Kendi Kendini Sabote Etmenin 5 Yolu

Pelin Gömleksiz

Pelin Gömleksiz

Kendi Kendini Sabote Etmenin 5 Yolu

Infinite Sadness - Alejos

Infinite Sadness - Alejos

Kaç kez yapamamanız için hiçbir sebep yokken "yapamam" diyen iç sesiniz yüzünden denemeye bile kalkışmadan bir şeylerden vazgeçtiniz? Dans etmeyi gerçekten çok seviyorken neden bıraktınız? Zaman zaman her birimiz kendi çıkarlarımıza ve arzularımıza ters düşen bu tarz düşünceler ve davranışlar içerisinde bulunuyoruz. Kendimize karşı olan bu eleştirel tutumumuz düzenli bir hal aldığında ise bizi potansiyel benliğimize ulaşmaktan alıkoymakla kalmıyor; bizi tatmin etmeyen, mutsuz olduğumuz bir hayat sürmemize sebep oluyor. İşte kendi kendimizi sabote ederken sergilediğimiz bazı davranışlar:
relate-banner

1. Olumsuza odaklanarak olumlu olanı görmezden gelmek:

Sürekli olarak olumsuza odaklandığımızda kendimizi sürekli olarak hayal kırıklığına uğratmamız kaçınılmaz olur. Bunun yanında diğer insanlar da bu daimi olumsuzluk haline katlanamadıkları için zamanla bizden uzaklaşır. Bazen yaptığımız o küçücük hata üzerine o kadar çok düşünürüz ki asıl kutlamamız gereken şeylerin farkına varamayız. Eğer mükemmel işler başarmış olmasına rağmen yaptığı ufak bir yanlış yüzünden bunu kutlayamayan birini görüyorsanız muhtemelen kendi kendini sabote eden biriyle karşı karşıyasınız.

2. Korku duygusunun bizi yönlendirmesine izin vermek:

Bu kişiler "ya yapamazsam, ya hata yaparsam" gibi düşünceler nedeniyle o kadar çok endişelenirler ki bu endişeleri harekete geçmelerine engel olur. Bu kişilerin herhangi bir alanda başarılı olmalarının önündeki en büyük engel bu denli korku dolu olmalarıdır.

3. Geçmişe odaklanmak:

Geçmişe odaklanmak çoğu zaman halihazırda ele geçirebileceğimiz fırsatları kaçırmamızla sonuçlanır. Geçmişe takılı kalmanın iki sebebi olabilir; geçmiş bizim için ya mükemmeldir ya da hatalarla doludur. Hatalarla dolu olduğunu düşündüğümüzde kendimizi sık sık yakınırken ve "yapmamalıydım, yapabilirdim" gibi cümleler kurarken buluruz.

4. Sıklıkla yetersiz hissetmek:

"O kadar akıllı değilim." "O kadar becerikli değilim." Bu cümlelerin doğru ya da yanlış olması önemli değil, önemli olan buna benzer kıyaslamalar yapmanın hiçbir yere varmayacak olması. Çünkü siz ne kadar akıllı, güzel, becerikli olursanız olun, daima sizden daha fazlasına sahip olan bir örnek bulabilirsiniz. Dolayısıyla bu tarz kıyaslamalar yapmak sadece kendinizi yetersiz hissetmenizle sonuçlanabilir.

5. İşlerimizi ertelemek:

Kendimizi sabote etme yollarımızdan biri de yapmamız gereken işleri -ne kadar ciddi ya da büyük işler olduğu fark etmeksizin- son ana bırakmaktır. Sorumluluklarımızı son ana kadar erteleyerek acele bir çalışma temposuna gireriz ve bu durum doğal olarak yapabileceğimizin çoğu zaman daha altında bir sonuç ortaya koymamızla sonuçlanır.

Kendi kendimizi sabote etmenin yukarıda bahsettiğimizden farklı yolları da mevcut, hatta belki de siz bu konuda kendinize has yöntemler geliştirmiş bile olabilirsiniz. Kendimizi sabote etme davranışını bırakabilmenin ilk adımı bu davranışların farkına varabilmektir. Biz de bu yazımızla en azından günlük hayatta hiç düşünmeden içinde bulunduğumuz durumlarda bile "Bu yaptığım aslında bana zarar veriyor olabilir mi?" sorusunu sordurmayı amaçlıyoruz.

Carter, S., B. (Jun 27, 2011). The Seven Deadly Sins of Self-Saboteurs and What Can Be Done to Stop the Self-Destruction. Psychology Today. Retrieved from https://www.psychologytoday.com/us/blog/high-octane-women/201106/the-seven-deadly-sins-self-saboteurs-and-what-can-be-done-stop-the

Benzer yazılar

The End of the F***ing World

Ergenlik dönemindeki iki gencin yaşadıkları travmatik deneyimlerin kendileriyle ve başkalarıyla olan ilişkilerini nasıl şekillendirdiğine odaklanan, kara mizah ve dram türünde bir mini dizi izlemek ister misiniz?

Hayatımızı Sabote Eden Düşüncelerimiz ve Onları Değiştirmenin Yolları

“Nasıl beni önemsemez!”, “Şu işi yapana kadar mutluluk haram.”, “Bu iş olmadı, ben beceriksizim.” Bunlar tanıdıksa hayatınızı sabote ediyorsunuz. Çözümleriyse yazıda!
İsimsiz - Ewa Rzeznik

Toksik Ebeveynlik – Çözüm Önerileri

Ebeveynlerinizle kurduğunuz ilişki size zarar veriyor mu? Ebeveyninizle ilişkinizin olumsuz etkilerinden korunmak mümkün.

Yaşam Enerjimizi Tüketen Bazı Davranışlarımız

Sıkça başvurduğumuz bazı davranışlarımız aslında enerjimizi alıp götürüyor. Sizin için bu davranışları listeledik.
Be With Me- Joseph Lorusso

Aşkın Tanımını Yapmak Mümkün mü?

Kavuşmak, kavuşamamak, birlikte olup bütün dünyaya meydan okumak… Sizce aşk nedir? Böylesine karmaşık bir deneyimin tanımı yapılabilir mi?

Kendinize Gaslighting Uyguluyor Olabilir Misiniz?

Gaslighting ilişkilerimizde karşı tarafın bize uygulayabildiği bir çeşit manipülasyon olarak biliniyor. Peki kendi kendimize de gaslighting uyguluyor olabilir miyiz?

İlişkinizde Bu 5 Davranışı Göstermeyi Bırakın!

İstemeden yaptığınız bazı davranışlar ilişkinize zarar veriyor olabilir mi? Bu yazımızda ilişkilerinizde uyguluyorsanız gözden geçirmenizin iyi olacağı 5 davranıştan bahsettik.

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.
Carol in Love - Orchidof Antinous

Seks Bağımlılığı

Aktif bir cinsel hayat seks bağımlılığı anlamına gelmiyor. Dikkat edilmesi gereken nokta: Cinsel hayat sosyal hayatı olumsuz etkiliyor mu?
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.

footer