Karşılıksız Aşk 2 - Üstesinden Gelme Yöntemleri

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Karşılıksız Aşk 2 - Üstesinden Gelme Yöntemleri

Daydream - Joe Webb

Daydream - Joe Webb

Aşkımızın karşılığını alamadığımızda ya da karşı taraf bizi reddettiğinde yaşadığımız acının, beyinde fiziksel acıyla aynı bölgeyi uyardığını, yani kalp kırıklığının yalnızca bir metafor değil, aslında fiziksel acı gibi can yakabilen bir durum olduğunu biliyoruz. Özellikle reddedilme durumunda bunun tamamen bizimle, herhangi bir özelliğimizle ya da karakterimizle ilgili olabileceğini düşünmeye daha meyilli oluyoruz. Kendimize "Beni neden sevmedi, yoksa yeterince iyi değil miyim?" gibi sorular yöneltiyoruz.
relate-banner

Yaşanılan bu acıyla başa çıkmak için atılması gereken ilk adım farkındalık geliştirmek. Örneğin, bunun sadece sizin başınıza gelen bir durum olmadığını bilmek işe başlamak için güzel bir nokta. İnsanların %98'i hayatlarının bir döneminde karşılıksız aşka tutulma deneyimi yaşıyor, yani bu durumdan muzdarip olan tek insan siz değilsiniz. Farkındalık geliştirilmesi gereken başka bir nokta ise bu durumun kişinin hayatında ne kadar sık tekrarladığı. Geçmişteki ilişkilerinizi gözden geçirdiğinizde bunların çoğunun karşılıksız olduğunu düşünüyor musunuz? Kendinize neden hoşlandığım/aşık olduğum insanlardan bir dönüş alamıyorum, neden hep reddediliyorum ya da neden hep imkansız olanı istiyorum gibi sorular soruyorsanız uzmanlar bunun bir rastlantıdan ziyade bağlanma stilinizle ilişkili bir durum olabileceğini söylüyor. Hayatında sürekli olarak karşılık alamadığı kişilere karşı romantik duygular besleyen insanların, çocukluğunda yaşadığı deneyimlere dayanarak güvensiz bir bağlanma stili geliştirmiş kişiler olduğu bulunuyor. Buna göre bu kişiler, çocukluklarında yaşadıkları acının bu şekilde örtülebileceğini ya da giderilebileceğini düşünüyorlar fakat bu durum bilinçli bir şekilde gerçekleşmiyor, bu nedenle de kişiler tarafından fark edilemeyebiliyor.

Karşılıksız aşka bir de öteki taraftan yaklaşıldığında akla şöyle bir soru geliyor: Aşk dediğimiz şey bu denli doyurucu, kendinden geçiren bir deneyimse neden bize aşık olan birini reddediyoruz? Araştırmacılar, karşılıksız aşk durumunda aşık olunan tarafın deneyimlerini de inceliyorlar ve bu konu hakkında iki açıklama getiriyorlar. İlk olarak insanların çoğu aşık olma duygusuyla hareket etmekten ziyade aşık olacağı kişi konusunda seçici oluyor. Yani, kişinin karşısındakiyle uyumlu olup olmayacağı, karşılıklı olarak aşık olma durumundan veya taraflardan birinin diğerine sırılsıklam aşık olmasından bağımsız. İkinci olarak da çoğu insana göre sevilmek çok imrenilesi bir durum gibi gözükse de reddeden kişi için durum biraz daha farklı. İnsanlar reddettikleri kişiyi hiç sevmiyor olduklarında dahi karşılıksız olarak sevilmeyi stres verici ve itici bir durum olarak görüyorlar çünkü kendilerini oldukça zor bir durumun ortasında buluyorlar. Öyle gözüküyor ki karşılıksız aşk durumunda her iki taraf da kurban durumuna düşmüş oluyor. Aşkına karşılık bulamayan kişi yoğun bir acı çekiyor ve çoğu zaman bu kişinin öz güveninde bir düşüş gözlemleniyor. Öte yandan karşısındakinin aşkına karşılık veremeyen kişi de suçluluk duygusuyla karşı karşıya kalıyor. Bu bilginin karşılıksız aşkınızdan vazgeçmenize bir etkisi olur mu bilemeyiz fakat en azından aşkınızdan haberi olup karşılık bulamadığınız kişinin de canının yandığını bu araştırma bize göstermiş oluyor.

Karşılıksız aşka başka bir bakış açısıyla bakacak olursak içinde bulunduğumuz durum belki de zihinsel düzeyde gerçeklik algısından uzaklaşmış olmamızla ilgili olabilir. Yukarıda bahsettiğimiz "Yeterince iyi değil miyim?" gibi sorular tam olarak bilişsel düzeydeki bu çarpıtma nedeniyle ortaya çıkıyor. Bu tarz çarpıtmalardan uzaklaşmak için üç önemli noktayı unutmamak gerekiyor:

  1. Yaşanan her bir durum kendi içerisinde özeldir ve genellenemez. Yani, biri tarafından reddedilmiş olmanız hayatınız boyunca "her zaman" reddedileceğiniz anlamına gelmiyor.
  2. Reddedilmenin ya da karşılık bulamamanın "suçlusu" siz değilsiniz. Aslına bakacak olursak ortada bir suç dahi yok. Karşınızdaki kişinin sizinle ilgilenmiyor oluşunun altında birçok sebep yatabilir ve bunlardan hiçbiri siz olmayabilirsiniz.
  3. Reddedilmeniz sizinle aslında çok da ilgili olmayabilir. Çünkü esasen durum sizin reddedilmenizden ziyade, karşıdaki kişinin basitçe bir isteği geri çevirmiş olması.
Kısaca, reddedilmeyi kendinizle alakalı bir sorun olarak görmekten ziyade - her ne kadar zor olsa da - bir deneyim olarak görmek çok daha iyi hissetmenizi sağlayabilir. Bu şekilde yeni deneyimlere de daha açık hale gelebilirsiniz. İçinde bulunduğunuz durum zannettiğiniz kadar vahim değil ve hemen hemen herkes hayatının bir döneminde karşılıksız aşkı deneyimliyor.

[1] Barth, F. (2015, February 07). 6 ways to get past the pain of unrequited love. Retrieved April 15, 2021, from https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-couch/201502/6-ways-get-past-the-pain-unrequited-love
[2] Love as attachment: The integration of three behavioral systems. By P.R.Shaver, C. Hazan, & D. Bradshaw. (1988). In R. J. Sternberg & M. Barnes (Eds.), The psychology of love (pp. 68- 99). New Haven, CT: Yale University Press.
[3] Baumeister, R. F., Wotman, S. R., & Stillwell, A. M. (1993). Unrequited love: On heartbreak, anger, guilt, scriptlessness, and humiliation. Journal of Personality and Social Psychology, 64(3), 377-394.
[4] Beck, J. S. (1995) Cognitive therapy: Basics and beyond. Guilford Press.
[5] Nicholson, J. (2011, July 20). Dealing with rejection part 1: Handling others' rejecting behavior. Retrieved April 15, 2021, from https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-attraction-doctor/201107/dealing-rejection-part-1-handling-others-rejecting-behavior

Benzer yazılar

Gourment- Victoria Kharchenko (2008)

Stres ve Duygusal Yeme

Mutsuzken eliniz buzdolabına gidiyor mu? Çikolatanın bütün dertlerinizi alıp götüreceğine inanıyor musunuz? Ya açlığınız fiziksel değil de duygusalsa?
Sandro Botticelli - Mary with the Child and Singing Angels

Cinsel Kimliğini Açıklamak

"Kuir" ne demek? Cinsel kimlik ve cinsel yönelimin farkı nedir? Cinsel kimliği açıklama süreci nasıl oluyor? Hepsinin yanıtı yazımızda!
No Name - Anthony van Dyck

Özür Dilemenin Psikolojisi

Bir hata yaptığımızda neden özür dilemekten çekiniriz? O adımı atmaktan bizi ne alıkoyar? Bu yazımızda özür dilemeyi inceliyoruz!
Difference of Opinion- Malcolm T. Liepke (1996)

Ayrılık Da Sevdaya Dahil Mi?

Neredeyse hepimiz bir ilişkinin sona ermesinden sonra yas sürecinden geçiyoruz. Yas sürecinde bizi hangi aşamalar bekliyor?
Untitled-  Natalia Lebedinskaia

Yenidoğan Bebeğin Getirdiği Stresle Başa Çıkmak

Yenidoğan bebek, ebeveynler için büyük bir strese sebep olabiliyor. Peki bu stresle nasıl başa çıkılmalı, neler yapmalı?
Unknown

Akran Grupları Tarafından Reddedilen Çocuklar ve Akran Kıskançlığı

Küçükken hiç akranlarınız tarafından reddedildiğiniz, arkadaş gruplarından dışlandığınız oldu mu? Peki bu tarz durumlarda ne hissederiz?
Meisje Aan Tafel - Hans Versfelt

Çocukların Ev Ödevlerinde Ebeveynlerin Rolleri

Çocuklar ev ödevlerini bitirmeye karşı isteksiz olabiliyor. Ebeveyn olarak ödev zamanlarında çocuğunuza nasıl destek olabilirsiniz?
Borderline - Joss Attal

Sınırda Kişilik Bozukluğu ve İlişkiler

Borderline Kişilik Bozukluğu sosyal medyada sıklıkla karşımıza çıkıyor. Peki nedir, nasıl gelişir ve ilişkilerimizi nasıl etkiler?
The Dinky Bird - Eugene Fields

Hedeflerinizi Gerçekleştirebilmek İçin 8 İpucu

Her yılbaşında, doğum gününde yapılan o planlar. Kaçı gerçeğe dönüşüyor? Hedeflerinizi fethetmek için ipuçları yazımızda!
Lovers in a Garden - Marcus Stone

Neden Friendzone'a Düşüyoruz?

Seni seviyorum! Ama arkadaş olarak. Sevgili miyiz, arkadaş mı, aralarında sıkışık kaldık mı? Friendzone kavramının detayları bu yazımızda.

footer