Romantik İlişkilerde Makyavelizm

Gizem Sürenkök

Gizem Sürenkök

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Romantik İlişkilerde Makyavelizm

Cocktails and Broken Hearts - Jack Vettriano

Cocktails and Broken Hearts - Jack Vettriano

Son günlerde sık sık bahsi geçen "karanlık üçlü" kavramının yakın ilişkilerimizi de etkileyebileceğini hiç düşünmüş müydünüz? Karanlık üçlü adı verilen kişilik özellikleri narsisizm, psikopati ve makyavelizm olarak tanımlanıyor. Narsist insanların kendilerini her şeyden üstün gördükleri ve aşırıya kaçacak ölçüde benmerkezci oldukları biliniyor. Bununla uyumlu bir şekilde, narsist insanlar problemler karşısında hep kendilerini haklı çıkartarak başkalarını suçlu görme eğiliminde oluyorlar. Psikopati ise empati eksikliği ve dürtüsellikle ilişkilendiriliyor. Üçlünün son ayağı olan makyavelizm ise faydacılık, hırs, benmerkezcilik, kapalılık, vicdansızlık ve duygusal soğukluk gibi karakter özellikleriyle tanımlanabiliyor. Bu yazımızda, her ne kadar diğerlerine kıyasla biraz daha az dikkat çekse de yakın ilişkilerimizi çok etkileyen bir kavram olan makyavelizm üzerinde duracağız.
relate-banner

"Amaca giden her yol mübahtır." söylemini mutlaka daha önce duymuşsunuzdur. 15. yüzyıl siyasi düşünürü Niccolo Machiavelli'nin yöneticiler için yazdığı Prens isimli kitabındaki bu söylem aslında makyavelizmin ana çerçevesini oluşturuyor. Makyavelist kişilik özellikleri gösteren bireyler, rekabete dayalı sosyal ortamlarda başkalarını kandırmakta ve amaçlarına ulaşmakta başarılı olsalar da aynı durumun güven, bağlılık ve iş birliği gerektiren durumlarda geçerli olduğunu söyleyemiyoruz. Dolayısıyla ikili ilişkiler çerçevesinde makyavelizmin oldukça yıkıcı olduğunu gözlemliyoruz.

Makyavelist insanların içsel deneyimlerinin genel olarak daha az yoğun olduğu düşünülüyor. Kendi duygularıyla daha az bağlantıda olan bu kişilerin, başkalarının da ihtiyaçlarına ve isteklerine daha az cevap verebildiği ve daha az duygusal destek sağlayabildikleri biliniyor. Araştırmalar makyavelist kişilerin duygusal zekalarının da daha düşük olduğunu gösteriyor. Makyavelist insanların nasıl bu özelliklere sahip olduğunu araştıran çalışmalar, bu özelliklerin kısmen de olsa çocukluk deneyimleri ile ilgili olabileceğini gösteriyor. Buna göre, makyavelist kişilerin bir kısmı sevgisiz, ilgisiz, cezalandırıcı ya da fazla kısıtlayıcı ebeveynler tarafından yetiştiriliyorlar ve bunun sonucu olarak böyle bir adaptasyon geliştiriyorlar. Yeri gelmişken makyavelizmin bir hastalık olmadığını belirtmekte fayda görüyoruz. Ayrıca, bu özelliğin bir spektrum üzerinden daha iyi anlaşılabileceğini de eklemeliyiz. Bazıları bu kişilik özelliğini daha yoğun gösterirken diğerleri daha az makyavelist olabiliyor.

Yüksek oranda makyavelist olan kişiler esnemez karakterleri, başkalarına muhtaç olmadan kendi işlerini kendileri görebilmek konusundaki ısrarları ve sarsılmaz öz benlikleri ile diğer insanlardan ayrılıyorlar. Yakınlık kurma ihtiyaçları minimum düzeyde olan bu kişiler duygularını ve kırılganlıklarını göstermeyi de zayıflık olarak nitelendiriyorlar. Genel olarak insanlara güvensiz yaklaşan makyavelistler, diğer insanların tahmin edilemez ve güvenilemez olduklarını varsayıyorlar. O yüzden de diğer insanların değerlerine saygı duymuyorlar ve başkalarının her davranışının arkasında bir art niyet arıyorlar. Kendi duygu ve düşüncelerini paylaşmaktan kaçınan bu kişiler, kişiliklerinin bir parçası olarak manipülatif davranmaya da daha meyilli oluyorlar. Bu davranışlarının arkasında da duygularını gizleyerek kendilerini koruma güdüsünün yattığı bulunuyor. Daha çok kısa süreli, daha az duygusal yatırım gerektiren ilişkilere girmeyi tercih eden makyavelistler partnerlerini de duygusal olarak sömürmeye daha yatkın oluyorlar. Daha uzun vadeli, bağlılık gerektiren ilişkilerde de bu duyguyu hissetmekte zorlanmaları sebebiyle, partnerlerini aldatma ihtimalleri daha yüksek oluyor.

Buraya kadar bahsi geçen özelliklerin kaçıngan bağlanma stiliyle benzerlikler gösterdiğini fark etmiş olabilirsiniz. Gerçekten de makyavelizm ile kaçıngan bağlanma stili arasında pozitif bir ilişki gözlemleniyor. Hem makyavelistlerin hem de kaçıngan bağlanan kişilerin kendileri hakkında olumlu ama başkaları hakkında olumsuz bir zihinsel şemaya sahip olduğu biliniyor. Başkalarına güvenememe ve kırılganlıklarını kolay gösterememe özellikleri de benzer şekilde her iki grupta da gözlemleniyor. Makyavelistlerin kaçıngan insanlardan farkı, ilişki içerisindeki yakınlık beklentileri oluyor. Kaçıngan insanlar mesafeyi korumak isterken makyavelizm özellikleri gösteren insanlar karşılarındakini kontrol etmeye ve sömürmeye yönelik bir yakınlık beklentisi içerisinde yaşıyorlar. Bir başka deyişle, makyavelist insanlar için partnerlerinin varlığının tek amacı onların kişisel ihtiyaçlarını tatmin etmeleri oluyor. Bu faydacı tutum, makyavelist kişilerin ilişki içerisinde sürekli almalarına ve hiç karşılık vermemelerine yol açıyor. Üstelik bu sömürücü tavır, partnerin rızası olmadan sürdürüldüğü için partnerin de ilişki içerisinde gelişmesini ve kendini iyi hissedebilmesini engelliyor.

Peki makyavelistlerin ilişkileri ne kadar uzun soluklu olabiliyor? Araştırmalara göre, partnerler artık bu duygusal sömürüye daha fazla dayanamadıkları noktada makyavelist kişileri terk ediyorlar ve bu aslında oldukça sık rastlanan bir durum. İlişkideki bütün yakınlık ve uzaklık kontrolünü elinde tutmak isteyen makyavelist kişiler, ilişkinin en temel kurallarından biri olan karşılıklılık (reciprocity) ilkesine zarar veriyorlar. Bu da ilişki memnuniyetlerini sürekli azaltan ve sonuçta ilişkilerinin bitmesine neden olan yegane sorun olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik eleştirme veya terk edilme gibi durumlarda makyavelist insanların tepkisi de genel olarak partnerlerini ve aralarında kurulmuş bağı aşağılamak ve yoğun bir öfke göstermek şeklinde oluyor.

Makyavelist kişiler, her ne kadar psikolojik olarak dengeli olduklarını ve günlük hayata iyi adapte olduklarını iddia etseler de bu durumun psikolojik sağlıklarından ziyade kullandıkları savunma mekanizmalarından kaynaklı olduğuna inanılıyor. Bu kişiler, sağlıklı yakın ilişkiler kuramadıkları için genel hayat memnuniyetlerinin de bununla ilişkili olarak daha düşük olduğu düşünülüyor. Araştırmalar makyavelist kişilerin manipülatif kişilik özelliklerinin yüksek kaygıyla, ilişki sorunlarıyla, aldatmayla, aile içi şiddetle ve cinsel saldırganlıkla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Bu sebeple politik teoride önemli bir yeri olsa da Machiavelli'nin ortaya koyduğu fikirlerin yakın ilişkilerimizi olumsuz etkilediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

[1] Campbell, W. K., & Foster, C. A. (2002). Narcissism and commitment in romantic relationships: An investment model analysis. Personality and Social Psychology Bulletin, 28, 484-495.
[2] Ináncsi, Tamás & Láng, András & Bereczkei, Tamás. (2015). Machiavellianism and Adult Attachment in General Interpersonal Relationships and Close Relationships. Europe's Journal of Psychology. 11. 139-154.
[3] Czibor, A., & Bereczkei, T. (2010). Who will win the competition? Personality, strategy and success in a competitive game. Magyar Pszichológiai Szemle, 65(1), 165-182.
[4] Pilch, I. (2008). Machiavellianism, emotional intelligence and social competence: Are Machiavellians interpersonally skilled? Polish Psychological Bulletin, 39(3), 158-164.
[5] Pilch, I. (2012). Machiavellianism and problem-solving strategies in a marriage relationship. The New Educational Review, 27(1), 324-336.
[6] Wastell, C., & Booth, A. (2003). Machiavellianism: An alexithymic perspective. Journal of Social and Clinical Psychology, 22(6), 730-744.
[7] Austin, E. J., Farrelly, D., Black, C., & Moore, H. (2007). Emotional intelligence, Machiavellianism and emotional manipulation: Does EI have a dark side?. Personality and individual differences, 43(1), 179-189.
[8] Sherry, S. B., Hewitt, P. L., Besser, A., Flett, G. L., & Klein, C. (2006). Machiavellianism, trait perfectionism and perfectionist self-presentation. Personality and Individual Differences, 40, 829-839.
[9] Jonason, P. K., Li, N. P., Webster, G. D., & Schmitt, D. P. (2009). The dark triad: Facilitating a short-term mating strategy in men. European Journal of Personality: Published for the European Association of Personality Psychology, 23(1), 5-18.
[10] Ali, F., & Chamorro-Premuzic, T. (2010). The dark side of love and life satisfaction: Associations with intimate relationships, psychopathy and Machiavellianism. Personality and Individual Differences, 48, 228-233.
[11] Brewer, G., & Abell, L. (2015). Machiavellianism and sexual behavior: Motivations, deception and infidelity. Personality and Individual Differences, 74, 186-191.
[12] Paal, T., & Bereczkei, T. (2007). Adult theory of mind, cooperation, Machiavellianism: The effect of mindreading on social relations. Personality and Individual Differences, 43(3), 541-551.
[13] Fletcher, G. J. O., Simpson, J. A., Thomas, G., & Giles, L. (1999). Ideals in intimate relationships. Journal of Personality and Social Psychology, 76, 72-89.
[14] McHoskey, J. W., Worzel, W., & Szyarto, C. (1998). Machiavellianism and psychopathy. Journal of Personality and Social Psychology, 74(1), 192-210.
[15] Han, K., Weed, N. C., & Butcher, J. N. (2003). Dyadic agreement on the MMPI-2. Personality and Individual Differences, 35, 603-615.
[16] Savard, C., Sabourin, S., & Lussier, Y. (2006). Male sub-threshold psychopathic traits and couple distress. Personality and Individual Differences, 40, 931-942.
[17] Egan, V., & Angus, S. (2004). Is social dominance a sex-specific strategy for infidelity? Personality and Individual Differences, 36, 575-586.
[18] Holtzworth-Munroe, A., Meehan, J. C., Herron, K., Rehman, U., & Stuart, G. L. (2003). Do subtypes of maritally violent men continue to differ over time? Journal of Consulting and Clinical Psychology, 71, 728-740.
[19] Hersh, K., & Gray-Little, B. (1998). Psychopathic traits and attitudes associated with self reported sexual aggression in college men. Journal of Interpersonal Violence, 13, 456-471.

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

Kontrol Edemediklerimizden Misiniz?

Kontrolümüz dışında olan dört durumdan ve bu durumlara nasıl yaklaşmamız gerektiğinden bahsettik.
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
İsimsiz - Ewa Rzeznik

Toksik Ebeveynlik – Çözüm Önerileri

Ebeveynlerinizle kurduğunuz ilişki size zarar veriyor mu? Ebeveyninizle ilişkinizin olumsuz etkilerinden korunmak mümkün.
Remembrance Story - Cristina Carol

Bize İyi Gelmeyen 12 Düşünce

Mantıklı ve tutarlı olmak, hata yapmamak, herkes için her zaman uygun olmak… Kendimizden beklentilerimiz neler ve ne kadar gerçekçiler?
Fyre Festival 2017

FYRE: Manipülasyonun Fiyaskosu

FYRE: Festival Fiyaskosu, rüya gibi planlanan bir festivalin trajediye dönüşünü anlatırken manipülatif ilişkilere dair izlenimler sunuyor.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!
Rupert, Lydienne, Rebeca - Ewing Paddock

Toksik Ebeveynlik

Ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkiler kimi zaman olumlu kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Peki kurduğumuz bu ilişki aslında toksikse?
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?

footer