Karşılıksız Aşk 1 - Nasıl ve Neden?

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Karşılıksız Aşk 1 - Nasıl ve Neden?

Kissing Magritte - Joe Webb

Kissing Magritte - Joe Webb

Hayatınızın bir döneminde de olsa içten içe çok beğendiğiniz, hayatınızda olmasını çok istediğiniz, beraber "harika" bir çift olacağınızı düşündüğünüz birisi hayallerinizi süslemiştir. Fakat zaman ilerledikçe ve bu ilişkinin olmayacağını fark ettiğinizde içinizi bir huzursuzluk, hatta acı kaplamıştır. Bu durum literatürde unrequited love, Türkçe'de "karşılıksız aşk" olarak geçiyor. Peki karşılıksız aşka düşmenin ve bu durumun içerisinden çıkamamanın altında ne gibi sebepler yatıyor?
relate-banner

Araştırmacılar, insanların %98'inin hayatlarının bir döneminde en az bir kez de olsa karşılıksız aşka tutulduklarını belirtiyorlar. Yapılan bir araştırmaya göre, aşkımıza herhangi bir karşılık vermeyen birine aşık oluşumuzun altında 3 temel motivasyon yatıyor: karşımızdaki kişiyle kuracağımız ilişkinin bize çok değerli gelmesi, onunla bir ilişki kurmanın imkanlar dahilinde gözükmesi ve birine aşık olmanın verdiği histen hoşlanıyor olmak. Karşımızdaki kişiyi idealize ettiğimizde onu aynı zamanda çok daha çekici ve değerli görmeye de meyilli oluyoruz. Onu gözümüzde neredeyse kusursuz bir konuma oturttuğumuzda ise içinde olduğumuz karşılıksız aşk döngüsünden çıkamıyoruz. Karşıdaki kişiyle romantik bir ilişki kurmanın mümkün gözükmesi de bizim bu döngü içerisinde kalmamıza neden oluyor. Örneğin karşımızdaki kişi arkadaşımızsa ya da her gün gördüğümüz birisiyse "Neden birlikte olmayalım ki? Olmaması için hiçbir sebep yok." gibi bir düşünce geliştiriyoruz. Bazen de sadece aşık olma eylemini gerçekleştiriyor olmak bizi bu karşılıksız aşk döngüsünde kalmaya itiyor, aşık olma eyleminin kendisini seviyoruz. Bu adeta güvenli bir bölgedeymişiz gibi hissettiriyor, bize acı verdiğini bilsek bile vazgeçmek istemiyoruz.

Tüm bu sebeplerin yanı sıra, karşılıksız bir aşk içerisinde olmamızın nedeninin bağlanma stilimizle bir ilişkisi olabileceği de düşünülüyor. Yapılan bir araştırmada, katılımcılar karşılıksız bir şekilde birine aşık olan veya biri tarafından reddedilmiş olan bireyler arasından seçiliyor ve bu kişilere bağlanma stillerine yönelik sorular soruluyor. Sonuç olarak bu kişilerin güvenli ve kaçınmacı bağlanma stilinden çok kaygılı bir bağlanma stiline sahip olduğu bulunuyor. Bu duruma getirilen açıklama ise insanların genel olarak kendilerine tanıdık gelen durumlar üzerinden hareket ettiği ve romantik bir şekilde reddedilme duygusunun da kaygılı bağlanma stiline sahip olan insanlara daha tanıdık bir duygu olduğu yönünde. Yine de bu araştırmadaki katılımcıların Kuzey Amerika'da yaşayan bireylerden seçildiğini ve aradaki neden sonuç ilişkisinin henüz tam olarak kurulmamış olduğunu unutmamak gerekiyor.

Karşılıksız bir aşkın içerisinde olma durumuna getirilen bir başka açıklama ise bu aşk türünün insanlar üzerinde tıpkı bir uyuşturucu gibi bağımlılık etkisi yaptığı yönünde. Ancak burada uyuşturucu, bir maddeden ziyade bizi reddeden, aşkımıza karşılık vermeyen kişi olarak tanımlanıyor. Araştırmalar, romantik reddedilme deneyiminin bazı uyuşturucuların sinir sistemimizde yarattığı etkiye çok benzer etkiler yarattığını söylüyor. Şöyle ki biri tarafından reddedildiğimizde veya o kişiyle aramızda bir şey olamayacağını fark ettiğimizde bir nevi "Her şey çok güzel olabilirdi." düşüncesine bağımlı oluyoruz. Bu düşüncelere bir kez tutunduğumuzda ve karşımızdaki kişi tarafından reddedildiğimizde bu düşüncelerin yoğunluğu artıyor ve bir obsesyon meydana geliyor.

Karşılıksız aşkla başa çıkabilmek için bu konu hakkındaki diğer yazımıza da göz atabilirsiniz. Keyifli okumalar!

[1] Barth, F. D. (2015, February 7). 6 Ways to Get Past the Pain of Unrequited Love. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-couch/201502/6-ways-get-past-the-pain-unrequited-love
[2] Aron, A., Aron, E. N., & Allen, J. (1998). Motivations for Unreciprocated Love. Personality and Social Psychology Bulletin, 24(8), 787-796.
[3] Fisher, H. E., Brown, L. L., Aron, A., Strong, G., & Mashek, D. (2010). Reward, Addiction, and Emotion Regulation Systems Associated With Rejection in Love. Journal of Neurophysiology, 104(1), 51-60.

Benzer yazılar

İlişki şansını kaçırmak reddedilmekten daha mı zor?

"Olsaydı olurmuş ama olmadı." Kalben'in şarkısında da dile getirdiği gibi, sizin de böyle sürüncemede kalan bir hikayeniz var mı?

Türkçe şarkılarla Karşılıksız Aşk

Hiç sevginize karşılık alamadığınız oldu mu? Karşılıksız aşkı anlatan Türkçe şarkıların en güzel örnekleri için yazımıza göz atabilirsiniz.
Couple, New York City - Michael Cinque

Karşılıksız Aşkı Konu Edinen 4 Büyük Klasik

Aşk… İnsanlığın en özel ve en eski duygularından biri. Karşılıksız ise de gelip geçen bir misafir. İşte bu misafiri konu alan kitaplar…
Unknown

Eşcinsel İlişkilerde Dinamikler

Sanılanın aksine eşcinsel ilişkilerin dinamikleri heteroseksüel ilişkilerden pek de farklı değil. Peki bu konudaki araştırmalar ne söylüyor?
Pomeriggio In Terezza - Vittorio Matteo Corcos

İlişkide İncelik Gösterme Yolları

İçinde nezaketi, ilgiyi, sevecenliği ve anlayışı barındıran "incelik" davranışları ilişkilerin sağlığında belirleyici rol oynuyor.

footer