Aseksüellik Nedir?

yer tutucu

Ande Ömeroğlu

Aseksüellik Nedir?

Man Lying Between Red Rob - Singer Sargent

Man Lying Between Red Rob - Singer Sargent

Bu yazımızda yaklaşık 10 yıl önceye kadar popüler kültürde, medyada hatta bilimsel çalışmalarda genellikle görmezden gelinen bir kavramdan, aseksüellikten bahsedeceğiz. Toplumun yaklaşık %1-2'lik kısmı kendini aseksüel olarak tanımlıyor. Aseksüellik kimseye karşı cinsel çekim duymamak anlamına geliyor. Toplumdaki yanlış yargıların aksine, aseksüel olmak anormal bir durum ya da bir tercih meselesi değil. Bu konuda yapılan bir araştırma, aseksüelliğin psikolojik bir durumdan kaynaklı olan bir semptom olmadığını gösteriyor. Aseksüellik, cinsel uyanma kapasitesindeki bir aksaklıktan da kaynaklanmıyor. Kısacası aseksüellik, cinsel bir fonksiyon bozukluğu ya da seçim olarak değil de heteroseksüellik, homoseksüellik, biseksüellik gibi bir cinsel yönelim olarak karşımıza çıkıyor.
relate-banner

Bazı araştırmalarda aseksüel insanların anksiyete seviyeleri yüksek oranlarda çıkabiliyor. Bir araştırma, bunun nedeninin psikolojik bir sorundan değil de aseksüellerin toplum tarafından maruz kaldığı ön yargı ve ayrımcılıktan kaynaklandığını gösteriyor. Araştırmalar aseksüelliğin travma ile ilişkili olmadığını gösteriyor. Bazı tanımlanan cinsel fonksiyon bozuklukları bireyin cinsel ilgisinin olmamasıyla bağlantılı olsa da, bu cinsel fonksiyon bozuklukları ile aseksüellik arasındaki büyük bir fark var: Cinsel fonksiyon bozukluğu yaşayan insanlar cinsel ilgileri/istekleri olmamasından dolayı stres yaşıyorlar. Aseksüel bireyler ise böyle bir sorun yaşamıyorlar. Aseksüellikleri üzerinden endişe duymuyorlar. Bunu bir sorun olarak görüp profesyonel bir yardıma başvurma ihtiyacı duymuyorlar. Sadece başkaları tarafından yargılanmak ve ayrımcılığa uğramak zaman zaman bu konuda endişe duymalarına neden olabiliyor.

Aseksüel insanlar kimseye karşı cinsel çekim duymama konusunda ortaklaşsalar da kendi aralarında mastürbasyon yapma sıklığında ya da fantezi kurma konusunda ayrışıyorlar. Bazı aseksüeller cinsel dürtüye sahip olup başkalarına karşı cinsel istek duymuyor ve mastürbasyon yapabiliyorken bazıları cinsel dürtüye sahip olmuyor. Zaman zaman mastürbasyon yapan aseksüellerin mastürbasyon sırasındaki fantezilerinin bir kısmı insan dahi içermeyebiliyor. Bazıları ise mastürbasyonu cinsel haz duymak için değil de gerginliklerini atmak için kullanabiliyor. Hatta bazı aseksüeller bazı insanları çekici bulmalarına, hatta onlar üzerinden fanteziler kurmalarına rağmen cinsel bir birleşme isteği duymayabiliyorlar. Negatif sonuçlar doğurmadan, özgürce seks yapmayı tercih eden aseksüller de mevcut. Fakat seks sırf partnerin isteği üzerine ya da toplum baskısı yüzünden yapılırsa kişi için negatif sonuçlara neden olabiliyor.

Daha önceki yazılarımızda cinselliğin ilişkilerdeki önemine değinmiştik. Aseksüel insanlar için ise cinsel çekim duymuyorlar dedik. Peki bu durum ilişkilerini nasıl etkiliyor? Aseksüeller yine kendi içlerinde romantik ve aromantik aseksüeller olarak ayrılıyorlar. Romantik aseksüeller fiziksel yakınlık ve seksüel olmayan dokunuşlardan hoşlanabilirken, aromantik aseksüeller cinsellik içermeyen dokunuşları dahi tiksindirici buluyorlar. Görüldüğü üzere aseksüel olmak elbette aromantik olmak anlamına gelmiyor. Bazı insanlar hiç cinsel çekim duymazken romantik ilişkiler kurabiliyorlar. Bütün bunlar göz önünde bulundurulduğunda yetişkin bağlanmasının oluşmasında aseksüellerin öncelikli olarak dopaminerjik sistemlerinin yerine oksitonerjik ve opioderjik sistemlerinin aktif olabileceği ön görülüyor.

2001'de David Jay tarafından oluşturulmuş, dünya çapında 120.000 üyesiyle online bir topluluk olan Asexuality Visibility and Education Network (AVEN) canlı tartışmalara ev sahipliği yaparken değerli eğitimsel araştırmalara da olanak sağlıyor. Aseksüelliğe karşı olan ön yargılara ve ayrımcılığa baş kaldırıyor. Bilimsel çalışmaları ve doğru bilgiyi destekliyor. Bilimsel olmayan bu topluluk bilime ilham vermesiyle dikkat çekiyor.

[1] Bogaert, A. F. (2004). Asexuality: Prevalence and associated factors in a national probability sample. Journal of Sex Research, 41, 279.
[2] Brotto, L. A., & Yule, M. A. (2011). Physiological and subjective sexual arousal in self-identified asexual women. Archives of Sexual Behavior, 40, 699-712.
[3] Brotto, L. A., & Yule, M. (2017). Asexuality: Sexual orientation, paraphilia, sexual dysfunction, or none of the above?. Archives of Sexual Behavior, 46, 619-627.
[4] MacInnis, C. C., & Hodson, G. (2012). Intergroup bias toward "Group X": Evidence of prejudice, dehumanization, avoidance, and discrimination against asexuals. Group Processes & Intergroup Relations, 15, 725-743.
[5] Yule,M. A.,Brotto, L. A., & Gorzalka, B.B. (2014a). Sexual fantasy and masturbation among asexual individuals. The Canadian Journal of Human Sexuality, 23, 89-95.
[6] Zayas, V., & Merrill, S., & Hazan, C., (2015). Fooled around and fell in love: The role of sex in adult romantic attachment formation In J. A. Simpson & W. S. Rholes (Eds.), Attachment theory and research: New directions and emerging themes. New York: Guilford Press.

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
Rupert, Lydienne, Rebeca - Ewing Paddock

Toksik Ebeveynlik

Ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkiler kimi zaman olumlu kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Peki kurduğumuz bu ilişki aslında toksikse?
Shy- Sir Lawrence Alma Tadema

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?

footer