Yabancılaşan İnsanı Anlatan Bir Roman: Yabancı

yer tutucu

Alkan Özdemir

Yabancılaşan İnsanı Anlatan Bir Roman: Yabancı

Albert Camus En Avant isimli gazeteyi okurken (1945)

Albert Camus En Avant isimli gazeteyi okurken (1945)

Modern zamanlar, artılarıyla olduğu kadar eksileriyle de hayatımıza etki ediyor. Bu bağlamda, Albert Camus'nün eseri insanın yaşadığımız çağda özüne ve çevresine yabancılaşmasını işleyen en önemli romanlardan biri.
relate-banner

Yabancı (1942) / Albert Camus

"Kendisiyle evlenmek isteyip istemediğimi sordu. Benim için fark etmediğini, o isterse evlenebileceğimizi söyledim. Bunun üzerine onu sevip sevmediğimi sordu. Daha önce yanıtladığım gibi, bunun bir anlam ifade etmediğini ama sevdiğimi sanmadığımı söyledim."

Yabancı, II Dünya Savaşı'nın devam ettiği 1942 yılında yayımlanıyor. Bu savaşın; teknolojik gelişmelere, akla, insana duyulan güveni bozguna uğrattığını düşünürsek savaş sırasında ve sonrasında ortaya çıkan varoluşçuluk gibi felsefi akımları daha kolay anlamlandırabiliriz. Artık Tanrı, akıl gibi sığınaklarından mahrum kalan insanın boşluğa düştüğü bir dünya ile yüzleşildiği bir dönemdeyiz. Yabancı da konuyu içerik ve biçim açısından ilk kez işleyen metinlerden biri olarak edebiyat tarihinde ayrı bir yere sahip. Söz konusu yüzleşme yayınlanmasının ardından çok ses getiren ve ünü bugüne dek uzanan sayılı romanlardan biri olmasının ardında yatan en önemli sebeplerden biri.

Başkarakter Meursault'da okuru yer yer rahatsız edebilecek bir kayıtsızlık var. Örneğin, güvenilmez bir karakter olduğu pek çok açıdan aşikar olan komşusu Raymond'un, Mağripli sevgilisine şiddet uygulaması, onu aşağılayarak cezalandırmak istemesi karşısında tepkisiz kalıyor. Raymond planlarını açıkça anlatırken Meursault kısmen kayıtsız bir tavırla onu anladığını ifade ediyor, bir bakıma bu eylemleri onaylamış oluyor. Edilgen, sorumluluk almayan, hayatta belirgin ilkeleri olmayan, aynı zamanda yaşamla bağı da güçlü olmayan bir roman kişisi. Dolayısıyla kendinden ve yaşadığı dünyadan kopuk olduğunu söyleyebiliriz. Tavrı bilinçli bir yaşam felsefesinden ileri gelmiyor; Meursault insanları ve yaşamı umursamıyor. Başına buyrukluğu ve kayıtsızlığıyla, ama belki de okuyucuyu en tedirgin edici yanı olan sıradanlığıyla, modern zamanlarla uyumlu gözüken bir insan.

Olay örgüsü açısından dönüm noktasını oluşturan günle birlikte başkarakterin yaşamı bütünüyle değişiyor. Meursault plajda yemek yiyerek, denize girerek, sevgilisi ve arkadaşlarıyla eğlenerek geçirdiği bir günün sonunda birden kendini bambaşka bir olayın içinde buluyor. Cehennemvari bir sıcakta, karşısında kendisine tehditkar şekilde bıçak çeken kişiyi görünce bir an için elindeki silahın tetiğini çekiyor. Bu sahnenin en çarpıcı noktalarından biri bu ilk kurşunun ardından kendini durduramayarak dört kez daha yerde yatan kişinin üzerine durmaksızın ateş etmesi. Cinayet üzerine yürütülen duruşmaların kafkaesk ortamı metinde dikkat çeken diğer bir yanı oluşturuyor. Meursault, adeta cinayet işlediği için değil, toplum kurallarını görmezden gelip duygusuz ve tepkisiz bir kişi olduğu, "ahlak ilkelerinden yoksun" olduğu gerekçeleriyle suçlanıyor. Mahkeme başkanı ona ısrarla Hristiyan olup olmadığını, annesini neden bakımevine terk ettiğini, annesi öldükten sonra neden cesedi başında kahve ve sigara içtiğini, onu toprağa gömerken neden ağlamadığını soruyor. Hatta duruşmalardan birine annesinin kaldığı bakımevinin müdürü katılıyor. Meursault, mahkemenin tüm bu sorularına yine alışıldık kayıtsızlığıyla cevap veriyor.

Benzer bir mantıksızlığın örneği avukatının Meursault'yu savunurken izlediği yol oluyor. Avukat onun aslında iyi ve vefalı bir evlat, düşünceli bir adam, annesini çok seven, onu ekonomik sebeplerden dolayı bakımevine bırakmaya mecbur kalan ama bundan ötürü fazlasıyla üzülen biri olduğunu, cinayet nedeniyle de ayrıca çok büyük bir vicdan azabı çektiğini ve bundan daha büyük bir cezanın onun için mümkün olamayacağını söylüyor. Meursault ise tüm bu olup bitenleri başından sonuna dek şaşkınlıkla takip ediyor. Annesinin ölümü, komşusu Raymond'un bıçaklanması, yargılanması gibi hayatın olağan gidişatının dışına çıkıldığı anlarda tepkisi şaşırtıcı şekilde sıradan oluyor. Karakterin tutumu metin boyunca herhangi bir değişime uğramıyor.

Roland Barthes'ın deyimiyle "Meursault tam anlamıyla ne aktördür ne de ahlakçı. (…) Camus'nün bize sunduğu şey artık yankıları olan bir edim, sebeplerin, gerekçelerin, sonuçların ve sürelerin örtüsüne sımsıkı sarılmış bir edim değildir; dünyanın absürdlüğüne aldatıcı gerekçelendirmelerine kendini kaptırma konusunda bir reddi açığa vuracak kadar da kısa, saf, sonuçsuz, komşularından kopuk bir edimdir." Albert Camus net bir iradenin tarafı olmadığı gibi modern yaşamın absürd yargılarıyla kuşatılan bireyini sergilemekten de geri durmaz. Nitekim, Yabancı varoluşçu felsefenin izlerini görmenin mümkün olduğu romanlardan biridir.

İçerikteki absürd olaylar silsilesi biçimle de desteklenir. Metnin dili okuyucuyu belli bir mesafede tutarak onu soğukluğu ve tekdüzeliğiyle afallatır. Yazar ne tamamen yavan sayılabilecek bir dil (oldukça sıfatlı ve betimlemeye dayalı sahneler de vardır) ne de bol imgeden bahsedebileceğimiz bir dil kullanır. İkisinin arasında bir ölçünün tutturulduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda sarsıcı yanıyla da sürükleyiciliği sağlar. Metnin daha ilk cümlesi bile alışıldık bir romanla ve başkarakterle karşı karşıya olmadığımızı bize açıkça gösterir: "Bugün anne öldü. Belki de dün, bilmiyorum."

[1] Roland Barthes, "Yabancı: Güneşçil Roman," Notos 72 (Ekim-Kasım 2018), 47.
[2] Yazar Murat Gülsoy'un yargılama sürecindeki absürd ortama dikkat çeken ve romanla ilgili ufuk açan değerlendirmelerinin olduğu bir podcast yayını var. Bu yayına Spotify'ın "2hafta 1gün" kanalından ulaşılabilir (51.bölüm).
[3] Barthes, "Yabancı: Güneşçil Roman," 48.

Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.
Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.
Ron Hicks

Tartışsak da Beraberiz

Hiç tartışılmayan bir ilişki güzel olurdu, öyle değil mi? Aslında tam olarak öyle değil. Tartışmalar sağlıklı yapıldığında ilişkimize çok iyi geliyor. Gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!

Kaygı Flört Etmemize Engel Değil

Yüksek düzeyde kaygıya veya kaygılı bağlanma stiline sahip olmak zaman zaman kendimizi sabote etmemize ve geçmişteki olumsuz deneyimlerimize saplanıp kalmamıza sebep olabiliyor. Peki kendimizi sabote etme halinin üstesinden gelmek için neler yapabiliriz?

footer