Sexting - Cinsel İçerikli Mesajlaşma

yer tutucu

İlayda Dursun

Sexting - Cinsel İçerikli Mesajlaşma

Mirror Selfie 5 - Minato Namikaze

Mirror Selfie 5 - Minato Namikaze

Sexting yani cinsel içerikli mesajlaşma, İngilizce sex (seks) ve texting (mesajlaşma) kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulmuş bir kelime. Sexting, elektronik cihazlar aracılığıyla cinsellik içerikli görüntü, video veya mesajların paylaşılması olarak tanımlanıyor. Aslında hayatımızdaki varlığı henüz çok eski olmayan mobil iletişim araçlarının dolayısıyla da sexting'in araştırmacılar tarafından incelenmeye başlaması da oldukça yeni. Araştırmacıların sexting çalışmalarında üzerine ilk eğildikleri konu potansiyel risk ve zararları olduysa da zaman içinde sexting'in ilişkilere katkısının olabileceğinin öne sürülmesiyle bu konu hakkında yapılan çalışmalar çeşitlilik kazandı. Bu yazımızda sexting kavramını üç ana başlık altında inceleyip sizlerle paylaşmayı amaçlıyoruz: genç yetişkinlerde sexting (1), evlilerde sexting (2) ve tehlike ve riskler (3).
relate-banner

1.Genç Yetişkinlerde Sexting

50 çalışmayı incelen bir meta-analizde, 18-29 yaşları arasındaki yaklaşık 18 bin genç yetişkinin sexting davranışları inceleniyor. Bu çalışmada cinsel içerikli mesajları gönderme yaygınlığı %38, cinsel içerikli mesajları alma yaygınlığı %42, karşılıklı mesajlaşma ise %48 çıkıyor. Bu kapsamlı bilgiler, bize sexting'in genç yetişkinler içinde yaygın olduğunu gösteriyor. Ne yazık ki rıza dışı cinsel mesajlar da %15 oranında gözlemleniyor. Uzmanlar, bilinçlendirme çalışmaları ve eğitimlerle bu potansiyel zararlar taşıyan ve yasa dışı davranışın azaltılabileceğine inanıyor.

Sexting'in yasallığı ve güvenliği konusundaki tartışmalar devam ederken sexting ve sağlık arasındaki ilişki az sayıda araştırmacı tarafından inceleniyor. Tam da bu soruyu soran bir araştırma 18-24 yaşları arasındaki katılımcıları sexting davranışlarına göre dörde ayırıyor: cinsel içerikli mesajlaşmayanlar (1), cinsel içerikli mesaj alanlar (2), cinsel içerikli mesaj yollayanlar (3) ve karşılıklı cinsel içerikli mesajlaşanlar (4). Bulgular ise şöyle:

  1. Erkek katılımcıların kadın katılımcılara göre cinsel içerikli mesaj alanlar grubunda olma olasılığı daha yüksek.
  2. Cinsel olarak aktif katılımcıların, aktif cinsel hayatı olmayanlara göre karşılıklı cinsel içerikli mesajlaşanlar grubunda olma olasılığı daha yüksek.
  3. Cinsel olarak aktif olan katılımcılar arasında, son 30 gün içinde cinsel partner sayısı veya korunmasız cinsel partner sayısı açısından 4 sexting grubu arasında hiçbir fark bulunmuyor.
  4. Ayrıca sexting ile mental sağlık arasında da bir ilişki bulunmuyor.
Peki ya bağlanma stilimiz? Üniversite öğrencileri arasında yapılan bir araştırmaya göre mesajlaşma ve sexting, bağlanma stiliyle ilişkili görünüyor. Cinsel içerikli olmayan mesajlaşma güvenli bağlananlar arasında epey yaygınken hem görsel hem yazılı sexting, güvensiz bağlananlar arasında özellikle de kaçıngan bağlanan kişilerde daha yaygın. Kaygılı bağlananlarda yazılı cinsel mesajlar daha yaygınken, kaçıngan bağlananlarda hem görsel hem yazılı cinsel içerikli mesajlar daha yaygın. Üstelik, kaçıngan erkeklerin, kaçıngan kadınlara göre hem görsel hem yazılı cinsel içerikli mesajları romantik partnerlerine yollama oranları daha fazla.

2.Evlilerde Sexting

Evli veya birlikte yaşayan çiftlerle yapılan bir çalışmada, evlilerde sexting sıklığının, evli olmayan ya da birlikte yaşamayan genç yetişkinlere göre daha az olduğu bulunuyor. Evlilerde sexting içeriğini daha çok cinsel ve samimi yazışmalar (%29) oluştururken, fotoğraf ya da videoların (%12) paylaşımı daha nadir bulunuyor. Peki, sexting ilişki memnuniyetini etkiliyor mu? Yazılı cinsel mesajların sadece bağlanmadan kaçınan bireylerde ilişki memnuniyetiyle olumlu ilişkisi olduğu görülürken, cinsellik içeren görsel göndermenin sadece erkekler ve bağlanma kaygısına sahip kadınlarda ilişki memnuniyetiyle olumlu ilişkisi olduğu bulunuyor. Ayrıca, görsel paylaşımı hem kadın hem erkeklerde daha fazla korkulu-kaçınmacı bağlanma stili ile ilişkili.

327 evli ya da birlikte yaşayan kişiyle yürütülen bir başka çalışmada, katılımcıların %91'inin cinsel içerikli yazılı mesaj gönderdiği ya da aldığı bulunuyor. Araştırma, evli bireylerin diğer ilişki durumlarındaki bireylere göre sexting'e karşı daha olumsuz tutumları olduğunu gösteriyor. Sexting'in evlilikte ilişki memnuniyetini artırdığına dair bir veri elde edilemiyor.

3.Tehlike ve Riskler

Sexting'in mental sağlığa olumsuz etkileri olduğu hipoteziyle bir çalışma yürüten araştırmacılar, cinsel mesajları göndermenin de almanın da mental sağlığa herhangi bir etkisi olmadığını buluyorlar. Ancak, istenmeyen cinsel mesajlar almak ve baskı yüzünden sexting yapmak yüksek depresyon, kaygı ve stres semptomlarına, düşük öz güvene yol açıyor. Bunun yanında, istenmeyen cinsel mesajlar almak ve sexting'i baskı yüzünden yapmak psikolojik stresin ön göstergeleri.2015 yılında, üniversite öğrencileriyle yürütülen bir araştırmada, çalışmaya katılan her beş kişiden birinin istemedikleri halde sexting yaptıkları bulunuyor. Bu zorlama çoğu zaman fiziksel tehditler gibi şiddetli baskı sonucu değil, ısrarla sorma ve karşıdaki kişiyi buna mecbur hissettirme gibi daha üstü kapalı taktikler yoluyla yapılıyor. Fiziksel tehdit kadar tehlikeli görünmemesine karşın, baskı ve zorlama eylemlerine bağlı travmaların hem yaşandıkları anda hem de bugünden bakıldığında fiziksel seks zorlamalarından daha fazla olduğu bulunuyor. Sexting zorlamalarının da hem fiziksel seks baskısı hem de yakın partner şiddetiyle ilişkisi olduğu görülüyor. Bu da sexting zorlamalarının yakın partner şiddetinin bir çeşidi olabileceğini ve diğer şiddet çeşitlerinin de bir ön habercisi olabileceğini düşündürüyor. Bu sebeple, eğer bu konuda partnerinizden bir zorlama görüyorsanız, bu konuyla ilgili birileriyle konuşmanızı ve kendi sınırlarınızı net çizgilerle koymanızı tavsiye ediyoruz. Şiddetin hiçbir türünün ilişkiler içerisinde yer almaması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Sınırlar koymanın ve bu sınırların net şekilde ifade edilmesinin önemini ne kadar vurgulasak da günlük hayatta bunları uygulamak her zaman kolay olmuyor. Derinlikli bir şekilde bu konuda bilgi almak ve sınırları hayatınızda uygulamak için Relate uygulamamızın "Kişisel Sınırlar İnşa Etme" yolculuğuna başlayabilirsiniz.

[1] Mori, C., Cooke, J. E., Temple, J. R., Ly, A., Lu, Y., Anderson, N., "¦ & Madigan, S. (2020). The prevalence of sexting behaviors among emerging adults: A meta-analysis. Archives of Sexual Behavior, 1-17.
[2] Murray, S. (2019, June 29). The Science of Sexting in Committed Relationships. Retrieved August 21, 2020, from: https://www.psychologytoday.com/us/blog/myths-desire/201906/the-science-sexting-in-committed-relationships
[3] Gordon-Messer, D., Bauermeister, J. A., Grodzinski, A., & Zimmerman, M. (2013). Sexting among young adults. Journal of Adolescent Health, 52(3), 301-306.
[4] Drouin, M., & Landgraff, C. (2012). Texting, sexting, and attachment in college students' romantic relationships. Computers in Human Behavior, 28(2), 444-449.
[5] McDaniel, B. T., & Drouin, M. (2015). Sexting among married couples: Who is doing it, and are they more satisfied?. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 18(11), 628-634.
[6] Jeanfreau, M. M., Wright, L., & Noguchi, K. (2019). Marital satisfaction and sexting behavior among individuals in relationships. The Family Journal, 27(1), 17-21.
[7] Klettke, B., Hallford, D. J., Clancy, E., Mellor, D. J., & Toumbourou, J. W. (2019). Sexting and psychological distress: The role of unwanted and coerced sexts. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking, 22(4), 237-242.[8] Drouin, M., Ross, J., & Tobin, E. (2015). Sexting: A new, digital vehicle for intimate partner aggression?. Computers in Human Behavior, 50, 197-204.

Benzer yazılar

Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!
Ron Hicks, 1965

İlişkide Sadakatsizlik Yaşanması

Romantik ilişkilerin sonunu getiren en temel sebeplerden biri olan sadakatsizlik nasıl gerçekleşir? Herhangi biri aldatılmaktan sorumlu olabilir mi?

Acilen Sevgili Aranıyor!

Online dating uygulamalardan tanıştığımız kişileri çok hızlı bir şekilde tanıyıp ardından hemen buluştuğumuz bu dönemin artıları ve eksileri neler olabilir?

Kalıcı İlişkilerin Temel Özellikleri

Kalıcı romantik ilişkiler ve arkadaşlıklar kurmak imkânsız değil! İşte kalıcı ve sağlıklı romantik ilişkilerin ve arkadaşlıkların en önemli 5 özelliği.

Cinsellik Nasıl Planlanmalı?

Cinselliği nasıl planlayabiliriz? Cinselliğin planlanması zannettiğimiz gibi cinselliğin spontaneliğini bozan bir durum olmayabilir mi?
Joseph Lorusso - Cafe Kiss

Libido Nedir ve Romantik İlişkileri Nasıl Etkiler?

Cinsellikle ilişkimizi yakından etkileyen libidoyu nasıl tanımlıyoruz? Cinsel isteğe ve bu isteğin ilişkilerimizdeki yerine odaklanıyoruz.

Cinsellik Neden Planlanmalı?

İki taraf da cinselliğin devam etmesine istekliyse işlerin şansa bırakılmaması ve cinselliğin planlanması ilişki kalitesinin devamlılığı açısından alınabilecek olumlu bir aksiyon oluyor.

footer