Uzak Mesafe İlişkisi 1 - İlişki Dinamikleri

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Uzak Mesafe İlişkisi 1 - İlişki Dinamikleri

Italo Nunes - One More Kiss

Italo Nunes - One More Kiss

Bugünkü yazımızda birçoğumuzun muzdarip olduğu, yakınımızdaki çiftlere kimi zaman imrenmemize neden olan, partnerimize "Sana ihtiyacım var, hadi neredeysen çık gel!" diyemediğimiz, desek de fiziksel olarak bir arada bulunmanın saatleri bulacağı bir ilişki türünden bahsedeceğiz: Uzak mesafe ilişkisi. Diyelim ki hayatınızın aşkıyla tanıştınız, daha önce hiç bu kadar çok anlaşabildiğiniz biri hayatınıza girmemişti ve her şey bir rüyadaymışçasına güzel gidiyor fakat tek bir sorun var; o da partnerinizle aranızdaki kilometreler… Peki bu durum ilişkiniz için gerçekten de çok mu kötü yoksa uzak mesafe ilişkisinin de kendi içerisinde birtakım yararları var mı?
relate-banner

Hayatınızın bir döneminde uzak mesafe ilişkisi yaşadıysanız veya şu anda böyle bir ilişki içerisindeyseniz çevrenizden "Gerçekten de yürütebiliyor musunuz?", "Ben olsam asla yürütemezdim!", "Eninde sonunda ayrılacaksınız, benden söylemesi." gibi sözleri mutlaka işitmişsinizdir. Hatta bu durum için "Gözden uzak olan gönülden de ırak olur." gibi oldukça meşhur bir atasözümüz dahi mevcut! şu zamana dek kalıplaşmış olan "Uzak mesafe ilişkileri kötüdür ve birçok problem içerir." gibi yargıların aksine, yapılan son araştırmalardan biliyoruz ki uzak mesafe ilişkileri de en az coğrafi açıdan yakın ilişkiler kadar sağlıklı ve kaliteli; hatta bazı araştırmalar uzak mesafe ilişkilerinin daha kaliteli olabileceğini dahi gösteriyor.

Amerika'da yaklaşık 3 milyon evli çift birbirlerinden uzakta yaşıyorlar. Uzak mesafe ilişkisinin üniversite öğrencileri arasındaki oranı incelendiğinde öğrencilerin %25'i ile %50'si oranında bir kısmının uzak mesafe ilişkisi yaşadığı, %75'inin ise hayatlarının bir kısmında bu tür bir ilişki yaşamış olduğu bulunuyor; yani esasında bu durumu deneyimleyen sandığınızdan çok daha fazla çift var!

Araştırmacılar, uzak mesafe ilişkisi yaşayan çiftler ile coğrafi açıdan yakın bulunan çiftlerin iletişimlerini incelemek adına bir çalışma düzenliyorlar. Partnerlerin yüz yüze görüşmeleri, telefon aracılığıyla konuşmaları, videolu olarak birbirlerini aramaları ve mesajlaşmaları ölçülüyor ve katılımcılara bunlar üzerinden birtakım sorular yöneltiliyor. Bir haftanın sonunda katılımcılar partnerleriyle kendileri ile ilgili ne kadar bilgi paylaştıklarını ve partnerlerinin ne dereceye kadar bunu yaptıklarını raporluyorlar. Bulunan sonuçlara göre, her iki ilişki türü karşılaştırıldığında uzak mesafe ilişkisi yaşayan çiftlerin birbirlerine karşı çok daha yakın hissettikleri ortaya çıkıyor. Bu yakınlık duygusunun sebebi ise partnerlerine karşı kendileriyle alakalı çok daha açık olmaları ve partnerlerinin davranışlarını çok daha fazla idealize etmeleri oluyor. Bu iki eğilim, partnerler birbirleriyle mesaj veya sosyal medya üzerinden iletişim kurduklarında çok daha fazla ortaya çıkıyor çünkü partnerler bu sayede birtakım kısıtlamaların üstesinden gelebilmek adına daha çok çaba sarf etmiş oluyorlar. Ayrıca yine görülüyor ki uzak mesafe ilişkisi yaşayan çiftler, birbirlerine hislerini ve düşüncelerini coğrafi açıdan yakın olan çiftlere göre çok daha derin bir şekilde ifade ediyorlar; bu da aralarında çok daha sağlam bir duygusal bağ kurulmasına yol açıyor.

Başka bir araştırmada ise uzak mesafe ilişkisi yaşayan kişilerle coğrafi açıdan yakında bulunan kişilerin ilişki kalitesi arasındaki olası farkı anlamak adına oldukça büyük bir örnekleme bakılıyor. Bulunan sonuçlara göre, yukarıda da belirttiğimiz gibi, bireysel farklılıklar bir kenara bırakıldığında her iki ilişki türü arasında nitelik bakımından hiçbir fark bulunmuyor! Aksine, ilişkilerin kalitesini belirleyen şeyin mesafenin çokluğundan ziyade, partnerlerin ilişkiden beklentisi ile ilişkinin gerçekteki durumu arasında herhangi bir uyuşmazlık olup olmadığı.

Tüm bu bulgulara rağmen, yine de uzak mesafe ilişkisi yaşıyorsanız ve bu durumun ilişkinizin kalitesi üzerinde ciddi bir olumsuz etkisi olduğunu düşünüyorsanız uzak mesafe ilişkisini daha sağlıklı bir şekilde sürdürmek adına hangi yöntemleri uygulayabileceğinizi düşünebilir ve bu durumun bir gün sonlanacağını kendinize hatırlatabilirsiniz!

[1] International Communication Association. "Long-distance relationships can form stronger bonds than face-to-face ones." ScienceDaily, 18 July 2013. <www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130718101232.htm>.
[2] Crystal Jiang, L., & Hancock, J. T. (2013). Absence makes the communication grow fonder: Geographic separation, interpersonal media, and intimacy in dating relationships. Journal of Communication, 63(3), 556-577.
[3] Stafford, L., & Merolla, A. J. (2007). Idealization, reunions, and stability in long-distance dating relationships. Journal of Social and Personal Relationships, 24(1), 37-54.
[4] Billedo C., Kerkhof P., and Finkenauer C. (2015). The Use of Social Networking Sites for Relationship Maintenance in Long-Distance and Geographically Close Romantic Relationships. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking.18(03), 152-157.
[5] Dargie, E., Blair, K., Goldfinger C., Pukall C. (2015) Go long! Predictors of Positive Relationship Outcomes in Long-Distance Dating. Journal of Sex & Marital Therapy, 41, 181-202.

Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

Ayrı Dünyaların İnsanı Mıyız?

Genellikle benzer yerlerde bulunduğumuz insanlarla benzer kültürel özelliklere ve benzer dini inanışlara sahip oluyor, benzer bir dilden konuşuyoruz. Peki günümüz dünyasında bu şekilde aşık olmak mümkün mü?
Wrapped In Love - Amanda Greavette (2016)

Çocuk Sahibi Olmak Hayatımızı Nasıl Etkiler?

Çocuk dünyaya getirmek çoğunlukla kendi tercihimiz olsa da ilişki memnuniyetini, ebeveynlerin bireysel iyilik hallerini ve hayat düzenlerini oldukça etkiliyor.
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!

Partnerinize destek olamayacak kadar stresli misiniz?

Bazı faydaları olsa da genellikle stres hayatımızı ve ilişkilerimizi kötü etkiler. Stresle baş etmeye çalışmak enerjimizi zorlar, kaynaklarımızı tüketir ve partnerimize destek vermemize engel olabilir.

footer