Kadınların Cinselliği - G Noktası ve Boşalma

yer tutucu

İlayda Dursun

Kadınların Cinselliği - G Noktası ve Boşalma

Nymphs in Summer - Howard Chandler

Nymphs in Summer - Howard Chandler

Bu yazımızda kadın cinselliği hakkında yeterince iyi bilinmeyen, hatta kendisinden bir hurafeymiş gibi bahsedilen bir konuya değineceğiz: kadın boşalması. Aslında, klitorisin 3 boyutlu anatomik modellemesinin bile 2016 yılında, daha somut bakacak olursak Mars'ın tüm yüzeyinin haritalanmasından sonra yapıldığını göz önünde bulundurunca kafamızın kadın cinselliği hakkında hayli karışık olması oldukça anlaşılır. Bu yazımızda cinsellik bilimi alanında saygın uzmanlardan olan ve G noktasına isim veren Dr. Beverly Whipple'ın boşalma ve kadın vücudundaki hassas noktalar üzerine yazdığı bir makaleden yararlanarak G noktasını ve boşalma olgusunu açıklamaya çalışacağız ve fışkırmanın boşalmayla aynı şey olmadığını kanıtlayan bir çalışmadan bahsedeceğiz.
relate-banner

Öncelikle tanımlarla başlayalım: Kadın boşalması (female ejaculation) orgazm sonucunda üretradan idrardan farklı bir sıvının akmasına verilen isim. Bu sıvı genelde 3 ila 5 mililitre miktarında, sulandırılmış yağsız süt görünümünde şekerli bir tada sahip olarak tarif edilebilir. Biyolojik bir fenomen olan kadın boşalması, kadın cinselliğinin normal ve keyifli deneyimi olarak kabul edilir. Hatta Antik Hindistan'da bu sıvıya Tanrıların nektarı anlamına gelen a amrita, Roma'da da liquor vitae (yaşam sıvısı) denilirdi. Bunun yanı sıra, literatürde bir de fışkırma olarak tanımlanan başka bir kavram var. Kadınlarda boşalma ve fışkırmanın iki farklı olgu olduğu biliniyor. Bu sıvıları üreten organlar ve mekanizmalar da birbirinden farklı. Gerçek kadın boşalmasında az miktarda, koyu ve beyazımsı bir sıvı prostattan geliyor. Fışkırmada ise idrar kesesinden seyreltik, sulandırılmış gibi görünen bir sıvı çıkıyor.

Grafenberg noktası, çoğumuzun daha aşina olduğu adıyla G noktası, üretra yolunun kasık kemiğinin arkası ve rahim boynunun orta noktasında yer alıyor. Ön vajina duvarında konumlanmış bu hassas bölge henüz uyarılmadığında erişilmesi zor olsa da uyarılabildiği zaman kabararak belirginleşiyor. G noktası ön vajina duvarı, üretra, skene bezi (diğer adıyla prostat bezi), muhtemelen bu bölgedeki diğer bezler (vestibüler bezler, bartholin bezleri), etrafındaki kas ve bağ doku, muhtemelen klitorisin de bir kısmını içeren çok kompleks bir vücut bölümü. G noktasının varlığı hakkında tartışmalar halen süregeliyor; çünkü G noktasını ön vajina duvarında bulunan farklı bir nokta, kendi başına bir bölge olarak görmeyen pek çok araştırmacı var. Çalışmalardan çıkan bulgulara göre, bazı kadınlarda G noktası uyarımı, orgazm ve boşalma birbirleriyle bağlantılıyken bazı kadınlarda değil. Ayrıca, bazı kadınlar daha önce klitorisi uyarma yoluyla orgazm ve boşalmayı aynı anda deneyimlediklerini söylerken; bazıları ise boşalmayı orgazm olmadan deneyimlediklerini belirtiyorlar.

A noktası (AFE -anterior fornix erogenous zone- noktası ya da ön forniks bölgesi) ise, Malezyalı bir hekim olan Chua Chee Ann tarafından, kadınlarda olası bir cinsel uyarım bölgesi olarak tanımlanıyor. Ön vajina duvarlarındaki bu hassas doku, rahim boynundan (serviks) hemen önce yer alıyor ve G noktasının yakınında bulunuyor. Dr. Chua bazı kadınlar için bu bölgenin hemen hassas olarak algılanmayacağını, biraz pratiğe ihtiyaç duyacaklarını ve A noktası uyarım teknikleriyle bu bölgenin cinsel hassaslığa erişebileceğini iddia ediyor.

Kadınların ve partnerlerinin kadın boşalmasını sağlıklı bir cinsel hayatın normal bir parçası olarak görmesi çok önemli. Whipple, çalışmasını anlattığı makaleyi şöyle sonlandırıyor: Orgazm beyindedir. İnsanlar, vücutlarının pek çok bölgesinden uyarılabilecekleri gibi sadece görsellerle de uyarılabilir. Orgazm sadece bir refleks değil, tüm vücudun deneyimlediği bir histir. Kadınlara bir ya da iki bölgenin onlara tensel ve cinsel zevki verebileceğini, orgazma ve doyuma ancak bu ya da şu yolla ulaşabileceklerini söylemek doğru olmayacaktır.2012'de yürütülen bir çalışma gösteriyor ki kadınlar orgazmı pek çok farklı uyarım yoluyla deneyimleyebiliyorlar. Bu sebeple de kadınlar sadece klitoris uyarılmasıyla dışsal orgazm yaşarlar hipotezi iyi bir bilimsel bulgu üzerine kurulu değil. Kadınları kendi bedenlerini tanımaya ve keyif alabilecekleri çeşitli yöntemleri bulmaya teşvik etmek, ille de vajinal orgazma ulaşmak gibi hedefler koymaktan çok daha sağlıklı olacaktır. Sağlıklı bir cinsellik, kişinin kendisini ve bedenini kabullenmesiyle başlıyor. Cinsel hedeflerden çok sürece ve yaşanılan ana odaklanmak ise sağlıklı cinselliğin gerekliliklerinden biri. Bu alanda daha çok bilimsel çalışma yapılmasına, sağlıklı beden algısını oturtmaya ve cinsel eğitimi yaygınlaştırmaya ihtiyacımız var. A noktası, G noktası, boşalma, fışkırma… Aslında bizim daha fazla noktaya ya da bölgeye değil, anlayış ve kabule ihtiyacımız var. Kadınların cinselliği konusunda daha fazla bilgi edinmek için orgazm konusuna değindiğimiz yazımızı okuyabilirsiniz.

[1] Whipple, B. (2015). Female Ejaculation, G Spot, A Spot, and Should We Be Looking for Spots?. Current Sexual Health Reports, 7(2), 59-62.
[2] Rubio-Casillas, A., & Jannini, E. A. (2011). New insights from one case of female ejaculation. The Journal of Sexual Medicine, 8(12), 3500-3504.
[3] Komisaruk, B. R., Whipple, B., Nasserzadeh, S., & Beyer-Flores, C. (2009). The orgasm answer guide. JHU Press.
[4] Ann, C. C. (1997). A proposal for a radical new sex therapy technique for the management of vasocongestive and orgasmic dysfunction in women: the AFE Zone Stimulation Technique. Sexual and Marital Therapy, 12(4), 357-370.
[5] Jannini, E. A., Rubio-Casillas, A., Whipple, B., Buisson, O., Komisaruk, B. R., & Brody, S. (2012). Female orgasm (s): one, two, several. The Journal of Sexual Medicine, 9(4), 956-965.

Benzer yazılar

Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Just Throw The Ball - Corinne Hartley

Evcil Hayvanların DEHB Olan Çocuklara Faydaları

Evcil hayvanlar çocuklar için harika birer yakın arkadaş olabiliyor. Bu arkadaşlık DEHB’li çocuklara birçok açıdan iyi geliyor.
Rupert, Lydienne, Rebeca - Ewing Paddock

Toksik Ebeveynlik

Ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkiler kimi zaman olumlu kimi zaman zorlayıcı olabiliyor. Peki kurduğumuz bu ilişki aslında toksikse?
Shy- Sir Lawrence Alma Tadema

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?

footer