İçini Açamamak: Şarkılarla Kaçıngan Bağlanma

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

İçini Açamamak: Şarkılarla Kaçıngan Bağlanma

The Shins - Oh, Inverted World (2001)

The Shins - Oh, Inverted World (2001)

Kaçıngan bağlanan insanlar ilişkilerinde derin bağlar kurma konusunda zorlanabiliyor ve derin paylaşımlarda bulunup yakınlık kurmak konusunda isteksiz davranabiliyorlar. Kaçıngan bağlanan insanların nüfusun %21'ini oluşturduğu düşünülüyor. Çevrenizde kaçıngan bağlanma gösteren insanları başkalarına içlerini açmaktan hoşlanmamalarından, yakınlıktan rahatsız olmalarından, bağımsızlığa ve kendi ayakları üstünde durabilmeye verdikleri değerden tanıyabilirsiniz. Bu bağlanma türü sık sık erkeklerle eşleştirilse de aslında kaçıngan bağlanmanın bir cinsiyeti yok ve daha çok çocukluk döneminde ebeveynlerle kurulan ilişkilerdeki tecrübelere bağlı olarak şekilleniyor. Biz de bu yazımızda sanatçıların kaçıngan bağlanma özellikleri gösterdikleri veya kaçıngan bağlanma gösteren insanlarla kurdukları ilişkileri anlattıkları şarkıları listeledik.
relate-banner



San Cisco - Too Much Time Together

Too Much Time Together, Avustralyalı bağımsız pop grubu San Cisco'nun 2015 yılında yayınlanan ikinci albümü Gracetown'da yer alıyor. şarkı, partneriyle çok fazla vakit geçirmekten yorulmuş birinin ağzından anlatılmış. Sanatçı, partneriyle beraber olmak istediğini ancak beraber çok fazla zaman geçirmenin partnerinden soğumasına sebep olduğunu anlatıyor. Sanatçı ilişkilerinin hızlı ilerlemesini dalgıçların vurgun yemesine benzetiyor ve alana ihtiyaç duyduğunu dile getiriyor.



The Shins - Caring is Creepy

Amerikalı bağımsız rock grubu The Shins'in en bilinen şarkılarından biri Caring is Creepy grubun solisti James Mercer tarafından yazılmış. şarkı adından da anlaşılacağı üzere önemsemeyi rahatsız edici bulan birinin ilişkisine bakış açısını ele alıyor. Mercer, ilişkisinin kötü gittiğini fark edince bunu umursamak ve düzeltmeye çabalamak yerine artık geri dönüşü olmadığı varsayıp bırakıp gitmesini anlatıyor.



Kelsey Lu - I'm Not In Love

Kelsey Lu'nun tek stüdyo albümü olan Blood'da İngiliz art pop grubu 10cc'nin 1975 yılında yayınladığı I'm Not In Love isimli şarkının bir cover'ı da yer alıyor. Kısa kariyeri boyunca şu ana kadar Florence + The Machine, Solange, Sampha gibi önemli sanatçılarla çalışmış olan Lu, bu klasik pop şarkısını da HBO draması Euphoria'nın müzikleri için yorumlamış. Sanatçı, şarkı boyunca önce partnerine karşı tutulmanın semptomlarına benzer şeyler hissettiğini söylüyor (sürekli aramak, fotoğrafını saklamak veya görüşmek istemek gibi) ancak yine de hem kendisine partnerine aşık hissetmediği telkininde bulunuyor.



Blood Orange - You're Not Good Enough

İngiliz R&B sanatçısı Blood Orange'ın - veya gerçek ismiyle Dev Hynes - 2013 çıkışlı albümü Cupid Deluxe'da yer alan bu şarkıda ayrılığın aşamalarından biri olarak görülen kişisel tarihi tekrar yazmaya benzer bir davranış anlatılıyor. Hynes, zaten hiç aşık olmadığını, zaten hiç aralarında bir şey olabileceğine inanmadığını ve zaten hiçbir zaman onun için yeterince iyi olduğuna inanmadığını anlatıyor.



Duke Dumont - Ocean Drive

İngiliz DJ Duke Dumont'un en popüler şarkılarından biri olan Ocean Drive, karşılıklı aşkın olduğu bir ilişkinin aşıkmış gibi davranılan bir ilişkiye dönüşmesini ele alıyor. Sanatçı, ilişkilerinde yaşanan sorunları çözümlemek yerine sorunlar yokmuş gibi davranarak ilişkilerine devam eden, beraberken yalnız hisseden bir çiftin hikayesini anlatıyor.



D'Angelo - Unshaken

Amerikalı soul ve R&B sanatçısı D'Angelo'nun Red Dead Redemption 2 isimli video oyununun müzikleri için hazırladığı bu şarkıyı anlamak için biraz oyunla ilgili bağlam vermek gerekiyor. Red Dead Redemption 2'de Arthur Morgan isimli bir kovboyun çevresindeki dünyanın değişimi ve "aile"sinin yozlaşmasıyla hissettiği yalnızlığı görüyoruz ve oyun 100 saati aşan hikayesiyle bu stoik, sessiz ve "güçlü" adamın hikayesi derinlikle işleniyor. Unshaken'ı da oyunun kırılma noktalarından birinde Arthur'un yalnızlığı ve melankoliyi en yoğun hissettiği anlardan birinde duyuyoruz. D'Angelo da şarkıdaki sözleriyle kapalı kutu Arthur Morgan'ın değişime karşı mücadelesindeki teslim olma halini dinleyicinin önüne açıyor.



MARINA - How to Be a Heartbreaker

Marina Diamandis'in indie pop projesi MARINA'nın How to Be a Heartbreaker isimli şarkısı, adından da anlaşılabileceği üzere dinleyicilerine bir kalp kırma rehberi sunuyor. Kalp kırmanın dört kuralı olduğunu söyleyen sanatçı bu kuralları şöyle sıralıyor:

  1. Eğlence bittiğinde kaçıp gitmek
  2. Kaybedebileceğin birine bağlanmamak
  3. Duygusal olmamak ve duygularını göstermemek
  4. Zoru oynamak





mxmtoon - feelings are fatal

Amerikalı bedroom pop sanatçısı mxmtoon, feelings are fatal isimli şarkısında kaçıngan bağlanma yatkınlığı olan insanların davranışlarının onları soktuğu kısır döngüyü ele alıyor. Yalnız hissetmesine rağmen insanlara güvenemediğini ve bu sebeple içini açamadığını söyleyen sanatçı, güvenebilmeyi ve içini açabilmeyi istediğini söylüyor. Duygularını içine atmanın sonra paylaşmayı giderek zorlaştırdığını söyleyen sanatçı, sessizliğinin duygularını ölümcül hale getirdiğini söylüyor.

Bu şarkıların ve kaçıngan bağlanmayı konu alan daha fazla şarkının bulunduğu oynatma listemize aşağıdan ulaşabilirsiniz. Eklemek istediğiniz ve unuttuğumuzu düşündüğünüz şarkı önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz!





Benzer yazılar

Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.

Duygularımızla ilgili öğrendiğimizi unutmamız gereken 7 şey

Duygularımız söz konusu olduğunda bazı hatalı düşüncelere sahip olabiliyoruz. Bu düşünceleri, doğru ve bize iyi gelecek düşüncelerle değiştirmek mümkün! Buyrun yazımıza…
Negro - Cristina Troufa

Tehdit ve Bakım Kaynağı Aynı İnsan Olduğunda - Düzensiz Bağlanma

Bağlanma stillerinin çok popüler olmayan ancak belki de anlaşılmaya en çok ihtiyaç duyan türü: düzensiz bağlanma. Detayları yazımızda.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
How being attached to you felt like sometimes - Laura Miclea

Kaygılı - Kaçıngan Birlikteliği Mümkün mü?

Yüksek seviyede bağlanma kaygısı ve kaçınması ilişkide belli sorunlarla ilişkilendiriliyor. Peki kaygılı ve kaçıngan bağlanan iki kişi bir ilişki sürdürebilir mi?
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

Aşkın İyileştirici Hali : Güvenli Bağlanmayı Anlatan Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan şarkıları derledik!
Going Out - Fabienne Jenny Jacquet

Duygusal Zeka Nedir? - 2

Duygusal zeka ilişkilerimizi yakından etkiliyor. Duygusal zekanın nelerden etkilendiğini ve nasıl geliştirilebileceğini açıklıyoruz!

footer