Eğer hayatınızın bir döneminde Lana Del Rey gibi üzgün şarkı sözleri olan kişileri dinlediyseniz, Marina'ya denk gelmiş olma olasılığınız çok yüksek. Marina Diamandis, 2007 senesinde MySpace adlı sosyal medya uygulamasında paylaşmakta olduğu besteleri ile tanınırlık kazanıyor, 3 sene sonra da BBC Sound of 2010'da ikinci oluyor. Aynı sene ilk stüdyo albümü olan "The Family Jewels" adlı albümü çıkıyor. Ardından, 2012'de çıkan Electra Heart albümü ile büyük bir ün yakalayan Marina, yakın zamanlarda çıkardığı son albümünde ilk albümlerindeki temaları ele alış biçiminden uzaklaşıyor.
Bahsi geçen uzaklaşmayı açmak gerekirse, Family Jewels adlı ilk albümünde daha çok aile ilişkileri ve kadın cinselliği üzerine yöneliyor. Marina'nın ikinci albümü olan Electra Heart Amerikan kültüründen fazlasıyla etkileniyor. Bu albümde Marina yeni bir karakter oluşturuyor. Bu karakterden "aşkta nadiren zarar gören o kaşar kız" olarak söz ediyor. Albümün odak noktasında kadın kimliği olduğunu söyleyebiliriz. Her iki albümde de sosyal normlara dayalı karakterler kurgulanıyor. Marina'nın karakterini oluştururken ilham aldığı Hollywood'da zarar görmemek için kalpsizleşen kızlar klişesine sık sık rastlıyoruz. Fakat son albümü Ancient Dreams in a Modern Land'de Marina'nın bu sosyal normlara baş kaldırdığını ve duygularını olduğu gibi dile getirmeye başladığını görüyoruz. Albümdeki şarkılar melodik olarak 70'ler pop müziğini anımsatıyor olsa da sözleri güncel meseleleri ve biraz kalp kırıklıklarını içeriyor.
Ancient Dreams in a Modern Land albümünü iki bölümde incelemek mümkün. İlk bölümde ikinci bölüme kıyasla öfkeli ve haklarını arayan biri varken, ikinci bölümde kalp kırıklığı ve ayrılık ile karşılaşıyoruz. Marina'nın çıkarmış olduğu neredeyse her albümde ele aldığı kadınlık ve kadın cinselliği konuları, bu albümünde adeta bir manifesto gibi işliyor olması da dinleyiciler tarafından oldukça dikkat çekiyor. Bu yazımızda, bahsi geçen dönüşümün son albümünde nasıl karşılık bulduğunu inceleyeceğiz.
Düzene Boyun Eğmemek ve Toplumsal Cinsiyet Rolü Tartışmaları
Önceki albümlerinde sıkça karşılaştığımız üzgün, onay bekleyen, Hollywood kızının yerinde bu kez dimdik ayakta duran, kendini kabullenmiş ve bu kabullenişin getirdiği zevki süren birini görüyoruz. Marina, Venus Fly Trap adlı şarkısında cinsiyetçiliği ele alıyor. Yıllardır cinsiyet eşitliği konusunda verilmiş mücadeleler sayesinde ilerleme kaydedilmiş olsa da cinsiyetçi davranışlar hala birçok kişinin karşılaştığı bir problem olmaya devam ediyor. şarkıyla ilgili Genius'a vermiş olduğu ropörtajda bu şarkının küstah bir enerjisi olduğunun düşünülebileceğini fakat yalnızca gerçekleri içeren bir şarkı olduğunu söylüyor. şarkısında kelime bir anlamı şebboy diğer anlamı ise içine kapanık olan "wallflower" kelimesinin karşısına sinekkapan olarak Türkçeleştirilebilecek olan Venus Fly Trap'i koyarak, kadınlara içlerine kapanmamalarını ve cüretkar olup hak ettiklerini almalarını söylüyor.
Marina'nın patriyarkal sistem üzerine yapmış olduğu bir başka şarkısı ise Man's World. Sanatçı bu şarkısı hakkında tarih boyunca kadınların ve LGBTİ+ kişilerin maruz kaldığı zorlukları anlatmak istediğini söylüyor. şarkıda yüz yıllardır her toplumun kendi ahlak anlayışına dayalı bir ideal kadın algısı oluşturduğundan, idealin dışında kalanları ise adeta bir canavar gibi gösterdiğinden söz ediliyor. Ayrıca eşcinselliğin suç kabul edilip kişilerin ölüm ile cezalandırıldığı bir ülkede yönetici olan kişilerin Hollywood gibi insanların gözüne eşcinselliği soktuğu düşünülen bir yerden nasıl para kazandığı sorgulanıyor. şarkının klibinde ise farklı yaş, beden ve etnik kökenlere sahip kadınlara yer veriliyor.
Bu temaya sahip üçüncü şarkı ise Purge the Poison. Sanatçı bu şarkısında, dünyada yanlış olduğunu düşündüğü şeyleri dile getiriyor. Söz ettiği problemleri ırkçılık, kadın düşmanlığı, çevre problemleri, kapitalizm, Amerika'nın durumu ve savaşlar başlıklarında özetleyebiliriz. Pandeminin ilk döneminde dünyanın birçok yerinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlamaları sonucunda doğanın yarattığı değişim çoğu kişiyi çok etkilemişti. Sanatçı bu kısıtlamaların insanların yıllardır zehirlemekte oldukları doğayı arındırmaları için bir fırsat olarak değerlendirilebileceğini söylüyor. Öte yandan, hem doğadan hem de sosyal yaşamdan uzaklaştığımız bu dönemin sistemdeki problemleri incelemek ve düzeltebilmek için de bize bir fırsat sunabileceğini söylüyor. Örneğin, şarkıda Britney Spears'ın 2007'de yaşamış olduğu zor dönemin sonucunda saçlarını kazıtması sonucunda toplumun kendisine delirmiş gözüyle bakması veya Harvey Weinstein'ın #MeToo hareketindeki yerine değiniliyor. Bahsi geçen iki olayı da duygusal çöküş yaşayan bir kadının ihtiyacı olan sosyal ve duygusal destek yerine alay ile karşılanmasının etkileri üzerinden inceliyor. Birçok kadın oyuncu tarafından cinsel istismarla suçlanan bir adamın suçlu bulunması için 3 yıl boyunca emek verilmesi gerektiğini vurgulayan bu şarkıda anlatılanlar toplumdaki kadın düşmanlığını gözler önüne seriyor.
Ancient Dreams in a Modern Land, gerçeklerden beslenerek anlatılan samimi ve derinlikli hikayeleriyle gerek Marina'nın dinleyicileri gerek güçlü kadınları dinlemekten keyif alan kişiler tarafından oldukça takdir ediliyor. Marina'nın kadınlığı ele aldığı şarkıların bulunduğu oynatma listemize aşağıdan ulaşabilirsiniz.