İstediği Halde Seks Yapamamak - İstemsiz Bekarlık

yer tutucu

İlayda Dursun

İstediği Halde Seks Yapamamak - İstemsiz Bekarlık

The Laziness - Ramon Casas

The Laziness - Ramon Casas

Etrafınıza bir bakın. Gazlı içecek reklamlarının olduğu reklam panolarına, televizyonda her yaz çıkan ve size soğuk bir tatlıdan daha farklı şeyler vaat eden dondurma reklamlarına, içinize çektiğiniz şeyin parfümden daha fazlası olduğunu ima eden parfüm reklamlarına bir bakın. Lüks otomotiv sektörüne bir bakın. Her ne kadar pazarları ve hedef kitleleri başka olsa da çoğu zaman ürünlerin ya da hizmetlerin seks üzerinden pazarlandığını çoktan fark etmişsinizdir.
relate-banner

Seksin böylesi yüceltildiği bir çağda seksten tamamen uzak olmayı geçtik, cinsel ilişki sıklığında bir azalma bile bizleri dehşete düşürmeye yetecektir. Buna rağmen araştırmalar genç bireylerin seks sıklığındaki ve yapılan seks sayısındaki azalmayı gözler önüne seriyor. Gençler üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Jean Twenge, Atlantic dergisine yazdığı yazıda, Amerikan kültürünün şimdiye değin hiç olmadığı kadar sekse tolerans gösteriyor olmasına rağmen gençler arasında seksin azaldığını söylüyor. Mesela Amerikan toplumu artık çok aşklılıktan ya da takılma kültüründen rahatça konuşabiliyor ve telefon uygulamalarından bile sekse çok hızlı ulaşabilme fırsatına sahip oluyor. Bu şartlar altında, genç insanlar arasında seksin artmasını beklememize rağmen tam aksine azalmasının olası sebepleri olarak şunlar sıralanıyor: Kişilerin çift olarak daha az vakit geçirmesi, kişilerin pornografiye ve mastürbasyona daha çok yönelmesi (erkeklerde mastürbasyon sıklığının 2, kadınlardaysa 3 katına çıkması) ve internetin cinsel ihtiyaçlarımızı kolayca karşılayabilecek konuma gelmesi sonucu birileriyle tanışmak ve takılmak için emek ve zaman harcamaktan kaçınıyor olmamız. Bu azalmanın durmayacağı ve devam edeceği de öngörülüyor. Fakat biz bugün özellikle kişinin kendi isteğine rağmen seks yapamaması durumuna odaklanacağız. Hadi istediği halde seks yapamama durumuna bilimsel çalışmalarla birlikte göz atalım.

2001 yılında, 82 katılımcıyla onların cevaplarının nitel bir şekilde toplandığı bir çalışma yürütülüyor. İstemsiz bekarlar (involuntary celibates) olarak adlandırılan bu güruh şöyle tanımlanıyor: seks yapmayı isteyen ancak en az 6 aydır sekse istekli partner bulamayan insanlar. Fakat burada esas olan, kişinin kendisini istemsiz bekar olarak tanımlaması. Bu, seks yapmadığı sürenin uzunluğundan çok daha önemli. İstemsiz bekarlar kendi aralarında daha önce hiç seks yapmamış kişiler, geçmişte seks yapmış ama halihazırda partneri olmayan ve partner bulamayan kişiler ve evli veya partneri olmasına rağmen kendi partnerleri seks yapmak istemediği için seks yapamayan kişiler olarak üç gruba ayrılıyor.

Daha önce hiç seks yapmamış olanların cinsel deneyim ve kişilerarası iletişim deneyimi açısından yeterli olmadığı bulunuyor. Buna ek olarak randevuya çıkma ve başkalarıyla cinsellik yaşama (bu illa seks olmak zorunda değil) durumlarını da ya çok az deneyimlemişler ya da deneyimlememişler. Tabii, tanımında da olduğu gibi bu grup hiç cinsel ilişkiye girmemiş.

Halihazırda partneri olmayan grup ise randevuya çıkmış, cinsellikle ilgili tecrübeler de edinmiş ama ilişki bulma ve sürdürme konusunda zorluk yaşıyor. Genellikle cinsel partnerleri arasında uzun zaman aralıkları olan bu gruptaki erkeklerin %20'si sadece ücret karşılığı cinsellik yaşamışken kadınların hiçbirinin böyle bir ifadesi olmamış.

Son grubumuz ise partnerleri olduğu halde seks yapamayan kişilerden oluşuyor. Elbette hikayeler farklı farklı. Bu kişilerin %70'i cinsel açıdan doyurucu bir ilişkiye başlarken zamanla seks yapmayı bırakıyorlar. %17'si bunun partnerleri tarafından verilmiş bilinçli bir karar olduğundan bahsediyorken %13'ü ise en başından beri partnerlerinin sekse ilgisi olmadığını ifade ediyor.

Cinsel ilişki kurmanın önündeki engeller partneri olan ve olmayan insanlarda farklılık gösteriyor. Partneri olmayan iki grupta utangaçlık, sosyal beceri eksikliği, olumsuz beden algısı ve sosyal ortamlardan izole olmak başlıca sebeplerken partneri olan grupta cinsel ilişkinin önündeki engellerin başında çocuklar ve ekonomik durum geliyor. Evli ve seks yapamayan gruptaki kişilerin bir kısmı da evliliklerine bağlı oldukları için başka bir partnerle de ilişkiye girmediklerini ifade ediyorlar.

Partneri olsun olmasın, bu üç grubun %35'i cinsel ilişkiden mahrum olma konusunda tatminsizlik, hayal kırıklığı ve öfke hissediyor. Partneri olanlar partnerleriyle seks yapamamanın tatminsizliğini ifade etmeye daha meyilliyken partneri olmayanlar herhangi bir partnerle seks yapamamanın yoksunluğunu ifade etmeye daha meyilli. Partneri olmayan kişiler cinsel temas eksikliğinden dolayı mutsuz ama bazıları için bir ilişkiye sahip olmamak daha üzücü. Bu gruptaki insanların yaklaşık yarısı 'Benden başka herkes seks yapıyor' algısından dolayı kendisini yaşıtlarından farklı olarak tanımlıyor. Bu gruptaki insanlar geride kalmışlık hissi ve tecrübe eksikliğinden dolayı karşı tarafın cesaretinin kırılması durumunu da deneyimleyebiliyor. Partneri olanlarda ise istemsiz bekarlık ve negatif hisler birbirlerini besleyip kısır döngüye yol açabiliyorlar. Hiç cinsel ilişkiye girmemiş grup bu durumu başlangıçta daha geçici bir durum olarak görürken zaman ve yaşları ilerledikçe bu durumu daha kalıcı görmeye başlıyorlar. Daha önce cinsel ilişkiye girmiş ama halihazırda partneri olmayan grup ise bu durumun kalıcı olduğunu düşünüyor. Partneri olan grupsa mevcut ilişkisi sonlanmadığı sürece durumlarının değişmeyeceğine inanıyor.

Bu problemi yaşayan insanlar cinsellik yaşamak konusunda kontrolün kendilerinde olmadığına inanıyor. Son yıllarda Amerika ve Kanada'da kendilerini istemsiz bekar olarak tanımlayan ve bu durum yüzünden çevrelerini (özellikle de kadınları) suçlayan insanlar kanlı saldırılara dahi giriştiler. Bunlar da göz önünde bulundurulduğunda çok da açıkça konuşulmayan bu konunun daha fazla araştırılması ve anlaşılması gerektiğini söyleyebiliyoruz.

[1] Julian, K. (2018, December). Why Are Young People Having So Little Sex? The Atlantic. Retrieved from: https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2018/12/the-sex-recession/573949/
[2] Twenge, J. M. (2017, September) Have Smartphones Destroyed a Generation? The Atlantic. Retrieved from: https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2017/09/has-the-smartphone-destroyed-a-generation/534198/
[3] Donnelly, D., Burgess, E., Anderson, S., Davis, R., & Dillard, J. (2001). Involuntary celibacy: A life course analysis. Journal of Sex Research, 38(2), 159-169.

Benzer yazılar

Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?

Kalıcı İlişkilerin Temel Özellikleri

Kalıcı romantik ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmak imkânsız değil! İşte kalıcı ve sağlıklı romantik ilişkilerin ve arkadaşlıkların en önemli 5 özelliği.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
One Hundred Years of Solitude No.31 - Zhu Zhengming

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
Deseos - William Sergeant Kendall (1892)

Destek İstemekte Neden Bu Kadar Zorlanıyoruz?

Destek almak zayıflık mıdır? Profesyonel destek alırsak toplumdan dışlanır mıyız? Kimlerden destek isteriz? Ya aradığımız desteği alamazsak?
İsimsiz- Anne-Sophie Tschiegg

Bir İnsanı Çekici Kılan Nedir?

Bir insandan etkilenmemizde birçok farklı sebep rol oynayabiliyor. Bir insana bakıp “Ne kadar çekici!” dememizi sağlayan özellikler neler?

footer