Tartışmalar Ne Zaman Bir Sorun Haline Geliyor?

yer tutucu

Berk Bilmez

Tartışmalar Ne Zaman Bir Sorun Haline Geliyor?

Summer Evening - Edward Hopper

Summer Evening - Edward Hopper

Yakın ilişkilerimizin kaçınılmaz bir parçası da yaşadığımız tartışmalar. Kimi zaman bu tartışmaları ilişkinin "tuzu biberi" olarak düşünebiliyoruz. Bazen ise yaşadığımız tartışmalar "Bu ilişkinin içerisinde kalmakla hata mı yapıyorum?" diye düşünmemize neden olabiliyor. Peki çok fazla tartışan ancak bir yandan da ayrılmak istemeyen çiftlerin uzlaşmasının bir yolu var mı? Diğer bir deyişle, yaşanan tartışmaların ilişkiden duyulan memnuniyeti düşürmemesi nasıl sağlanır?
relate-banner

Tartışma anlarında, tartışmanın sonucunu etkileyen üç önemli faktör olduğu düşünülüyor: Çatışmanın kendisi, algılanan anlayış ve ilişkiden duyulan memnuniyetin derecesi. Başka bir deyişle, çatışma durumunda kişinin partneri tarafından anlaşılıp anlaşılmadığına dair algısı ilişkiden duyulan memnuniyeti etkiliyor. En az altı aydır birlikte olan çiftlerle yapılan iki araştırmada, partnerlerin ne sıklıkla çatışma ve anlaşmazlık yaşadığı, ilişki memnuniyetleri ve partnerleri tarafından anlaşılma hissi ölçülüyor. Buna göre, daha sık çatışma ve anlaşmazlık yaşayan çiftlerin ilişki memnuniyetlerinin azaldığı görülüyor. Buraya kadar aslında tahmin edilebilir bir çıkarımdı, öyle değil mi? Fakat, araştırmanın önemli bir sonucu daha var: Çatışma sonucu oluşan ilişki memnuniyetindeki azalma, ancak partnerler birbirleri tarafından anlaşılmadıklarını hissettiklerinde gözlemleniyor. Yani, sıklıkla tartışsalar bile birbirleri tarafından anlaşıldıklarını hisseden çiftlerin ilişki memnuniyetinde bir azalma gözükmüyor!

Bir başka çalışmada ise kişilerden partnerleriyle gelecekte yaşayabilecekleri çatışmaları ya da tartışmaları hayal etmeleri isteniyor. Çatışma durumunu sadece gözünde canlandırdığında bile partneri tarafından anlaşıldığını hayal eden kişilerin ilişki memnuniyetinde azalma görülmüyor. Öte yandan, birbiriyle tartışan, çözüme ulaşamayan fakat birbirlerini tartışma esnasında anladıklarını hissettiren çiftlerin ilişki memnuniyeti azalmıyor; aksine çok az bir miktar da olsa artabiliyor. Bu anlaşılma hissinin tartışmalarımızda neden bu kadar büyük bir rol oynadığı ise üç şekilde açıklanıyor. Bunlardan ilki, anlaşıldığı algısına sahip partnerlerin kendilerini aynı takımda hissetmeleri, yani birbirlerine düşman değil aynı safta yer aldıkları düşüncesi. Bir diğeri, bu durumun kişiye partnerinin kendisini önemsediğini ve ilişkinin geleceğini düşündüğünü hatırlatması. Son olarak da yukarıdaki sebeplerden dolayı, yaşanan tartışmanın öyle ya da böyle çözüleceğinin sinyalinin karşı tarafa verilmesi.

Peki tartışma halindeyken partnerimize anlaşıldığını nasıl hissettirebiliriz? Bunun en iyi yollarından biri beden dili ve mimikleri doğru şekilde kullanmak. Olumlu bir beden dili kullanarak ve mimiklerden yararlanarak karşı tarafa anlaşıldığını hissettirmek mümkün. Örneğin; kollarınızı önünüzde bağlamak yerine açık bir şekilde tutmak, ifadesiz bir surat yerine yüzünüze yumuşak bir ifade vermek, göz teması kurmak ve partnerinizin beden dilini ve mimiklerini (olumlu olanları) kopyalamak karşı tarafa anlaşıldığını hissettirebiliyor.

Bir diğer yöntem ise kelimeleri yıkmak için değil, harmoni ve iletişim kurmak için kullanmak. Sarkastik olmayan, içten ve sıcak bir ses tonu (aslında normalde partnerinizle iletişim kurarken kullandığınız ses tonunuz) kullanmak ve "Neden üzgün olduğunu anlayabiliyorum." gibi ifadeler kullanmak, yine karşı tarafa anlaşıldığı hissini verecektir. Fiziksel temas kurmak, partnerinize dokunmak da tartışmaların daha iyi sürdürülebilmesi ve karşı tarafa ilişkinin iyi durumda olduğunun iletilebilmesi için önemli bir yöntem. Üstelik, fiziksel bir dokunuş oksitosin salgılanmasını da sağladığı için ilişkideki yakınlık hissini artırmaya yardımcı olabiliyor. Ufacık bir dokunuş ve hatta sarılmak, tartışmanın gergin ortamını azaltmak adına oldukça iyi olabiliyor.

Çatışmayı ertelemeden sakince tartışmak ve tartışırken karşı tarafı dinlemek, sorunu çözmekle kalmıyor; tartışmanın yaratabileceği ilişki memnuniyetindeki herhangi bir azalmanın da önüne geçiyor. Araştırmalar, bu konularda eğitim alan çiftlerin, tartışmalarını da daha sağlıklı yaşamaya başladığını gösteriyor. Yani, aslında sadece bu yazıyı okuyarak bile ilişkinize büyük bir iyilik yapmış olabilirsiniz!

[1] Gordon, A. M., & Chen, S. (2016). Do you get where I'm coming from?: Perceived understanding buffers against the negative impact of conflict on relationship satisfaction. Journal of Personality and Social Psychology, 110, 239-260.
[2] Gueguen, N., Jacob, C., & Martin, A. (2009). Mimicry in social interaction: Its effect on human judgment and behavior. European Journal of Social Sciences, 8(2), 253-259.
[3] Fisher, H. E., Aron, A., & Brown, L. L. (2006). Romantic love: a mammalian brain system for mate choice. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, 361, 2173-2186.
[4] Gottman, J., Gottman, J. M., & Silver, N. (1995). Why marriages succeed or fail: And how you can make yours last. Simon and Schuster.
[5] Gulledge, A. K., Gulledge, M. H., & Stahmannn, R. F. (2003). Romantic physical affection types and relationship satisfaction. The American Journal of Family Therapy, 31(4), 233-242.
[6] Birditt, K. S., Brown, E., Orbuch, T. L., & McIlvane, J. M. (2010). Marital Conflict Behaviors and Implications for Divorce over 16 Years. Journal of Marriage and The Family, 72(5), 1188-1204.
[7] Worthington, E. L., Jr., Berry, J. W., Hook, J. N., Davis, D. E., Scherer, M., Griffin, B. J., Campana, K. L. (2015). Forgiveness Reconciliation And Communication-Conflict-Resolution Interventions Versus Retested Controls In Early Married Couples. Journal of Counseling Psychology, 62(1), 14-27.

Benzer yazılar

Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

Ailemizle Siyaset Konuşmanın Sağlıklı Bir Yolu Var Mı?

Siyasi görüşlerimiz her zaman sevdiklerimizin düşünceleriyle aynı olmayabilir ve bu konuda tartışabiliriz elbette. Ancak siyaset konuşmalarını aile ilişkilerimize zarar vermeden nasıl gerçekleştiririz?

Bu Ne Biçim Özür?

Bazen partnerimiz bizden özür dilediğinde ya da biz ondan özür dilediğimizde “Bu ne biçim özür!” diye karşılık alabiliyor ya da verebiliyoruz. Bunu işitmemenin ya da söylememenin bir yolu ise ilişkinizdeki farklı özür dileme biçimlerini bilmek ve bunlara hakim olarak özür dilemekten geçiyor.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

7 Toksik Aile Davranışı

’Çünkü ben öyle istiyorum!’’ Aile içinde görülebilen 7 toksik davranış biçimi bu yazımızda!

Sorunun Kimde Olduğunu Ben Nereden Bileyim?

İlişkilerinizde oluşan problemler karşısında “sorun sahiden de bende mi?” diye soruyorsanız yazımıza bir göz atmanızı öneririz.

Çatışmalar En İyi Ne Zaman Çözümlenir?

Siz de son zamanlarda hayatınızda pek çok çatışmayla başa çıkmaya çalışıyorsanız bu yazı tam size göre!
Tableaux Vivants - Ryan Schude

Yapıcı Tartışmalar için 7 Öneri

Tartışmalar her zaman kötü müdür? Tartışmaları nasıl ilişkinizi geliştirmek için kullanabileceğinizi bu yazıyla öğrenebilirsiniz.
Consolation - Edvard Munch (1907)

Romantik İlişkilerde Cinsel Hayat ve İletişim

Romantik ilişkide cinsel hayatın iyi olması için partnerlerin sürekli açık iletişim kurması gerekiyor. Nasıl diye merak ediyorsanız cevapları yazıda!

footer