Şarkılarla Arkadaşlık

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Şarkılarla Arkadaşlık

Red Hot Chili Peppers - One Hot Minute (1995)

Red Hot Chili Peppers - One Hot Minute (1995)

2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre 1960-2010 yılları arasında Amerika'da popüler olmuş şarkıların %67.3'ü romantik ilişkiler ve cinsellik temalı iken yalnızca %6.7'si arkadaşlık temasını konu alıyor. Bunun arkadaşlık ilişkilerinin insan hayatındaki önemi açısından isabetli bir temsil olmadığını söylemek pek yanlış olmaz. Ancak bu istatistik de gösteriyor ki yine de sanatçıların arkadaşlıklarının değerini anlattığı şarkılar da yok değil. Biz de bugünkü yazımızda arkadaşlığa ve arkadaşlara yazılmış bu şarkıları derledik.
relate-banner



Taylor Swift - seven

Swift'in geçen ay çıkardığı albümü folklore'da yer alan seven, sanatçının çocukluk arkadaşlarından birini ele alıyor. Sanatçı, COVID-19 döneminde izolasyon halinde kaleme aldığı bu albümü "dalgın bir kaçış" olarak nitelendiriyor. seven isimli şarkıda ise bir çocukluk arkadaşının evinde yaşadığı sorunları anlatıyor, kendisinin ve arkadaşlıklarının masumiyetine değiniyor.



Francis and the Lights - Friends featuring Bon Iver & Kanye West

Francis Farewell Starlite'ın başlattığı pop projesi Francis and the Lights'ın Bon Iver ve Kanye West'le beraber çalıştığı Friends, grubun Farewell, Starlite! isimli albümünde yer alıyor. Starlite'ın bitmiş bir romantik ilişkiyi anlattığı şarkıda, West ve Iver ise çiftin arkadaş kalabileceklerini söylüyor ve bu arkadaşlığın ne kadar özel olacağını vurguluyor.



Matt Maeson - Me and My Friends are Lonely

Amerikalı alternatif rock sanatçısı Matt Maeson'ın ilk EP'si Who Killed Matt Maeson'da yer alan bu şarkı, arkadaşların yalnızlık gibi olumsuz bir duyguda dahi buluşabileceklerini gösteriyor. Kimseye içini açamadığını söyleyen sanatçı, bu sebeple arkadaşlarıyla da yalnızlık hissini gideremiyor.



Eric Clapton - When You Got a Good Friend

İngiliz blues efsanesi Eric Clapton'ın 2004 çıkışlı albümü Me and Mr. Johnson'ın açılış şarkısı olan When You Got a Good Friend iyi bir arkadaşa sahip olmanın getirilerini konu alıyor. Arkadaşının istemeden kalbini kırdığını ve bunun onu ne kadar üzdüğünü anlatan sanatçı, bir daha onu kaybetmemek için ondan asla ilgisini ve sevgisini esirgemeyeceğini söylüyor.



Flört - Eski Dostum

2000 yılından beri müzik yapmaya devam eden Türk rock grubu Flört'ün 2010 çıkışlı albümü Demli'de bulunan Eski Dostum, uzun süredir görüşülmeyen bir arkadaşla karşılaşmayı anlatıyor. Kişinin eski dostuyla özlem gidermesini anlatan parça, aynı zamanda beraber daha fazla vakit geçirdikleri eski dönemlere dair de bir nostalji hissi içeriyor.



Dilated Peoples - Worst Comes to Worst

Amerikalı hip hop grubu Dilated Peoples'ın en popüler şarkılarından biri olan Worst Comes to Worst, grubun Expansion Team isimli 2001 çıkışlı albümünde yer alıyor. İşler sarpa sardığında insanın dostlarının yanında olacağını anlatan bu şarkı, arkadaşlıkların insan hayatındaki önemini konu alıyor.



Clairo - Alewife

Lo-fi ve electropop sesiyle son zamanlarda giderek popülerleşen sanatçı Clairo, Immunity isimli albümünün giriş şarkısını çocukluk arkadaşı Alexa'ya adıyor. Sanatçı, ergenlik dönemlerinde onu intihardan döndürdüğünü söylediği Alexa'yı aynı zamanda kız kardeşi gibi gördüğünü belirtiyor.



Pharrell Williams - Best Friend

Williams'ın N.E.R.D. ve Neptunes projelerinde de beraber çalıştığı çocukluk arkadaşı Chad Hugo'ya yazdığı bu şarkı, sanatçının ilk solo albümünde yer alıyor. Pharrell, Chad'in onu müzikle tanıştırdığını ve sonra da hayat hikayesini, iç dünyasını ve sorunlarını müzik kanalıyla bütün dünyaya anlatmak konusunda cesaretlendirdiğini söylüyor.



Red Hot Chili Peppers - Tearjerker

Grubun lideri Anthony Kiedis'in Kurt Cobain'in ölümünü duyduğu gün yazdığı bu şarkı, Cobain'le dostluklarını ve Cobain'in ölümünün ona hissettirdiği hüznü anlatıyor. Kabullenemediği bu ölüm haberinin ardından düştüğü boşluğu gözler önüne seren Kiedis, Cobain'le tanışmasını ve tanıştıkları anda onu ne kadar etkilediğini özlemle anıyor.



The White Stripes - We're Going to Be Friends

Bir çocuğun okuldaki ilk günlerini anlatan We're Going to Be Friends, yine okulda geçen Napoleon Dynamite filmiyle popülerleşmiş bir şarkı. Grubun garaj rock sesinden sıyrılıp neredeyse bir ninni gibi sakin olan bu şarkı, çocuğun Suzy Lee isimli bir kızla tanışıp onunla arkadaş olmak istemesini anlatıyor.Arkadaşlığa dair bunlar ve daha fazla şarkının olduğu oynatma listemize linkten ulaşabilirsiniz. Eklemek istediğiniz ve unuttuğumuzu düşündüğünüz şarkı önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz!





Benzer yazılar

Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.

Hayatımızdaki Dracula’lar

Sahip olduğunuz enerjiyi tek buluşmada bile içine çekmeyi başaran kişiyi hiç “enerjinizi emen bir vampir” olarak düşündünüz mü?

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Ron Hicks,

Arkadaştan Romantik Partner Olur Mu?

Arkadaşıma romantik hisler beslemeye başlamam normal mi? Bu durum bir yere varır mı? Varırsa sağlıklı bir ilişki sürdürebilir miyiz? Tüm bu soruların cevapları yazımızda!
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Summer Reveries- Claudia Verciani

3-5 Yaş Arası Çocuklarda Sosyo-Duygusal Gelişim

3-5 yaşları arasında çocuğunuzda bağımsızlık, arkadaşlık, farkındalık gibi birçok farklı alanda değişim yaşanır. Bu süreçte neler yaşandığını inceleyelim.
Montmartre Nights - Ania Hobson

Aşırı Paylaşım Yapmak

Neden iyi tanımadığımız birine bir anda bir sürü şey anlatmak isteriz? Kuaförümüz neden aile ilişkilerimizi bilir? Aşırı paylaşım yapmanın nedenlerini ele aldık!

Yanıldığımız 7 Durum

Başkalarının duygu ve düşüncelerini okumakta çoğu zaman düşündüğümüz kadar iyi değiliz. İşte sosyal etkileşimleri karmaşık bir labirent haline getirebilecek en yaygın düşünce hatalarından bazıları.

Aşkın İyileştirici Hali : Güvenli Bağlanmayı Anlatan Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan şarkıları derledik!
Friends That Break Your Heart - James Blake (2021)

Arkadaş Ayrılığı: Friends That Break Your Heart

İngiliz sanatçı Blake yeni albümünde müzikte çok sık görmediğimiz bir tema olan arkadaşlık ilişkilerindeki ayrılıkları ele alıyor.

footer