Yalnızların Parti Rehberi

yer tutucu

Alper Günay

Yalnızların Parti Rehberi

Luncheon of the Boating Party - Pierre Auguste Renoir

Luncheon of the Boating Party - Pierre Auguste Renoir

Hiç o gece bir süredir devam eden yalnızlığınıza son vereceğinizi umarak evden çıktığınız oldu mu? Belki en havalı giysilerinizi giymiş, saatlerce hazırlanmış, kendinizi çok iyi hissederek bir cuma akşamına adımınızı atmışsınızdır. Her şeyi aslında olması gerektiği gibi yaptığınız halde nedense sabahın dördünde yatağınıza yattığınızda hayatınıza yeni birini alamamışsınızdır. Bu durum başınıza nadiren geliyorsa sebebi sadece talihsizlik olabilir. Fakat bunu hep yaşıyorsanız, hayatınızı kurtarabilecek bilgiler edinmek için doğru yerdesiniz. Bu yazımızda eğlenmek için dışarı çıktığınız bir akşamı yalnızlığınıza son vermek için kullanabilmenizi sağlayacak bazı araştırmalardan bahsedeceğiz.
relate-banner

Örneğin, partilere geç giderek veya geç saatlere kadar partide kalarak hoşlanabileceğiniz birini bulma ihtimalinizi artırabileceğinizi hiç düşünmüş müydünüz? Amerikalı bir grup araştırmacı sözlerini "Kapanışa doğru kızlar güzelleşiyor mu ya?" şeklinde çevirebileceğimiz bir şarkıdan yola çıkarak heteroseksüel bireyler üzerinde bir araştırma yürütüyorlar. Alternatif potansiyel partner sayısı azaldıkça mevcut potansiyel partnerlere olan beğenimizin artıp artmadığını anlamayı amaçlıyorlar. Araştırma kapsamında bir perşembe akşamı üç farklı saatte üç farklı barda müşterilere iki farklı soru soruluyor. Öncelikle müşterilerden mekandaki karşı cinsten müşterilerin çekiciliklerini genelleyerek 1 ile 10 arasında puanlamaları isteniyor. Sonrasında, aynı kişilerden karşı cinsten olsalardı kendi cinslerini bu puanlamaya göre nasıl puanlayacaklarını belirtmeleri isteniyor. Araştırmacılar bu soruları üç barda da yaklaşık ikişer saat arayla katılımcılara üç kez soruyorlar. şarkı sözlerini doğrular nitelikte sonuçlar bulunuyor. Zaman geçtikçe katılımcıların mekandaki karşı cinsten kişilere daha yüksek puanlar verdikleri görülüyor. Yani araştırmaya göre, seçeneklerimiz azaldıkça kalan seçeneklere olan beğenimiz artıyor. Fakat daha sonra yapılan benzer bir araştırmanın, bu etkinin sadece bir partneri olmayan bireyler için geçerli olduğunu gösterdiğini eklemek gerekiyor.

Eğer akşamları dışarı çıktığınızda alkol tüketiyorsanız araştırmalar dozunda alkol alarak çekicilik seviyenizi artırabileceğinizi gösteriyor. Bir araştırmada katılımcılara hiç alkol almamış, bir kadeh alkol almış ya da iki kadeh alkol almış insanların fotoğrafları gösteriliyor ve katılımcılardan bu kişilerin çekiciliklerini değerlendirmeleri isteniyor. Katılımcılar tutarlı bir şekilde bir kadeh alkol alan insanları hiç alkol almamış insanlardan ve iki kadeh alkol almış insanlardan daha çekici buluyorlar. Bunun sebebi henüz tam olarak açıklanamasa da araştırmacılar iki muhtemel sebep olduğunu düşünüyorlar: Birinci teoriye göre alkol almak yanakların kızarmasını sağlıyor ve bu sayede kişinin daha "uygun" bir partner olduğu hissini yaratıyor. İkinci teoriye göre ise az bir miktarda alkol almak kişiyi rahatlatıyor ve öz güvenini artırıyor. Böylece daha fazla gülümseyen ve rahat görünen bu insanlar karşılarındaki kişilere de daha çekici geliyorlar. Ancak daha önce de belirttiğimiz üzere aldığımız alkol miktarı çok önemli. Öyle ki eğer dozundan fazla alkol tüketirsek karşımızdaki kişilere itici bile görünebiliyoruz.

2003 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, alkol tüketimi ile insanları beğenme derecemiz arasında da bir ilişki bulunuyor. Araştırmacılar bir üniversite kampüsü çevresindeki bar ve alkol tüketilen restoranlara giderek müşterilere o gün ne kadar alkol tükettiklerini soruyorlar. Daha sonra, katılımcılara bazı erkek ve kadın fotoğrafları göstererek fotoğraftaki kişileri puanlamalarını istiyorlar. Araştırma sonucunda, katılımcıların alkol miktarı ile karşı cinsten kişilerin fotoğraflarına verdikleri puanlar arasında doğru bir orantı olduğu görülüyor. Bu araştırmadan 5 yıl sonra yapılan benzer bir araştırmada da buna yakın bir sonuca ulaşılıyor. Alınan alkol miktarıyla katılımcıların başkalarını beğenme derecesi artıyor. Bu araştırma sonucunda yeni bir bulguya daha ulaşılıyor: Katılımcılar heteroseksüel olsa dahi kendi cinslerinden kişilerin çekiciliklerine verdikleri puanlar da alkol alımıyla doğru orantılı olarak yükseliyordu. Bunun yanı sıra alkolün etkisiyle çekiciliğin artması arasındaki ilişki, insanların alkol aldıkları zaman neden daha sık riskli cinsel davranışlar gösterdiğini de açıklıyor. Bu riskin bilincinde olmak gerekiyor.

Tüm bunlardan şu sonucu çıkarmak mümkün: Ortamdaki insan sayısı azaldıkça insanlar birbirlerini daha çekici buluyor ve fazla olmamak kaydıyla alkol almak da bu süreci pozitif etkiliyor. Bundan nasıl faydalanabilirsiniz? Cuma gecesi dışarıya normalden biraz daha geç çıkın, etkilemek istediğiniz kişiye ve kendinize birer içki ısmarlayın. Umudunuzu kaybetmeyin ve mekanı erken terk etmeyin. Unutmayın, zaman lehinize işliyor!

[1] Pennebaker, J. & Dyer, M. (1979) Dont the Girls Get Prettier at Closing Time: A Country and Western Application to Psychology. Personality and Social Psychology Bulletin, 5
[2] Madey, S. & Simo, M. (1996) They Do Get More Attractive at Closing Time, But Only When You Are Not in a Relationship. Basic and Applied Social Psychology, 18 (4)
[3] Jones, B. & Thomas, A. (2003) Alcohol consumption increases attractiveness ratings of opposite-sex faces: a possible third route to risky sex. Addiction, 98 (8)
[4] Parker, L. & Penton-Voak I. (2008) Effects of Acute Alcohol Consumption on Ratings of Attractiveness of Facial Stimuli: Evidence of Long-Term Encoding. Alcohol & Alcoholism, 43 (6)
[5] Van Den Abbeele, J., Penton-Voak, I. S., Attwood, A. S., Stephen, I. D., & Munafò, M. R. (2015). Increased facial attractiveness following moderate, but not high, alcohol consumption. Alcohol and Alcoholism, 50(3), 296-301.

Benzer yazılar

Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?

Kalıcı İlişkilerin Temel Özellikleri

Kalıcı romantik ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmak imkânsız değil! İşte kalıcı ve sağlıklı romantik ilişkilerin ve arkadaşlıkların en önemli 5 özelliği.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
One Hundred Years of Solitude No.31 - Zhu Zhengming

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?
The Perks of Being Wallflower- Stephen Chbosky (2012)

Travmalar ve Ait Olma İhtiyacı: Saksı Olmanın Faydaları

Saksı Olmanın Faydaları çocukluk döneminde travmatik deneyimleri olan Charlie’yi ve bunların onun hayatındaki etkilerini konu alıyor.

footer