zeka arasındaki ilişkiyle alakalı türlü sorular yöneltiyorlar. Testin sonucunda bu iki değişken arasında bir korelasyon bulunuyor. Katılımcılar 120 IQ'ya sahip olmanın hem çok çekici hem de uzun süreli ilişkilerde aranan bir özellik olduğunu belirtiyorlar. Ardından, oldukça fazla katılımcının dahil olduğu kültürler arası bir araştırma daha yapılıyor. Bu araştırmada ise katılımcılara partner seçimlerinde içerisinde zekanın da olduğu 18 özelliğin hangi derecede önemi olduğu soruluyor. Araştırma sonucunda zekanın, kibar ve anlayışlı olmadan sonra partner seçiminde en önemli görülen ikinci özellik olduğu bulunuyor. Ancak burada bahsedilen zeka, insanların partnerinde belli bir zeka düzeyini araması mı yoksa yüksek bir zeka seviyesi mi bu hala tartışılıyor.

Öte yandan, sapyoseksüelliğe daha psikanalitik bir bakış açısıyla yaklaşmak da mümkün. Bu yaklaşıma göre, kişilerin zeki insanları çekici bulmalarının altında kendilerinde eksik gördüklerini partnerlerinde aramaları yatıyor olabilir. Örneğin, çocukluğundan beri zeki olmadığına inandırılmış bir insan, karşısındaki insanı kendisinden daha zeki görüp o kişinin kendisinde olmayan bir şeye sahip olduğuna inandığı için onu daha çekici bulabilir.

Bu konu üzerinde çalışan başka bir grup bilim insanı ise sapyoseksüelliğin ayrımcılığa yol açtığını ve sabit bir zeka anlayışını desteklediğini öne sürüyor. Örneğin, zeka dediğimizde aklımıza genellikle derin konuşmalar yapabilme, eğitim seviyesinin yüksekliği veya analitik düşünme yeteneği geliyor. Fakat zekanın bunlar dışında birçok türü bulunuyor. Aynı zamanda sapyoseksüelliğin, yüksek eğitim almaya gücü yetmeyen kişilere veya zeka geriliği olan insanlara karşı bir ayrımcılığa yol açıp açmadığı da hala tartışılan bir konu.

Sonuç olarak, sapyoseksüellik hala tam olarak açıklanamamış durumda. Bu konu üzerine birçok araştırma yapılıyor ve türlü hipotezler ortaya atılıyor olsa da çekicilik ve zeka arasındaki ilişkiyi çözebilmek adına daha katedilmesi gereken çok yol var gibi görünüyor.

[1] Gignac, G. E., Darbyshire, J., & Ooi, M. (2018). Some people are attracted sexually to intelligence: A psychometric evaluation of sapiosexuality. Intelligence, 66, 98-111.
[2] Li, N. P., Bailey, J. M., Kenrick, D. T., & Linsenmeier, J. A. (2002). The necessities and luxuries of mate preferences: testing the tradeoffs. Journal of Personality and Social Psychology, 82, 947.
[3] Raab, D. (2014, August 26). Sapiosexuality: What attracts you to a sexual partner? Retrieved April 13, 2021, from https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-empowerment-diary/201408/sapiosexuality-what-attracts-you-sexual-partner
[4] North, A. (2017, June 02). The hottest body PART? For a sapiosexual, it

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Bombay Sapphire - Holly Warburton

Romantik İlişkilerde Hayal Kırıklığı

“Gerçek yüzünü nasıl daha önce görmedim? Ben bu insana mı aşık olmuşum?” cümleleri tanıdık geliyor mu? İlişkilerde yaşadığımız hayal kırıklığını ele aldık.
Front Seat Romance - Joseph Lorusso

Mizahın İlişkideki Yeri

Gerçekten bizi güldüren insanlardan mı hoşlanırız? Mizahın farklı türleri neler? Birlikte gülebilmek ilişkileri nasıl etkiler? Cevapları yazımızda!
İsimsiz- Anne-Sophie Tschiegg

Bir İnsanı Çekici Kılan Nedir?

Bir insandan etkilenmemizde birçok farklı sebep rol oynayabiliyor. Bir insana bakıp “Ne kadar çekici!” dememizi sağlayan özellikler neler?
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!
Memories Smell Like Flowers - Ivan Alifan

Çekici Olmanın Kokumuzla Bir İlgisi Var!

Daha önce birilerini yalnızca kokusu sebebiyle çekici bulduğunuzu hissettiniz mi? Nedenini bu yazıdan öğrenebilirsiniz!
No Name - Carol Marine

Ayrı Dünyaların İnsanları Bir İlişkide Mutlu Olabilirler mi?

Partnerlerin benzerlik ve farklılıklarının, ilişkileri üzerinde olumlu ya da olumsuz etkileri olabiliyor. Bu etkiler neye göre değişiyor?
Difference of Opinion- Malcolm T. Liepke (1996)

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?
Aaron Shikler, No Name

Duygusal Zeka Nedir? - 1

Duygusal zekası yüksek insanlar; duyguları okuma, anlama ve düzenleme konusunda öne çıkıyorlar. Duygusal zekayı ve ilişkilere etkisini inceledik.

footer