Güzel Hikayeleri Olan Bağımsız Video Oyunları

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Güzel Hikayeleri Olan Bağımsız Video Oyunları

GRIS - Conrad Roset (2018)

GRIS - Conrad Roset (2018)

Hepimizin evlerine kapandığı şu günlerde kaygı yaratabilecek haberlerle baş etmekte zaman zaman zorlanabiliyoruz. Alışık olmadığınız bu zaman bolluğunu nasıl kullanacağınızı kara kara düşünüyorsanız oyun oynamayı deneyebilirsiniz. Bugünkü öneri yazımızda günlük hayatında oyun oynamayan insanların da rahatça sevebileceği ve alışabileceği oyunları derledik. Listeyi yaratırken seçtiğimiz oyunların ilişkilere, duygulara veya insan olmaya dair zarif dokunuşlarda bulunmasına, bilgisayar veya telefondan kolay ulaşılabilir olmasına özen gösterdik. Bağımsız oyun yapımcılarının oyunlarını seçmemizin sebebi ise bu yapımcıların endüstri baskılarından uzak çok daha yaratıcı, dokunaklı ve her bilgisayarda/telefonda oynanabilecek teknik basitlikte oyunlar ortaya çıkarıyor olmaları.
relate-banner



  1. Florence
Florence'ı oyundan ziyade interaktif bir hikaye tecrübesi olarak değerlendirebiliriz. Oyunda, muhasebecilik yapan ancak aslında ressam olmak isteyen 25 yaşındaki Florence'ın ilk aşkına tanıklık ediyoruz. Oyunun en etkileyici yanı ise ilişkilerin, günlük hayatın rutinlerinin ve de aşkın insan üzerindeki etkilerinin çok güzel oyunlaştırılmış olması. Oyunu film izlemek gibi pasif bir tecrübeden interaktif bir deneyime dönüştüren bu durumun bizce en güzel örneği ilk buluşmalarında konuşma baloncuğu puzzle'larının konuşmalar derinleştikçe değişiyor olmasıydı. Hikaye genel olarak bunun gibi zekice düşünülmüş minik oyun parçacıklarıyla bezenmiş.

Steam, App Store, Play Store, Nintendo Switch



  1. Celeste
Oyunda Madeline isimli bir kızın Celeste dağına tırmanmak amacıyla çıktığı macerada yaşadıklarına, kendi içindeki ve dışarıdaki canavarlarla savaşına tanık oluyoruz. Bu iki boyutlu platform oyununu, psikolojik hastalıklar yaşayan insanların içinden geçtiği süreçlerin bir alegorisi olarak yorumlamak mümkün. Yayınlandığı 2018 yılında eleştirmenlerden ve oyunculardan oldukça beğeni toplayan bu oyun iki boyutlu platform türüne de yeni bir soluk getiriyor.

Steam, PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch



  1. GRIS
Bu listedeki hemen hemen her oyun gibi gördüğünüz anda sizi büyüleyen bir görselliğe sahip GRIS. Oyun, hiçbir metin içermiyor olmasına rağmen içinizi ısıtacak bir hikaye anlatmayı başarıyor. GRIS'in zarif elbisesi oyunda önemli bir rol oynuyor. Bu macera oyununda GRIS'in içinden geçtiği hüzünlü dönemi, duygusal ve fiziksel olarak güçlenmesini takip ediyoruz.

Steam, App Store, Nintendo Switch, PlayStation 4



  1. Life Is Strange
Life Is Strange'i bağımsız bir oyun olarak değerlendirmek tam olarak doğru olmayabilir ancak oldukça küçük ölçekli bir Fransız oyun stüdyosu tarafından yaratılmış. şu anki yayıncısı Square Enix öncesinde, başvurduğu birçok yayıncı tarafından ana karakteri erkek olmadığı için reddedilmiş bir oyun. Telltale Games oyunlarına benzer bir şekilde bölümlere ayrılmış bir görsel macera oyunu olan Life Is Strange'de zamanı kontrol edebilme yeteneği olduğunu fark eden 18 yaşındaki fotoğrafçılık öğrencisi Max'i kontrol ediyoruz. Çıktığı günden itibaren liselerdeki zorbalık sorunundan intihara, video oyun dünyasında çok gösterilmeyen ve tartışılmayan hassas konulara değiniyor. Oldukça dikkat çeken oyun, Max'in zamanı kontrol etme yeteneği dolayısıyla hikaye anlatımında kelebek etkisinden de sık sık yararlanıyor.

Steam, App Store, Play Store, PlayStation 4, Xbox One



  1. Stardew Valley
Bu rol yapma/simülasyon oyununda şehirdeki yüksek tempolu hayatından sıkılıp Stardew Valley isimli köyde dedesinden kalan çiftliğe yerleşen bir karakteri canlandırıyoruz. Kaygı seviyemizin yüksek olduğu şu günlerde Animal Crossing'e benzeyen bu oyunla küçük bir sanal kasabaya taşınıp çiftçilik yapmak, arkadaşlar veya romantik partnerler edinmek ve maceralara atılmak çekici bir alternatif olabilir.

Steam, App Store, Play Store, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One



  1. LIMBO
Neredeyse tamamen siyah beyaz olan iki boyutlu platform/bulmaca oyunu LIMBO'da küçük bir çocuğu kontrol ederek çocuğun kasvetli bir atmosferde kız kardeşini aramasına şahitlik ediyoruz. Yapımcıların daha sonrasında çıkardığı INSIDE ile belki de daha da mükemmelleştirdiği bu oyun tarzı, hemen hemen her kaliteli bağımsız oyun gibi, keyif almak için kompleks bir oynanışa, gerçeğe yakın grafiklere veya milyon dolarlık bütçelere ihtiyaç olmadığını kanıtlar nitelikte.

Steam, App Store, Play Store, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One



  1. Undertale
Dışarıdan bakıldığında oldukça ilkel görünümlü bir rol yapma oyunu olan Undertale, bu görüntüsüne rağmen çıktığı yıl ödülleri toplamış ve eleştirmenler tarafından oldukça beğenilmiş bir oyun. Bunun sebebi olarak da ilkel görüntüsünün altındaki ferah ve yaratıcı fikirlerle dolu oynanış ve hikayesini gösterebiliriz. Oyun dünyasının şiddet konusundaki genel tutumundan ayrı duran Undertale, karşımıza çıkan karakterlerle kavga etme, kaçma veya konuşarak anlaşmaya çalışma tercihini tamamen oyuncuya bırakıyor ve verdiğiniz kararlar hikayeyi oldukça değiştiriyor.

Steam, Nintendo Switch, PlayStation 4



  1. Brothers: A Tale of Two Sons
Babaları oldukça hasta, annelerini ise kaybetmiş olan iki kardeşi canlandırdığımız bu macera oyunu, peri masalından fırlamış görselleri ve dokunaklı hikayesiyle kalpleri fethediyor. Kardeşlerin babalarını kurtarmak için atıldıkları maceraları ele alan bu oyunun geliştirilmesinde ödüllü √Ѭ∞sveçli/Lübnanlı yönetmen Josef Fares de aktif rol almış.

Steam, App Store, Play Store, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One



  1. Night In The Woods
√É≈ìniversiteyi bırakıp zoomorfik insanların yaşadığı Possum Springs kasabasındaki evine dönen Mae'i canlandırdığımız bu oyun oldukça zengin bir hikayeye sahip bir macera oyunu. Night in the Woods'un canlı dünyasında tanışacak bir sürü karakter, yapacak bir sürü şey var. Mae'in eski arkadaşını nasıl kaybolduğundan, kasabanın maden ocaklarının arkasındaki sırlara kadar birçok şeyle yüzleştiğimiz bu oyun depresyon gibi psikolojik hastalıklar ve şehirleşmeyle giderek yok olan kasaba ve köy hayatı gibi video oyunlarda az değinilen konulara el atmaktan çekinmiyor.

Steam, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One


Benzer yazılar

Partnerle Seks Hakkında Konuşmak Cinsel Tatmini Artırıyor!

Partnerinizle cinsellik hakkında konuşmak istiyor ama nasıl yapabileceğinizi bilmiyorsanız bu yazımız tam size göre!
Summer Kiss - Irına Redine

Doğayla İç İçe Nesiller Yetiştirmek

Eskisi gibi misket oynayabilmek hala mümkün mü? Çocukların sokağa çıkıp oyun oynayabilmesi için neler yapabiliriz? Öneriler yazımızda!
Menstruation on The Rocks- Brian Sims

Regl Nedir?

Regl olmak ayıp ya da gizlenecek bir durum değil. Peki regl çocuklarla nasıl konuşulmalı?
Two Friends - Salman Toor

Bir Taraf Her Zaman Daha mı Çok Sever?

İki taraf da eşit sevebilir, kıskanabilir ve sevgi gösterebilir mi? Daha çok sevilmek mi daha çok sevmek mi iyi? Bağlanma stillerimiz bu konuda ne söylüyor?
Untitled - Essam Marouf

Romantik İlişkilerde Empati Kurabilmek

Romantik ilişkilerde empatinin önemini bilmek kadar, nasıl empati kuracağımızı bilmek de ilişki memnuniyeti konusunda önemli rol oynuyor.
Tijana Draws

Oyun Rehberi

Çocuğunuzla oynadığınız oyunları daha keyifli hale getirecek ve oyun davranışlarınıza katkı sağlayacak bir oyun rehberi hazırladık.

Romantik İlişki İçerisindeyken Kendimizi Hangi Yollarla Sabote Ederiz?

Romantik ilişkinizde yolunda gitmeyen şeyler mi var? Peki ya ilişkinizi farkında olmadan sabote eden sizin davranışlarınızsa?
Shy- Sir Lawrence Alma Tadema

Partnerlerin Sorun Çözme Becerilerinin İlişkiye Etkileri

Tartışmalar sağlıklı bir şekilde çözülemediği zaman ilişkiye zarar verebiliyor. Sorun çözme becerilerimiz bu süreci nasıl etkiliyor?

Beden algımız romantik ilişkimizi etkileyebiliyor.

Daha olumlu bir beden algısına sahip olan kişiler partnerleriyle kurdukları romantik ve cinsel ilişkilerde daha fazla memnuniyet duyabiliyorlar. Peki neden?
Father and Son Talk - Vickie Wade

Çocuklar İçin Ahlak Felsefesi Egzersizi

Çocukların felsefi tartışmalarla kavramları sorgulaması onların düşünce sürecini geliştiriyor. Bu yazımızda da bir ahlak felsefesi egzersizi sunuyoruz!

footer