Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu Mu?

Yaren Erkan

Yaren Erkan

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu Mu?

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Cinsel yakınlık mutlu ve tatmin edici bir ilişkinin temel dayanaklarından birisi olsa da birçok çift ilişkilerinde cinsel istek ve tutkuyu devam ettirmekte zorlanabiliyor. Araştırmalar, uzun süredir devam eden ilişkilerin %38’inde partnerlerin cinsel ilişki sıklığı konusunda anlaşmazlıklar yaşadıklarını ve düşük cinsel arzu gibi cinsellikle ilgili sorunlarla karşılaştıklarını gösteriyor. Bununla birlikte uzun süreli heteroseksüel ilişkilerin çoğunluğunda partnerlerden birisi kronik olarak cinsel istek azlığı deneyimleyebiliyor. Özellikle cinsel istek ve tutkudaki düşüş çiftlerin ebeveyn olmalarıyla birlikte azalmaya daha da meyilli hale geliyor. Farklı cinsel ihtiyaçlar ve arzular, çiftler arasında cinselliğe yönelik beklentilerin dengesizliğiyle ve tarafların partnerleriyle olan cinsel uyumluluklarını sorgulamalarıyla sonuçlanabiliyor. Bu dengesizlik ve sorgulama hali, yatak odasının ötesine geçip zamanla ilişkinin temelinde bazı hasarlara neden olarak ilişki tatminini negatif etkileyebiliyor ve partnerler arasında uzaklaşmaya yol açabiliyor. Peki cinsel isteksizlikle ilgili araştırmalar bize bu konuda ne öneriyorlar?
relate-banner

  1. Yatak odası dışındaki etkileşim:

Partnerimizin cinsel olmayan ihtiyaçlarına ve iyilik haline gösterdiğimiz duyarlılık, partnerimize karşı destekleyici olmak ve onu içtenlikle anlamaya çalışmak partnerimizle aramızdaki duygusal bağı kuvvetlendirmenin bir yolu olarak hem bizimle daha sık cinsel birliktelik yaşama isteğini hem de birliktelikten aldığı zevki artırabiliyor.

  1. Duyarlılık göstermek:

Cinsel reddedilme sonucu ortaya çıkan öfke ilişki yakınlığını zedeleyip zamanla artan cinsel isteksizliğe neden olabiliyor. Cinsel reddedilme durumunda kızgınlık göstermek yerine partnerimizin isteğine anlayışla yaklaşmak, partnerimize ihtiyaçlarının kabul gördüğünü hissettirebiliyor.

Diğer taraftan, cinsel reddedilme, kişinin partneri tarafından arzulanmadığına dair düşüncelere neden olarak cinsellik isteğini köreltebiliyor. Bu nedenle, partnerimizin cinsel birliktelik isteğine cevap veremediğimiz zamanlarda ona olan sevgimizin ve onu çekici bulduğumuzun güvenini vererek cinsellik beklentisini reddetmek, partnerimizin reddedilmeyi kişiselleştirmesini önleyebiliyor.

  1. Karşılığı zorunluluk gibi görmemek:

Partnerimizin cinsel ihtiyacına karşılık verdiğimizde direkt olarak partnerimizin de bizim bir ihtiyacımıza karşılık vermesini beklememek, partnerimizle olan bağımızı, cinsel tatminimizi ve ilişki memnuniyetimizi pozitif etkileyebiliyor.

  1. Denge kurmak:

Partnerimizin cinsel beklenti ve ihtiyaçlarının da en az bizimkiler kadar önemli olduğunu unutmak sadece tek tarafın cinsel tatmin yaşamasına neden olabiliyor. Bu durum, ihtiyaçlara duyarlı olan tarafın zamanla cinsel sorunlarla karşı karşıya kalmasına neden olabiliyor. Araştırmalara göre ihtiyaçlara cevap verme konusunda dengede olan çiftlerin, partnerlerinin aldıkları hazdan mutlu olduklarını ve cinsel tatminlerinin arttığını gösteriyorlar.

[1] Birnbaum, G. E. (in press). The enticement of feeling understood, validated, and cared for: How does perceiving a partner as responsive affect the sexual arena?Current Opinion in Psychology.
[2] Birnbaum, G.E. (2023, June 26). Can Couples with Different Sexual Desires Survive. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/intimately-connected/202305/we-dont-share-the-same-desires-in-bed
[3] Impett, E. A., Kim, J. J., & Muise, A. (2020). A communal approach to sexual need responsiveness in romantic relationships.European Review of Social Psychology,31(1), 287–318.

Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.
Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

footer