Bağlanma Stilleri ve Seks

yer tutucu

Ande Ömeroğlu

Bağlanma Stilleri ve Seks

Couple - Pablo Picasso

Couple - Pablo Picasso

Bağlanma stillerinin hayatımızın birçok alanında etkisi bulunduğundan "Bağlanma Stilleri" yazımızda bahsetmiştik. Cinsellik de bu alanlardan biri. Seks deneyimi bireysel, rastlantısal ya da bağ kurarak yaşanabiliyor. Bağlanma stilleri genel olarak insanların kurdukları ilişkilerle ilgili beklentilerini ve davranışlarını şekillendirdikleri için seks davranışları üzerinde de belirgin etkiler gösterebiliyorlar. Erken çocukluk döneminde yaşanan deneyimler ilerleyen yaşlarda insanların cinselliği nasıl yaşadığını, cinsel tatmin düzeylerini ve partnerlerine yaşattıkları cinsel deneyimi etkileyebiliyor.
relate-banner

Güvenli bağlanma stiline sahip insanlar, sekste karşılıklı cinsel tatmini ve yakınlığı önemsedikleri için genelde bağlılık ve romantizm içeren seksi tercih ediyorlar. Partnerleriyle yaşadıkları cinsellikte bağlılıkla ilgili sorunlar kafalarını kurcalamıyor ve cinsel performansları ile ilgili kaygılar taşımıyorlar. Böylece kendi ihtiyaçlarını gözetirken partnerlerinin ihtiyaçlarına da cevap verebiliyorlar. Bu sayede cinsel hayatlarındaki tatmin, ilişkilerini de pozitif yönde etkiliyor. Tüm bunlara bağlı olarak ilişkilerinin kalitesi ve süresi artıyor. Güvenli bağlanma, yalnızca cinsel hayatımızı değil, başka birçok ilişki davranışımızı da etkiliyor. Partnerinizle daha güvenli bir ilişki geliştirmek amacıyla gereken teorik ve pratik bilgilere Relate uygulamasında bulunan "Sağlıklı İlişkiye İlk Adım: Partnerle Güvenli Bağlanma" yolculuğundan ulaşabilirsiniz.

Bağlanma kaygısı yüksek olan kişiler ise partnerleriyle seks yaparken aynı zamanda güven ve sevgi ihtiyaçlarını tatmin etmek istiyorlar. Bunun yanı sıra bağlanmayla ilgili olan kaygılarını ve güvensizliklerini seks üzerinden dindirmeye çalışıyorlar. Kurulan bağ içerisinde sürekli kendilerini güvende hissetme ihtiyacı duymaları genel kaygılarını da artırıyor, bu da kendilerini özgür bırakamamalarına ve bu yüzden de seksten aldıkları zevkin azalmasına yol açıyor. Cinselliği haz almaktan ziyade partnerlerini mutlu etmek, ilişkilerini güçlendirmek veya yakınlığı arttırmak için bir araç olarak kullanabiliyorlar. Partnerlerini memnun etmek için kendi seks arzularından vazgeçebiliyor ve kendi ihtiyaçlarını görmezden gelebiliyorlar. Bu sebeple de cinsel uyum üzerinden partnerlerine tutunmaya çalışırken kendilerini istemedikleri cinsel aktiviteler içerisinde bulabiliyorlar. Maalesef bu durum cinsel yolla bulaşan hastalıklar, istenmeyen hamilelik gibi riskli ve hasar verici durumlar içerisinde kalmalarına da neden olabiliyor.

Bağlanma kaçınması yüksek olan insanlar ise güvenli ve kaygılı bağlanan insanlara göre duygusallık içeren seksi daha az tercih ediyorlar. Seksin yakınlaştırıcı ve samimi yanları onları rahatsız hissettiriyor. Partnerleriyle yakınlık kurmaktan kaçınıyorlar ve onların ihtiyaçlarını daha az gözetiyorlar. Aksine, kendi ihtiyaçlarını ön plana alan bir cinsel hayatları ve cinsellik anlayışları oluyor. Bazıları için cinsellik, negatif duygulardan kaçmak veya kendine kendi değerini kanıtlamak amacıyla da yaşanabiliyor. Bu stratejilerin yanında, yakınlıktan kaçmak için başka stratejiler de kullanıyorlar. Bunlardan biri, partnerle seks yapmak yerine mastürbasyon yapmak olabiliyor. Bütün bu saydığımız sebepler aslında bağlanma kaçınması yüksek olan insanların neden geçici cinsel ilişkileri tercih ettiklerini açıklıyor. Buna ek olarak, bağlanma kaçınması yüksek insanların psikolojik olarak güvenme ve fiziksel dokunuştan doğan oksitosin salınımından yararlanmalarının güvenli bağlanan insanlara göre zor olduğu düşünülüyor. Bu da bağ kurma süreçlerine olumsuz yansıyarak sağlıklı ve mutlu bir ilişki kurmayı ve sürdürmeyi daha da zorlaştırıyor.

Seks davranışı insan biyolojisinin, psikolojisinin ve kültürel normların tam kesişiminde bulunuyor. Bağlanma stilleri insanların cinsel karşılaşmalar dışında ne istediklerini, ihtiyaçlarını nasıl karşıladıklarını açıklarken aynı zamanda seksin ilişkilerindeki rolünü de açıklamaya yardımcı oluyor. Bağlanma stillerinin oluşturduğu yelpazede, cinsel davranışlarımız bu yelpazenin neresinde olduğumuza, kültürel normlarımıza, ilişki içerisinde veya ilişki dışı seks yapıp yapmadığımıza göre değişim gösteriyor.

[1] Birnbaum, G. E. (2015). Like a Horse and Carriage? The Dynamic Interplay of Attachment and Sexuality During Relationship Development. European Psychologist, 20(4), 265-274.
[2] Zayas, V., Merill, S., Hazan, C. (2015). Fooled around and fell in love: The role of sex in adult romantic attachment formation. To appear in Jeffry A. Simpson and W. Steven Rholes. Attachment Theory and Research: New Directions and Emerging Themes. Guilford Publishing, 32-33.

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
Negro - Cristina Troufa

Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma

Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.

footer