Gaslighting Mağduru Olabilir Misiniz?

yer tutucu

Ecem Sercan Doğan

Gaslighting Mağduru Olabilir Misiniz?

Yearning - Ron Hicks

Yearning - Ron Hicks

Özel hayatınızda ya da iş yerinizde size sürekli kusurlarınızdan bahsederek eksik ve zayıf hissetmenize sebep olan biri var mı? Bu kişi sürekli yanlış bir şey yapıyormuşsunuz, hiçbir şeye yetemezmişsiniz gibi hissetmenize sebep oluyor mu? Cevabınız evet ise 'gaslighting' adı verilen psikolojik manipülasyona maruz kalıyor olabilirsiniz.
relate-banner

Psikolojik bir terim olan 'gaslighting' kelimesinin Türkçe'de tam bir karşılığı bulunmuyor. Gaslighting, birini kendi akıl sağlığını veya gerçekliğini sorgulayacak derecede psikolojik olarak manipüle etmek olarak tanımlanıyor. Gaz ışığı ya da gaz lambası diye çevirebileceğimiz bu kelimenin hikayesi ise bir hayli ilginç. Kelime, 1930'larda oynanan bir tiyatro oyunundan geliyor. Senaryoya göre Jack, eşi Bella'yı manipüle etmek için her gün gaz lambasının ışığını biraz kısıyor. Eşi "Bu lambanın ışığı azaldı mı?" diye sorduğunda ise sert bir şekilde karşılık verip kadını aşağılıyor. Sonuç olarak Bella'nın kendisine olan güvenini yitirmesini hedefliyor. İşte bu nedenle yapılan bu duygusal manipülasyonun adı gaslighting oluyor.

Gaslighting durumunda karşınızdaki kişi sizi sürekli olarak manipüle ediyor ve böylelikle öz güveninizi ve öz saygınızı yitirmenize sebep oluyor. Sürekli sizi suçlayan bu kişi bazen çok dikkat çekmeyen, sizi ufak ufak saldırganlıklara maruz bırakan biri de olabiliyor. Gaslighting durumu kurulan herhangi bir ilişkide - partnerinizle, iş arkadaşınızla, patronunuzla veya bir aile bireyinizle - gözlemlenebiliyor. Örneğin, çalışanı olarak size hiç adil davranmayan ve sürekli sizi bir sebeple azarlayan ya da eleştiren bir patronun davranışı iş yerindeki gashligting örneği olabiliyor.

Gaslighting mağduru olabileceğinize dair bazı işaretler şöyle sıralanıyor:

- Her zaman özür dileyen konumunda olmak

- Zarar verici davranışlar için bahaneler bulmaya çalışmak

- Kendini sorgulamak ve şaşkınlık hissetmek

- Duyulmadığını ve çaresiz olduğunu hissetmek

- Sürekli yapmadığı şeyler için kendini savunmak zorunda hissetmek

- İlişkinin içinde kendini sıklıkla gergin ve güvensiz hissetmek

- Bir partner olarak yeterince iyi olmadığını düşünmek

- Partnerin uyguladığı baskıları gizlemeye çalışmak (O kadar da kötü değil, o da bu aralar çok kötü günler geçiriyor.)

Gaslighting'e maruz kaldığınızı fark ettiğinizde karşınızdaki insanın sözlerinin ve hareketlerinin sonuçlarının ne olduğunun, size verdiği zarar ve acının farkında olmasını sağlayın. Fakat ne yazık ki çalışmalara göre gaslighting uygulayan kişilerin çoğu karşı tarafa zarar veren davranışlarının farkında oluyor, hatta diğer insanların hayatları üzerinde kontrol sahibi olmayı ve dengesizlik yaratmayı amaçlıyorlar.

Böyle durumlarda kendinize sağlıklı ilişkilerin nasıl olması gerektiğini hatırlatmanız, yolunda gitmeyen şeyleri görmeniz açısından faydalı olabilir. Sağlıklı ilişkiler; saygı, güven, dürüstlük, açık iletişim, uzlaşma, destek gibi olumlu özellikler üzerine kuruluyor. Gaslighting konusunda mağdur olduğunu fark eden ve bu konu hakkındaki düzeltme çabaları hüsranla biten bir kişinin atması gereken bir sonraki adımın bu ilişkiyi bitirmek olduğu düşünülüyor. Ardından kişinin kendi içine dönüp kişisel gelişimine zaman ayırması, bir tiyatro ya da kitap kulübüne üye olması, şehirdeki müzeleri gezmesi ve seyahat etmesi gözle görülür faydalar sağlayabiliyor. Kişi öz bakımına özen göstererek kendisini daha iyi hissettiği bir döneme girebiliyor. Gönüllü organizasyonlara dahil olmak da bu dönemde faydalı olabiliyor. Başka hayatlara dokunmanın yarattığı iyilik halinin yanında bu organizasyonlar sayesinde kişi birçok etkinlik becerisi kazanabiliyor ve çeşitli deneyimler edinebiliyor. Ancak eğer gaslighting mağduru olan kişi bu durumun etkilerinden kurtulamıyorsa psikolojik destek alması tavsiye ediliyor.

[1] Lawson, K. (2019, July 9). Sleep Deprivation Can Be a Weapon in the Hands of an Abusive Partner. Vice. Retrieved from https://www.vice.com/en/article/3k3myn/sleep-deprivation-can-be-a-weapon-in-the-hands-of-an-abusive-partner
[2] Waldman, K. (2016, April 18). From Theater to Therapy to Twitter, the Eerie History of Gaslighting. Slate. Retrieved from https://slate.com/human-interest/2016/04/the-history-of-gaslighting-from-films-to-psychoanalysis-to-politics.html
[3] What is Gaslighting? (n.d.). Mercy. Retrieved from https://www.mercycare.org/services/eap/employee-resources-support/eap-educational-articles/what-is-gaslighting/
[4] Sarkis, S. (2017, January 22). 11 Warning Signs of Gaslighting. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/here-there-and-everywhere/201701/11-warning-signs-gaslighting
[5] Morris, S. (2017, March 31). Gaslighting: Signs and Tips for Seeking Help. Health Line. Retrieved January, from https://www.healthline.com/health/gaslighting
[6] Gordon, S. (2020, August 21). Understanding the Manipulative Behaviors Toxic People Use to Control. Very Well Family. Retrieved from https://www.verywellfamily.com/is-someone-gaslighting-you-4147470
[7] Sarkis, S. (2019, July 12). Rebuilding After a Gaslighting or Narcissistic Relationship. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/here-there-and-everywhere/201907/rebuilding-after-gaslighting-or-narcissistic-relationship

Benzer yazılar

Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.

Kendi Potansiyelini Keşfeden İnsanlar Neye Benzer?

Maslow’un ihtiyaç hiyerarşisini duymuş muydunuz? Bu piramitte en tepede yer alan “kendi potansiyelini keşfetmek” neye benziyor diye merak ediyorsan cevabı yazımızda.
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

Kalıcı İlişkilerin Temel Özellikleri

Kalıcı romantik ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmak imkânsız değil! İşte kalıcı ve sağlıklı romantik ilişkilerin ve arkadaşlıkların en önemli 5 özelliği.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.

İlişkinin Ana Kuralları

İlişkinizde partnerinizle birlikte belirlediğiniz bazı kurallar o ilişkinin daha sağlıklı yürümesini sağlayabilir. Gelin birlikte bakalım.
Fyre Festival 2017

FYRE: Manipülasyonun Fiyaskosu

FYRE: Festival Fiyaskosu, rüya gibi planlanan bir festivalin trajediye dönüşünü anlatırken manipülatif ilişkilere dair izlenimler sunuyor.
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.

İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!

İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

footer