Aşkın Gözü Sahiden De Kör Müdür?

Begüm Yılmaz

Begüm Yılmaz

Aşkın Gözü Sahiden De Kör Müdür?

O Fado - Jose Malhoa

O Fado - Jose Malhoa

Bu yazıda tutulma sürecinde görülen semptomlardan biri olan idealize etmeyi ele alacağız. Yeni bir ilişkiye başladığımızda gözümüz o kişiden başkasını görmez. Yeryüzündeki en yakışıklı/güzel insan oymuş gibi gelir, ondan hiçbir kötülük gelmeyeceğini düşünürüz ve en mükemmel karaktere sahip insan odur sanki. Tüm bunlar çok tanıdık geliyorsa tutulmanın semptomlarından biri olan, karşıdaki kişiyi idealize etmeye çoktan başlamışsınız demektir. Peki partnerlerimizi idealize etme sürecinde tam olarak neler yaşanıyor? İdealize etmek ilişkinin gidişatı için iyi mi yoksa idealizasyonun sonunda hüsrana mı uğruyoruz?
relate-banner

İnsanların partnerlerini idealize etmelerinin başlıca iki sebebi bulunuyor: yüksek dozdaki tutku ve aşk. Tutku ve aşkın görüldüğü ilişkilerde, genellikle partnerler birbirlerini diğer insanlara göre daha fazla idealize etmeye meyilli oluyorlar. Fakat idealize etme, çoğunlukla tutulma döneminde görülen semptomlardan en tehlikelisi olmaya aday olarak gösteriliyor. Çünkü bu aşamada kişi, karşısındakinin hiçbir olumsuz özelliğini ya göremiyor ya da bu özellikleri görmezden geliyor veya kendi içinde belli sebepler bulup bu özellikleri olumluya çeviriyor; partneri çok kısıtlayıcı olan birinin "Beni sevdiğinden böyle yapıyor." demesi gibi.

Partnerlerimizi belirli yönlerden idealize ediyoruz; idealizasyon partnerin dış görünüşüyle, partneri ne kadar zeki gördüğümüzle, partnerin başkalarına karşı ne denli kibar olduğuyla ve fiziksel çekiciliği ile alakalı olabiliyor. Araştırmalara göre, kişiler partnerlerini, partnerlerinin kendilerini gördüğünden çok daha çekici buluyorlar. İlginçtir ki bu durumun kendimizi karşımızdakinden daha az güzel veya yakışıklı bulmamızla bir ilişkisi bulunmuyor. Partneri idealize etmek ya da başka bir deyişle partner ve ilişki hakkında pozitif illüzyonlara sahip olmak, partnerlerin birbirine daha pozitif bir tavırla yaklaşmasını sağlıyor. Çünkü partner idealize edildiğinde ilişkide çıkan problemleri ve tartışmaları çözmek adına iki taraf da daha çözüm odaklı bir yaklaşım sergiliyor. Aynı zamanda, evlilik içerisinde tarafların partnerini gerçekçi olmayan bir tarzda idealleştirmesi de genel görüşün aksine evlilikteki başarıyı zaman içerisinde artırıyor.

Başka bir araştırmada ise partneri idealize etmenin self-fulfilling prophecy olarak adlandırılan, Türkçe'ye "kendi kendini gerçekleştiren kehanet" olarak çevrilen durumla ilişkili olduğu söyleniyor. Bu bakış açısına göre, partnerimizi ne kadar idealize edersek bunun gerçeğe dönüşme ihtimali o denli fazla oluyor. Bu görüşü destekleyici bir çalışmada ise partnerleri tarafından idealize edilen kişilerin kendilerini daha pozitif bir şekilde görmeye başladıklarını gösteriyor.

Tüm bu bulgular gösteriyor ki partnerimizi idealize etmek ilişkinin gidişatı açısından her zaman kötü bir durum olmak zorunda değil. Aksine ilişkideki mutluluğun kaynağı bile olabilir!

[1] Hatfield, E., & Sprecher, S. (1986). Measuring Passionate Love in Intimate Relationships. Journal of Adolescence, 9, 383- 410.
[2] Barelds-Dijkstra, P., & Barelds, D. P. H. (2008). Positive illusions about one's partner's physical attractiveness. Body Image, 5(1), 99-108.)
[3] Murray, S. L., Holmes, J. G., & Griffin, D. W. (1996). The benefits of positive illusions: Idealization and the construction of satisfaction in close relationships. Journal of Personality and Social Psychology, 70(1), 79-98.
[4] Murray, S. L., & Holmes, J. G. (1997). A leap of faith? Positive illusions in romantic relationships. Personality and social psychology Bulletin, 23(6), 586-604.
[5] Murray, S. L., Griffin, D. W., Derrick, J. L., Harris, B., Aloni, M., & Leder, S. (2011). Tempting fate or inviting happiness? Unrealistic idealization prevents the decline of marital satisfaction. Psychological Science, 22(5), 619-626.
[6] Murray, S. L., Holmes, J. G., & Griffin, D. W. (1996). The self-fulfilling nature of positive illusions in romantic relationships: Love is not blind, but prescient. Journal of personality and social psychology, 71(6), 1155.

Benzer yazılar

Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?

Kalıcı İlişkilerin Temel Özellikleri

Kalıcı romantik ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmak imkânsız değil! İşte kalıcı ve sağlıklı romantik ilişkilerin ve arkadaşlıkların en önemli 5 özelliği.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
One Hundred Years of Solitude No.31 - Zhu Zhengming

İlişkisiz, Mutlu, Huzurlu

Herkes romantik bir ilişkiye sahip olmak zorunda mı? Tek başımıza mutlu olmamız mümkün değil mi? Seçilmiş bekarlık kavramıyla tanışın!
Mother and Child by Katie M. Berggren

Aile İçinde Öğrendiğimiz İlişki Modeli Gelecek Romantik İlişkilerimize Nasıl Yansıyor?

Hepimiz ilişki kurmanın farklı yollarını ailemizde öğreniyoruz. Ancak öğrendiğimiz bu yollar her zaman bizi mutlu etmeyebiliyor.

footer