Artıları ve Eksileriyle Online Dating

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Artıları ve Eksileriyle Online Dating

Kissed and Coffe - Ron Hicks illustrated by Mehmet Geren

Kissed and Coffe - Ron Hicks illustrated by Mehmet Geren

Online dating'le ilgili bireysel tecrübelerimiz birbirinden farklılık gösterebiliyor. Bazılarımız internet sayesinde oldukça mutlu ilişkiler kurarken bazılarımız için online dating bir işkenceye dönüşebiliyor. Romantik ilişkilerin her yönünde olduğu gibi, online dating'in de bazı artıları ve eksileri bulunuyor.
relate-banner

Online Dating'in bilimsel bir analizi

Finkel ve bir grup araştırmacı, 2012 yılında ortaya koydukları geniş kapsamlı bir analizde online dating'in artı ve eksileri üzerine yazılmış akademik literatürü gözden geçiriyorlar. Bu incelemelerde iki ana soruya cevap aranıyor: 1) Online dating yüz yüze görüşmekten farklı mı? 2) Online dating diğer yöntemlerden üstün mü? Bu değerlendirmeler, online dating "geleneksel" tanışma ve görüşme yöntemlerinden gerçekten de farklı olduğunu gösteriyor. Ancak online dating üstünlükleri kadar sorunlarıyla da beraber geliyor.

Buna göre online dating'i farklı kılan üç temel özellik bulunuyor:

Erişim

  • Artıları: Online dating insanların günlük hayatta bulabileceklerinden çok daha fazla potansiyel romantik partnere erişmelerine izin veriyor. Bu özellikle partnerinde belli özellikler, cinsel yönelim veya hayat tarzı arayan insanlara kolaylık sağlayabiliyor.
  • Eksileri: Bu kadar çok seçenek olması insanların tercih bolluğunun altında ezilmesine ve karar verme mekanizmalarının etkisiz kalmasına sebep olabiliyor. Kişiler, sürekli mükemmel insanı aradıkları kısır bir döngüye sıkışıp kalabiliyor.
Eşleşme

  • Artıları: Online dating siteleri (eharmony.com, match.com, okcupid.com gibi) kullandıkları algoritmalar sayesinde kişilik olarak birbirine benzer insanları eşleştirebiliyorlar.
  • Eksileri: İnsanları eşleştirmek zor bir süreç ve kullanılan algoritmaların herkes için isabetli sonuçlar vermesi mümkün değil. İnsanlar, kasıtlı veya değil, kendilerini olduklarından farklı sunabiliyorlar veya zamanla değişebiliyorlar; ancak online dating sitelerinin eşleştirme algoritmaları her zaman bu değişimleri ortaya çıkaramıyor. Bu durum bazen potansiyel partnerlerin gözden kaçmasına sebep oluyor.
İletişim

  1. Artıları: Online dating potansiyel bir partneri yüz yüze görüşmeden önce tanıma yolları sunuyor. İnternet aracılığıyla kurulan iletişim, güvenli ve kullanışlı bir iletişim kanalı sağlıyor. Meşgul veya güvenliği konusunda hassas insanlar için online dating potansiyel partnerleri "test" etmek için harika bir imkan!
  2. Eksileri: Küçük ekranlarımız aracılığıyla kurduğumuz iletişim yüz yüze kurduğumuz iletişimin sahip olduğu kanalların birçoğuna sahip değil. Dokunmak gibi insanların birbirlerine yakın hissetmesini sağlayan kanalların bir karşılığını ekran içinde bulmak mümkün değil. Bu da internet üzerinden kurduğumuz iletişimin yapmacık ve duygusuz kalmasına sebep oluyor.
Online Dating'i yararımıza kullanmak

Gördüğünüz üzere online dating artıları ve eksileriyle beraber geliyor. Peki, bu özellikleri nasıl verimli bir şekilde ve kendi yararımıza kullanabiliriz?

Erişim: Tercih hakkına sahip olmak büyüleyici olabilir ancak iletişim halinde olduğunuz kişi sayısını kontrol altında tutun. Gerçekten birileriyle yüz yüze görüşmek istiyorsanız sonsuz seçenek arasında kaybolup gitmeyin. Bunun yerine, potansiyel partner havuzunuzu daha küçük bir alana veya "olmazsa olmaz" dediğiniz az sayıda özelliğe daraltın. Sonra da kalan kişilerle gerçekten iletişim kurmaya çalışın. Bu servislerin gerçekten yararlı olması için ise potansiyel bir partnerde ne aradığınızla ilgili genel bir fikre sahip olmak ve karşılığında onlara ne teklif edebileceğinizi de bilmek, yani günün sonunda kendinizi tanımak yararlı olacaktır.

Eşleşme: Online dating algoritmaları belki hayatınızın aşkını bulmanızı sağlamaz ama gerekli gördüğünüz noktalarda potansiyel partner havuzunuzu daraltmanızı sağlayabilir. Bu algoritmalar genelde iyi olacak ilişkileri bulmaktan ziyade kötü olacak ilişkilerden uzak kalmanız içindir. Yani, online dating'deki bu eşleşme dinamiği sizi felaketlerden koruyabilir ama günün sonunda sizi neyin tatmin ettiğini ancak yüz yüze görüşerek öğrenebilirsiniz. Bununla beraber, genelde en iyi yaklaşım sadece içinizden geleni yapmaktır çünkü içgüdülerimiz kimden etkileneceğimiz konusunda güçlü bir belirleyicidir.

İletişim: İnternet üzerinden kurulan iletişim bütün bir ilişkinin temelini atmak için değil sadece bir ilk bağlantı sağlamak için tasarlanmıştır. Bu yüzden, internet üzerinden konuşmalarınızı başlıca şeyleri konuşup yüz yüze bir görüşme ayarlamak için kullanın. Bunun için genelde birkaç kısa konuşma yeterli olacaktır.

Online dating'in sonrasında yüz yüze görüşülecek potansiyel partnerlerle tanışma kaynağı olarak kullanıldığında gerçekten verimli olabileceğini söylemek mümkün. Uygulamaları kullanırken bu hedefi aklınızın bir köşesinde bulundurmak online dating'in sorunlarına takılmanızı engelleyecektir. Bu yüzden, kafanız karıştığında etkileşimi yüz yüzeye taşımak çoğu zaman en iyi hamledir. Eğer online dating'in sunduğu imkanları avantajlarını ortaya çıkaracak şekilde kullanırsanız yanında getirdiği sorunların zararlarını minimum seviyelerde tutmuş olursunuz.

Not: Bu yazı Psychology Today sitesinde yayınlanan "Pros and Cons of Online Dating" yazısından çevrilmiştir.

[1] Finkel, E. J., Eastwick, P. W., Karney, B. R., Reis, H. T., & Sprecher, S.. (2012) Online dating: A critical analysis from the perspective of psychological science. Psychological Science in the Public Interest, 13, 3-66.

Benzer yazılar

Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
İsimsiz- Anne-Sophie Tschiegg

Bir İnsanı Çekici Kılan Nedir?

Bir insandan etkilenmemizde birçok farklı sebep rol oynayabiliyor. Bir insana bakıp “Ne kadar çekici!” dememizi sağlayan özellikler neler?
Never Lettin Go - Cbabi Bayoc

İlk Aşk veya İlk Nefret: Babalar Ve Kızları

Kız çocuklarının babalarıyla kurdukları ilişkinin partner seçimlerine, vücut algılarına ve cinselliklerine yansımalarını inceliyoruz.
No Name - David Hettinger (1946)

Modern Zamanlarda Aşk

Günümüzde partnerlerimizi daha çok sosyal medya aracılığıyla buluyoruz. Peki bu aşka bakışımızı ve aşkı nasıl yaşadığımızı değiştiriyor mu?
Virgin and Child with Saint Catherine of Alexandria- Anthony van Dyck (1630)

Doğum Sonrası Depresyonu Yaşayan Partnere Destek Olma

Depresyonda olan birisiyle yaşamak zor olabiliyor, hele de evde bebek varsa. İşte doğum sonrası depresyondaki birine destek olmanın yolları!
Five Dates

Pandemi Döneminde Bir İlişkiye Başlamak: Five Dates

Geçen yıl yayınlanan Five Dates ise bir FMV (full motion video veya tam hareketli video) interaktif romantik komedi oyunu.
In Touch - Kim English

Sosyal Medya Gençleri Nasıl Etkiliyor?

Sosyal medya hesapları sonsuz bir vakit geçirme aracı. Peki bunun üzerimizdeki olumlu ve olumsuz etkileri neler oluyor?

Online dating bağlılık seviyesini etkiler mi?

Online dating uygulamaları aracılığıyla kurduğumuz ilişkiler, gerçek hayatta tanışıp başladığımız ilişkilerden farklı mıdır?

footer