Daha İyi Bir Ayrılık İçin Yapabileceğiniz 7 Şey

Pelin Gömleksiz

Pelin Gömleksiz

Daha İyi Bir Ayrılık İçin Yapabileceğiniz 7 Şey

Nazare, Portugal - Edouard Boubat

Nazare, Portugal - Edouard Boubat

Ayrılık kararı, hayatta belki de en zor aldığımız ve dile getirirken en zorlandığımız kararlardan biri. Yatırım ve fedakarlık yaptığımız, yakınlık ve bağlılık kurduğumuz bir ilişkiyi bitirmek kolay olmuyor. Kaldı ki birçok araştırma, ayrılığın kişinin hayatındaki en stres verici ve travmatik deneyimlerden biri olabileceğini gösteriyor. Her ne kadar bazen iç sesimiz bize bir şeylerin yolunda gitmediğini söylese de bazen partnerimizle gerçekten uygun olup olmadığımızı anlamak zor olabiliyor. Acaba bir insanın bizim için doğru olmadığını gösteren işaretler var mı? İlişkinin devam etmesinin zor olduğuna ve partnerinizle uygun olmadığınıza dair 5 işaret:
relate-banner

  1. Temel değerlerinizin birbirinden çok farklı olması: Temel değerler, kişinin tartışmaya ya da uzlaşmaya açık olmayan, kesin ve net olduğu değerlerdir. Çocuk sahibi olmayı düşünmemek, şehirden uzak bir yerde yaşamak, evlenmek istememek bunlara örnek olabilir. Eğer temel değerleriniz çatışıyorsa ilişkiyi sürdürmeniz zor olabilir. Kişinin değerlerinin değişmesi mümkün olsa da fakat temel değerler genellikle kısa sürede ve kolayca değişmiyor. Bunun yanı sıra bu değerler değişecekse bile partnerin baskısı veya ısrarı sonucunda değişmesi de kişiyi ilişkide mutsuzluğa sürükleyebiliyor.
  2. Partnerinizin sizi 'cepte' görmesi: İlişkide fedakarlık yapmak ya da kimi konularda önceliği partnere vermek doğaldır. Örneğin, tadına bayılmadığınız bir kültürün mutfağını sırf partneriniz seviyor diye denemeyi sorun etmeyebilirsiniz. Onun sevdiği filmleri izleyebilirsiniz. Fakat partneriniz bunların ne kadar farkında ve aynı özveriyi o da sizin için gösteriyor mu? Eğer partneriniz onun için yaptıklarınızı -küçük ya da büyük oldukları fark etmeksizin- görmezden geliyor veya takdir etmiyorsa bir süre sonra kendinizi değersiz hissetmeye ve ilişkiden tatmin olmamaya başlayabilirsiniz.
  3. Partnerinizin size saygı duymaması: Partnerin saygısız tavırları kendini birçok şekilde gösterebiliyor. Saygısız davranışların; karşıdaki insanın sürekli sözünü kesmek, partneri aşağılamak, şaka adı altında partnere hakaret etmek, sorumluluklardan kaçmak için pasif agresif davranışlar sergilemek gibi birçok formu bulunabiliyor. Bu davranışlardan kimini fark etmek kolay olsa da kimi gündelik hayat içerisinde çok önemsenmeyebiliyor veya görmezden gelinebiliyor. Fakat bu tarz saygısız davranışların, kişilerin kendisi gibi olabildiği ve birbirine gerçekten sevgi ve şefkatle yaklaştığı bir ilişkide bulunmayacağını unutmamak gerekiyor.
  4. Partnerinizin duygusal veya cinsel isteklerinizi önemsememesi: İlişkiler, partnerler birbirlerinin ihtiyaçlarını karşıladıkça ve isteklerine saygı gösterdikçe sağlıklı bir şekilde devam ediyor. Her iki tarafın da ilişkiden beklentilerini ve ilişkideki ihtiyaçlarını açık bir şekilde dile getirebilmesi gerekiyor. Aynı şekilde her iki taraf, karşı tarafın ihtiyaçlarını ve isteklerini öğrenmeye açık olmalı, bunları önemsemeli ve önemsediğini partnerine hissettirebilmeli. Partneriniz sürekli olarak kendi ihtiyaçlarından bahsediyor ve sizin onları tatmin etmenizi bekliyor ise bu ilişkinin sizi mutlu etmesi pek muhtemel görünmüyor.
  5. Partnerinize bakım veren konumunda olmanız: Partneriniz size nasıl olduğunuzu, gününüzün nasıl geçtiğini, son iş görüşmenizi, ödevlerinizi, arkadaşınızla aranızın nasıl olduğunu soruyor mu? Sizin psikolojik ve fizyolojik sağlığınızla sizin onun sağlığıyla ilgilendiğiniz kadar ilgileniyor mu? Bazen geçmiş deneyimlerimizin de etkisiyle ilişkide kendimizden çok fazla vermeye başlıyoruz. Öyle ki romantik ilişkide olsak bile tıpkı bir ebeveynin çocuğuyla ilgilenmesi gibi partnerimizin her şeyine koşturmaya çalışıyoruz. Bu rolü üstlenmek şu anda sizi yormuyor olabilir veya bu durumdan ötürü mutsuz hissetmiyor olabilirsiniz. İlişkinize dışarıdan bir göz olarak bakmayı deneyin. Bir adım geri atın ve böyle bir rolünüzün olup olmadığını düşünün. Eğer ilişkide bakım veren rolünü üstleniyorsanız bir şeyler yanlış gidiyor demektir.
Ayrılık kararı almak ne kadar zorsa bu kararı partnere söylemek de bir o kadar zor. Üstelik belli durumlar, ayrılık sonrası tecrübe edilen stres seviyesinin artmasına sebep olabiliyor. Ayrılığı isteyen değil terk edilen taraf olmak, ayrılığın beklenmedik bir anda gerçekleşmesi, ilişkinin süresi, ayrılma isteğinin nasıl dile getirildiği kişinin ayrılığı atlatma sürecini etkiliyor. Ayrılırken belli kurallara uymak, ayrılığı karşınızdaki kişi ve sizin için daha kolay bir hale getirebilir:

  1. Devam edemeyeceğini anladığınız anda ilişkiyi bitirin.

    Partnerinizin sürekli geç kalma huyu, aşırı dağınık olması, değerlerinizin, beklentilerinizin gün geçtikçe farklılaşmış olması… Ne ile ilgili olursa olsun, eğer ortada "İlişkiye bu şekilde devam edemem." dediğiniz bir sorun varsa bu sorunu dile getirmeyi ertelemek, hiçbir şeyi çözmez. Bazen kaçınılmaz olanı ertelemek, sadece birbirinize duyduğunuz saygı ve sevgiye zarar verir.
  2. Ayrılık kararını yüz yüze söyleyin.

    "Ayrılmak istiyorum." Cümle aynı olsa da bu cümleyi mesajla söylemek ve yüz yüze söylemek arasında çok fark var değil mi? Ayrılmak isteyen taraf için mesajla ilişkiyi bitirmeyi tercih etmenin türlü sebepleri olabiliyor. Karşınızdaki kişinin ne kadar üzüldüğünü, yüz ifadelerini görmek zorunda olmuyorsunuz. İstediğiniz anda iletişimi kesebiliyorsunuz, sorulara cevap bulmak, vermek zorunda kalmıyorsunuz. Ancak ayrılık konuşması yüz yüze yapıldığında terk edilen taraf kendisine ve ilişkiye değer verildiğini çok daha fazla hissediyor.
  3. Hisleriniz hakkında dürüst olun.

    Ayrılırken bazen karşı tarafı üzmemek için bazen de kendimize açık bir kapı bırakabilmek için hislerimizi olduğu gibi söylemekten kaçınıyoruz. Hislerimden emin değilim, biraz ara vermeye ihtiyacım var gibi ifadeler, karşınızdaki kişinin kafasının daha çok karışmasına ve beklentiye girmesine sebep oluyor. Kendinize ve karşınızdaki kişiye karşı hisleriniz konusunda acımasız olmadan dürüst olun.
  4. Ayrılma sebepleriniz hakkında net olun.

    Karşınızdaki kişiyi soru işaretleriyle bırakmamak için ona net bir sebep sunun. Daha önceki bir yazımızda da bahsettiğimiz üzere ayrılma kararının nasıl söylendiği terk edilen tarafın stres seviyesini etkiliyor. Her ne kadar o anda zorlayıcı olsa da direkt bir ayrılık konuşması yapmak en ideal yol olarak görünüyor. Karşınızdaki kişinin daha kolay kapanış yapmasına yardımcı olmak için onunla açık bir konuşma yapın.
  5. Kararınızın sorumluluğunu alın.

    Bu ilişkiyi bitirmek isteyen sizsiniz. Ayrılma kararını söylediğinizde bu eylemin belli sonuçları olacak. Ayrılık yüzünden koşulları veya partnerinizi suçlamayın.
  6. Savunmaya geçmeden karşınızdaki kişiyi dinleyin. Ayrılık kararını dile getirmek sizin için ne kadar zorsa karşınızdaki kişi için de bunu duymak o kadar, hatta belki de daha zor. Gelebilecek tepkilere ve sorulara karşı hazırlıklı olun. Karşınızdaki kişinin ne söylediğini gerçekten anlamaya çalışın ve sorduğu sorulara dürüstçe cevap verin.
  7. İletişimi net bir şekilde kesin.

    Her ne kadar ayrılık kararını siz almış olsanız da bir anda partnerinizin eksikliğini hissedebilir ve onunla konuşma ihtiyacı duyabilirsiniz. Benzer şekilde, onu üzmek istemediğiniz veya ona iyi geleceğini düşündüğünüz için mesajlarına cevap vermenin iyi bir fikir olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat değil. Eğer ilişkiyi bitirme kararınızda herhangi bir değişiklik yoksa partnerinizin hissettiklerine saygı gösterin. Artık eskisi gibi olmadığını göstermek için onunla herhangi bir şekilde iletişime geçmeyin.
Sosyal bağlar kurmak ve onları sürdürmek, insani ihtiyaçlarımızın başında geliyor. Bu sebeple özellikle bağlanmanın gerçekleştiği bir ilişkinin sona ermesi kişinin hayatta deneyimlediği en acı verici tecrübelerden biri olabiliyor. Ayrılmayı isteyen tarafın nasıl bir yol izlediği ise deneyimlenen stres ve üzüntüyü etkiliyor. Bahsettiğimiz adımları uygulamak, o esnada çok zor ve acı verici görünüyor olabilir. Fakat bu önerilere uymak, her ikinizin de geriye dönüp baktığında ilişkiyi minnettarlıkla anmasına ve birbirinize saygı duyarak sonlandırmanıza yardımcı olabilir.

Peki ya bu adımları uygulayarak ayrıldıktan sonrası? Minnettarlık ve saygıyla bitirsek bile hala ayrılık acısı yaşayabiliyoruz. Relate uygulamasında bulunan Ayrılık Acısıyla Baş Etme yolculuğu bu konuda yanınızda olmaya hazır! Her adımda verilen görevleri uygulayarak ayrılığı sağlıklı bir şekilde atlatabilirsiniz.

[1] Hazan, C., Gur-Yaish, N., & Campa, M. (2004). What does it mean to be attached? Adult attachment: Theory, research, and clinical implications, 55-85.
[2] Brogaard, B. (2017, July 01). 5 signs that a partner is no longer right for you. Psychology Today. Retrieved March 13, 2021, from https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-mysteries-love/201707/5-signs-partner-is-no-longer-right-you?fbclid=IwAR0_JxP4jepDt8AW20aoUTcivJS35kL4tK8GCUr5zNWNeFrVhQ0RZLuzMisX
[3] Collins, T. J., & Gillath, O. (2012). Attachment, breakup strategies, and associated outcomes: The effects of security enhancement on the selection of breakup strategies. Journal of Research in Personality, 46(2), 210-222.
[4] Soeiro, L. (2018, May 24). Fourteen ways to break up better. Psychology Today. Retrieved February 25, 2021, from https://www.psychologytoday.com/intl/blog/i-hear-you/201805/fourteen-ways-break-better

Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.

Hayatımızı Sabote Eden Düşüncelerimiz ve Onları Değiştirmenin Yolları

“Nasıl beni önemsemez!”, “Şu işi yapana kadar mutluluk haram.”, “Bu iş olmadı, ben beceriksizim.” Bunlar tanıdıksa hayatınızı sabote ediyorsunuz. Çözümleriyse yazıda!
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
The Letter - David Hettinger

Bitmek Bilmeyen Erteleme Döngüsü

İşlerini son ana bırakanlardan mısınız? Yumurta kapıya dayanmadan odaklanıp çalışamadığınızı mı düşünüyorsunuz? Erteleme davranışının pençesine takılmış olabilirsiniz!

“Sanki aramıza bir duvar örüldü, şimdi ne yapmalı?”

Bazen romantik partnerlerin arasına duygusal bir mesafe girebiliyor. Bu durumun işaretlerini ve bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini sizin için derledik.
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Two Fridas, Frida Kahlo (1939)

İki Frida - Resim Önerisi

İki Frida adlı esere hiç yakından baktınız mı? Frida Kahlo çektiği ayrılık acısını, yalnızlık ve çaresizlik hislerini sanatıyla gösteriyor.

footer