Kıskançlık Romantik İlişkiler İçin Sağlıklı Olabilir Mi?

Yaren Erkan

Yaren Erkan

Kıskançlık Romantik İlişkiler İçin Sağlıklı Olabilir Mi?

Domenico Ronca – Jealousy

Domenico Ronca – Jealousy

İlişkilerimizde partnerimizi kaybetmemize neden olabilecek bir tehdit hissettiğimiz zamanlarda kıskançlık duygusunu deneyimleyebiliyoruz. İlişkimizde bir partnerin davranışının diğerinin düşünceleri, duyguları ve davranışları üzerinde ne kadar etkisi varsa partnerler birbirine o kadar bağımlı oluyor. Bağımlılığın yüksek olduğu ilişkilerde kıskançlık görülme olasılığının daha yüksek olduğu görülüyor. Çünkü bizim için pek önemli olmayan bir ilişki tehdit altında olduğunda kıskançlık yaşamaya gerek duymuyoruz. Ancak bizim için çok değerli olan ve yakınlığın yüksek olduğu bir ilişki tehlikeye girdiğinde kıskançlık duygumuzda artış deneyimliyoruz.
relate-banner

Çoğumuzun zihninde olumsuz çağrışımlar uyandıran kıskançlık duygusu aslında şüpheci ve tepkisel olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Şüpheci Kıskançlık

İlişkide gerçek veya önem arz edebilecek bir dış tehdit durumu olmadığı zamanlarda da kronik bir şekilde partnerimizin sadakatiyle ilgili takıntılara ve şüpheci düşüncelere sahip olmamız durumuna şüpheci kıskançlık deniyor. Bu kıskançlık türünün ilişkileri olumsuz etkileyebildiği görülüyor.

Şüpheci kıskançlık durumunda:

  • aşırı sahiplenici ve kontrolcü davranışlar,

  • duygusal istismar ve/veya fiziksel saldırganlık,

  • güvensizlik,

  • partnerin hareketlerini gözetleme,

  • tehdit ve manipülasyon gibi davranışlar sergilendiği görülüyor.
Tepkisel Kıskançlık

İlişki bağını tehdit eden cinsel flört veya ilişki dışı ilişkiler gibi somut durumlar karşısında partnerlerin kıskançlık duygusu hissetmesi doğal bir tepki olarak değerlendiriliyor. Tepkisel kıskançlık, ilişkinin istikrarını tehdit eden gerçek olayların ortaya çıkmasına verilen bir tepki oluyor.

Tepkisel kıskançlığın:

  • ilişkiyi olumsuz etkileyen durumlara işaret ettiği,

  • ilişkinin korunması için aksiyon alınmasını sağladığı,

  • güven, bağlılık ve ilişki kalitesinin yüksek olduğu ilişkilerde ortaya çıktığı görülüyor.
Araştırmalar, hissettiğimiz kıskançlık duygusunu yapıcı bir tutumla ve açık iletişimi tercih ederek partnerlerimizle paylaşmamızın ilişki memnuniyetimiz üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini öne sürüyor.

Kıskançlık ve endişe duygularımızın partnerimiz tarafından duyulması ve anlaşılması:

  • ilişki istikrarına katkı sağlayabiliyor.

  • birbirimize olan bağlılığımızı koruyabiliyor ve güçlendirebiliyor.

  • aramızdaki güven ve sevgiyi artırabiliyor.


[1] Andersen, P.A., Eloy, S.V., Guerrero, L.K., & Spitzberg, B.H. (1995). Romantic jealousy and relational satisfaction: A look at the impact of jealousy experience and expression. Communication Reports, 8(2). DOI: 10.1080/08934219509367613
[2] Attridge M. (2013) Jealousy and relationship closeness: Exploring the good (reactive) and bad (suspicious) sides of romantic jealousy.SAGEOpen, 3(1). doi:10.1177/2158244013476054
[3] Baucom K., Sevier M., Eldridge K., Doss B., & Christensen, A. (2013).Observed communication in couples two years after integrative and traditional behavioral couple therapy: Outcome and link with five-year follow-up. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 79(5). doi:10.1037/a0025121
[4] Dandurand, C., & Lafontaine, M.F. (2014). Jealousy and couple satisfaction: A romantic attachment perspective. Marriage and Family Review, 50. DOI: 10.1080/01494929.2013.879549
[5] Elphinston, R.A., Feeney, J.A., Noller, P., Connor, J.P. & Fitzgerald, J. (2013). Romantic Jealousy and Relationship Satisfaction: The Costs of Rumination. Western Journal of Communication, 77(3). DOI: 10.1080/10570314.2013.770161
[6] Khurana, D., & Ahuja, K. K (2020). The green-eyed monster: is jealousy healthy in dating and married relationships. The International Journal of Indian Psychology, 8(2). Retrieved from https://www.researchgate.net/profile/Kanika-Ahuja-3/publication/357448320_The_green-eyed_monster_Is_jealousy_healthy_in_dating_and_married_relationships/links/61d5404bd4500608168d5585/The-green-eyed-monster-Is-jealousy-healthy-in-dating-and-married-relationships.pdf
[7] Martínez-León, N., Peña, J., Salazar, H., García, A., & Sierra J. (2017).A systematic review of romantic jealousy in relationships. Terapia psicológica. 35(2). doi:10.4067/s0718-48082017000200203

Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.
Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Mary Cassatt - Summertime

FOMO: Bir Şeyleri Kaçırma Korkusu

Arkadaşlarımızın davet edilmediğimiz buluşmalardan fotoğraflarını görmek ya da işsizken bir arkadaşımızın işe başladığını görmek… Bunlar içine korku salıyor mu? Eğer evetse FOMO’dan muzdarip olabilirsin!
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.

footer