Aynı Anda Birden Çok Kişiye Aşık Olmak Mümkün Mü?

yer tutucu

Ande Ömeroğlu

Aynı Anda Birden Çok Kişiye Aşık Olmak Mümkün Mü?

The Three Graces - Peter Raul Rubens

The Three Graces - Peter Raul Rubens

İnsan aynı anda birçok kişiye aşık olabilir mi? Bu, üzerine çok konuşulan bir konu ve aslında cevabı kişiden kişiye farklılık gösteriyor. Birçok insan sadece bir kişiye aşık olabileceğini düşünürken aynı anda birden çok kişiye aşık olabilen insanlar da bulunuyor. İlişki araştırmaları genelde tek aşklılık ve tek eşlilik üzerine yoğunlaşırken çok aşklılık ve çok eşlilik araştırılmaya ve anlaşılmaya açık alanlar olarak kalmaya devam ediyor. Bazı araştırmacılar, çok eşlilik ve çok aşklılık üzerine yapılan araştırmaların dahi birtakım ön yargılar yüzünden gerçekleri yeterince yansıtmadığını düşünüyorlar.
relate-banner

Öncelikle çok aşklılık nedir? Poliamori, yani çok aşklılık, poligamiden yani çok eşlilikten farklı olarak aynı anda birden çok kişiyle aşk yaşamak ya da başka bir deyişle birden çok romantik partnere sahip olmak anlamına geliyor. Söz konusu ilişkiye dahil olan herkes bu durumun bilincinde oluyor ve durumu onaylıyor.

Çok aşklılığı açık ilişki ile karıştırmamak gerekiyor. Açık ilişki genellikle birbirine romantik olarak bağlı olan çiftlerin ilişki dışı/aromantik (romantik/duygusal bir yönü bulunmayan) cinsellik yaşamaları anlamına geliyor. Karşılıklı onaya dayanan bu düzende partnerler kendi aralarında belirledikleri kurallar çerçevesinde açık ilişki yaşamayı tercih ediyorlar. Bu ilişki türünde duygusal yakınlık kurmamak ya da bağlanmamak adına aynı insanla birden çok kez seks yapmamak gibi kurallar bulunabiliyor. Çok aşklı bir ilişkide ise aranan sadece seks değil aynı zamanda aşk da oluyor. Çok aşklılık, partnerin izniyle yaşanmış tek gecelik bir ilişkiyi değil de aynı anda birden çok kişiyle kurulmak istenen romantik ilişkiyi temsil ediyor. Genel olarak toplumun nasıl bir yüzdesinin gönüllü bir şekilde çoklu ilişkilere sahip olduğuna dair kapsamlı bir istatistik olmasa da 2016'da yayınlanan bir çalışma Amerika'da her beş kişiden birinin hayatlarının bir noktasında karşılıklı rıza çerçevesinde çoklu ilişkinin bir formunu deneyimlediklerini gösteriyor. Bu ilişkiler genelde toplum baskısı yüzünden ailelerden ve arkadaşlardan gizli yaşanıyor. Yapılan araştırmalar tek eşlilik dışındaki ilişki çeşitlerinin hepsinin toplumda olumsuz bir şekilde değerlendirildiğini gösteriyor. Bu sonuç bize insanların ilişki deneyimlerini gizlemelerinin boşuna olmadığını söylüyor.

Bazı çok aşklı ilişkilerde partnerler belli bir hiyerarşi içerisinde değerlendiriliyor. Örneğin birincil partner kişinin evli ve kendisinden çocuk sahibi olduğu kişiyken ikincil partner daha çok flört edilen bir sevgili gibi görülüyor. Bazı çok aşklı ilişkilerde ilişkideki herkesin birlikte yaşadığı olabiliyor. Bir araştırmaya göre, hiyerarşinin mevcut olduğu ilişkilerde birincil partner daha çok duygusal ihtiyaçları karşılayan ve daha rahat iletişim kurulan partner oluyor. İkincil partnerlerle ise daha çok cinselliğe vakit ayrılıyor. Bazı ilişkilerde bütün partnerler birbirlerini tanırken bazılarında kişiler birbirlerinden haberi olan yabancılar şeklinde kalıyorlar. İnsanlar kasıtlı bir şekilde bir başka partner arayarak ya da tamamen tesadüfi bir şekilde birdenbire kendilerini çok aşklı bir ilişki içerisinde bulabiliyorlar.

Çok aşklı bir ilişkiyi sağlıklı bir şekilde yürütebilmenin yolu sağlıklı iletişimden geçiyor. Partnerlerin birbirlerine olan bağları ve duydukları güven oldukça önem taşıyor. Kişinin bir başkasına romantik hisler beslemeye başladığında partnerine gelip rahatlıkla açılabilmesi ilişkilerindeki karşılıklı güvenin ne kadar sağlam olduğunu gösteriyor. Diğer partner de bu durumu onaylıyorsa çok aşklı bir ilişkiye başlanabiliyor. Kişiler birbirlerine kendilerini dürüstçe açtıkça güvenli bir alan yaratarak daha da yakınlaşıyorlar. Araştırmalar da sağlıklı iletişim kurma konusunda çok aşklı çiftlerin tek aşklı çiftlere göre daha başarılı olduğunu gösteriyor. Bunun yanı sıra çok aşklı çiftler, özellikle birincil partnerleriyle olan ilişkilerinden tek aşklı çiftlere göre daha fazla tatmin duyduklarını dile getiriyorlar. Yine aynı araştırma çok partnerli ilişkilerde insanların partnerlerine olan güveninin daha fazla ve kıskançlıklarının daha az olduğunu gösteriyor. Tek aşklı çiftler partnerlerinin telefonlarını kontrol etme ya da partneri takip etme gibi eylemleri daha çok gösteriyorlar. Bunun yanında tek aşklı çiftler kıskanç olmaktan tamamen kaçınırken çok aşklılar bunun olabileceğini baştan kabullenerek bu duyguyla nasıl başa çıkabileceklerini tartışıyorlar. Çok aşklı insanlar bu ilişki tarzı sayesinde daha fazla ihtiyaçlarını giderdiklerini düşünüyorlar. Bazı ilişki uzmanlarına göre, çok aşklı ilişkiler kişilerin kendilerini geliştirme gibi hedeflerini kolaylaştırıyor. Bulundukları ilişki içerisinde gelişebilmek ve olumlu yönde değişebilmek de kişilerin hem hayattan hem de ilişkiden aldıkları keyfi arttırıyor.

Bütün bu olumlu taraflarının yanında, her ilişkide olduğu gibi çok aşklı ilişkilerde de sorunlar yaşanabiliyor. Çok aşklı bir ilişkiyi yürütmek her zaman kolay olmuyor. İki ya da daha fazla partnerin ihtiyaçlarına karşılık verebilmek zaman zaman zor bir hal alıyor. Çok aşklı bir ilişki potansiyel bir ayrılığı engellemek için kullanıldığında ilişki için kurtarıcı bir rol oynamıyor. Tam tersi işleri daha karmaşık bir hale getirebiliyor. Yeni ilişkinin heyecanıyla ikincil kişiye gösterilen ilgi, birincil partnere arka plana itilmiş gibi hissettirebiliyor. Bu durumda ilk ilişkiye verilen özenin değişmemesine dikkat etmek gerekiyor. En önemli sorunlardan biri de partnerlerden biri sırf karşısındakini mutlu etmek için çok aşklı bir ilişki içerisinde olmayı onayladığında ortaya çıkıyor. Bu durum kişiyi mutsuz edeceğinden ilerleyen süreçlerde ilişki için sorun yaratabiliyor. Bu yüzden çok aşklılıkta partnerlerin karşılıklı olarak istekli olmaları ve sağlıklı bir şekilde iletişim kurabilmeleri çok büyük önem taşıyor.

Tıpkı tek eşliliğin ya da tek aşklılığın herkese uymaması gibi, çok aşklılık ya da çok eşlilik de herkese uygun bir ilişki tarzı değil. Bu konuda herkes birbirinden farklı ama önemli olan insanların birbirlerinin yaşam tercihlerine saygı duyabiliyor olmaları. Bir ilişkinin içerisindeki insanların karşılıklı rızaları olduğu sürece o ilişkide yaşananlar sadece o insanları ilgilendiriyor. Çok aşklılık da karşılıklı güvenle ve sağlıklı bir iletişimle kurulduğu sürece birçok insana hitap edebiliyor.

[1] Conley, T. D., Matsick, J. L., Moors, A. C., & Ziegler, A. (2017). Investigation of consensually nonmonogamous relationships: Theories, methods, and new directions. Perspectives on Psychological Science, 12, 205-232.
[2] Sheff, E., & Tesene, M. M. (2015). Consensual non-monogamies in industrialized nations. In J. DeLamater & R. F. Plante (Eds.), Handbook of the Sociology of Sexualities (pp. 223-242). Cham, Switzerland: Springer International Publishing
[3] Haupert, M. L., Gesselman, A. N., Moors, A. C., Fisher, H. E., & Garcia, J. R. (2017). Prevalence of experiences with consensual nonmonogamous relationships: Findings from two national samples of single Americans. Journal of Sex & Marital Therapy, 43, 424-440.
[4] Grunt-Mejer, K., & Campbell, C. (2016). Around consensual nonmonogamies: Assessing attitudes toward nonexclusive relationships. Journal of Sex Research, 53, 45-53.
[5] Balzarini, R. N., Campbell, L., Kohut, T., Holmes, B. M., Lehmiller, J. J., Harman, J. J., & Atkins, N. (2017). Perceptions of primary and secondary relationships in polyamory. PloS one, 12(5), e0177841.
[6] Moors, A. C., Matsick, J. L., & Schechinger, H. A. (2017). Unique and shared relationship benefits of consensually non-monogamous and monogamous relationships: A review and insights for moving forward. European Psychologist, 22(1), 55-71.

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!
Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.
Ophelia (John Everett Millais, 1852)

Hamlet’in Ophelia’sı ve Ophelia Sendromu

Shakespeare’in Hamlet oyunundaki Ophelia karakterini ve adını verdiği Ophelia Sendromu’nu beraber inceleyelim!
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
Aşk, Büyü, Vs. - Ümit Ünal (2019)

Yaşanamamış Bir Hayatın Rüyası: Aşk, Büyü, Vs.

Birbirine aşık iki kadının toplumsal tabular sebebiyle nasıl birbirlerinden ayrı düştüklerini anlatan duygu dolu bir film.
Le lit (The bed) - Henri de Toulouse-Lautrec (1893)

Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” Serisi

Post-empresyonizm akımının önemli ressamlarından biri olan Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” isimli eserler serisine birlikte bakalım!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Midnight- Anne Magill (2011)

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?
Be With Me- Joseph Lorusso

Aşkın Tanımını Yapmak Mümkün mü?

Kavuşmak, kavuşamamak, birlikte olup bütün dünyaya meydan okumak… Sizce aşk nedir? Böylesine karmaşık bir deneyimin tanımı yapılabilir mi?

footer