Pandemi Döneminde İlişkilerin Değişimini Gösteren Şarkılar

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Pandemi Döneminde İlişkilerin Değişimini Gösteren Şarkılar

Brazzaville - Paper Masks

Brazzaville - Paper Masks

Pandemi, hayatın her alanında değişimlere sebep oldu. Bu değişimin etkisini müzikte de hissetmek mümkün; bu dönemde yalnızlık, uzak mesafe ilişkileri, özlem, nostalji gibi konuların müzikte kendisine daha fazla yer bulduğunu görebiliyoruz. Biz de bu ayki müzik önerileri yazımızda sizlere pandemi döneminde çıkan ve insan hayatındaki değişimi yansıtan şarkıları derledik.
relate-banner



The Rolling Stones - Living in a Ghost Town

Efsanevi İngiliz rock grubu The Rolling Stones'un nisan ayında çıkardığı bu tekli, pandeminin sebep olduğu farklı zorluk ve değişimleri ele alıyor. Dışarı çıktığında hayalet bir şehirde yaşadığını hissettiğini söyleyen sanatçı; telefonuna bakmaktan, yalnız olmaktan, yapacak hiçbir şeyi olmamasından çok sıkıldığını söylüyor ve bu "çile"ye artık katlanamadığını dile getiriyor.



Bon Iver - PDLIF

Justin Vernon'ın gelirlerini sağlık çalışanlarına bağışladığı teklisi PDLIF, aslında adını Please Don't Live In Fear (Lütfen korku içinde yaşamayın) anlamına gelen bir kısaltmadan alıyor. Nakaratını Kacy Hill'in seslendirdiği bu şarkı, insanlık için zor bir dönemden geçtiğimizi ve bunu ancak iş birliği ile aşabileceğimizi anlatıyor. Vernon, birbirimizden uzakta da olsak birbirimize destek olmamızın önemini vurguluyor.



The Streets & Tame Impala - Call My Phone Thinking I'm Doing Nothing Better

Akıllı telefonlar hayatımıza girdiklerinden beri ilişkilerimiz daha dijital bir yönde evriliyor. Karantina dönemi ile beraber ise bu etkinin daha da arttığını ve aslında bu küçük ekranların sosyal hayatlarımıza açılan birer kapıya dönüştüğünü söylemek yanlış olmaz. Mike Skinner (The Streets) ve Kevin Parker (Tame Impala) da hepimizin tanıdığı, yaptığı veya maruz kaldığı bir durumu ele alıyor. Skinner, onu sürekli arayan bir insanın ne kadar canını sıktığını ama reddederse reddettiği anlaşılacağı için kendi kendine aramayı bırakmasını beklemek zorunda kaldığını anlatıyor. Parker ise birçoğumuzun kullandığı o "Müsait olunca arayacaktım." bahanesini öne sürüyor.



Anderson .Paak - Lockdown

Anderson .Paak'ın bir grup kölenin serbest bırakılmasının kutlandığı, "Özgürlük Günü" olarak da bilinen ve Amerika'da Juneteenth adı verilen günde yayınladığı bu tekli, pandemi döneminde Black Lives Matter hareketinin değişimini ele alıyor. Haziran ayında Black Lives Matter protestolarında yaşadıklarını anlatan sanatçı, sosyal mesafenin kaybedilmesinden ve pandemi döneminde kalabalık içinde bulunmaktan memnun olmadığını ama onları bunu yapmaya polis zulmünün ve sistemik ırkçılığın ittiğini anlatıyor.



OneRepublic - Better Days

Bu listedeki en umut dolu şarkılardan biri olan Better Days, grubun solisti Ryan Tedder tarafından karantinadayken yazılmış. Tedder, kötü günlerden geçiyor olsak da umudumuzu kaybetmememiz gerektiğini ve daha iyi günlerin geleceğini vurguluyor.



Randy Newman - Stay Away

Disney filmleri için bestelediği Americana tarzı şarkılarla bilinen sanatçı Randy Newman'ın nisan ayında çıkardığı teklisi Stay Away, dinleyicilerine sosyal mesafe kurallarına uymalarını öğütlüyor. Sevdikleriyle vakit geçirmeye duyduğu özlemi anlatan sanatçı, sosyal mesafenin sevdiklerine verdiği değeri ona daha iyi öğrettiğini dile getiriyor ve pandemi sonrası planlarını anlatıyor.



blink-182 - Quarantine

Amerikalı punk grubu blink-182'nin ağustos ayında yayınladığı bu tekli, aslında karantina döneminde yazılmış. Karantinada evlerine kapalı olmak yerine yapmak istediklerini sıralayan grup, bunun ardından da evde sıkılmamak için neler yaptıklarını anlatıyor. Karantina ve sosyal mesafeden ne kadar yorulduklarını da büyük bir öfkeyle dile getiriyorlar.



Bon Jovi - Do What You Can

Amerikalı rock sanatçısı Jon Bon Jovi'nin grubuyla beraber çıkardığı bu tekli, bu dönemin farklı insanlar için ne gibi zorluklara sebep olduğunu anlatıyor. İşsiz ve maaşsız kalan insanlardan, yalnız başına kalmak zorunda kalan yaşlılara; mezuniyetlerini Skype üzerinden yapmak zorunda kalan öğrencilerden çalışmak zorunda olan hizmet sektörü çalışanlarına kadar çok farklı konulara değinen sanatçı, bunun bitmesi için elimizden geleni yapmamız ve kurallara uymamız gerektiğini öğütlüyor.



Ariana Grande & Justin Bieber - Stuck with U

Grande ve Bieber mayıs ayında çıkardıkları bu düetten elde edilen bütün gelirleri pandemi döneminde de çalışmaya devam eden işçilerin çocuklarına yardım eden bir derneğe bağışlıyor. şarkı, karantina sürecine daha olumlu bir yönden bakarak bunu beraber yaşadıkları, hayatlarındaki en değerli insanlarla daha fazla vakit geçirebilmek için bir fırsat olarak gördüklerini işliyor. 



Brazzaville - Paper Masks

Türkiye'de büyük bir hayran kitlesine sahip olan Brazzaville'in temmuz ayında çıkardığı bu tekli, pandemiyle beraber "sıradanlık" algımızın ne kadar değiştiğini vurguluyor. Sanatçı, maskelerimiz yüzümüzün yarısını saklıyor olsa da gözlerimizin hala sevgiyi yansıtabileceğini söylüyor.Pandemi döneminde hayatımızın nasıl değiştiği ile ilgili bu yazıdakiler ve daha fazla şarkının olduğu oynatma listemize linkten ulaşabilirsiniz. Eklemek istediğiniz ve unuttuğumuzu düşündüğünüz şarkı önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz!





Benzer yazılar

Winslow Homer – On the Stile

Romantik İlişkilerde Takım Olabilmek: Ortak Hedefler

Aşk ve uyum mutlu bir romantik ilişki için önemli olsa da ortak ilişki hedefleri belirlemek, güçlü ve sürdürülebilir bir ilişkiye sahip olmamızda önemli bir rol oynuyor.
Domenico Ronca – Jealousy

Kıskançlık romantik ilişkiler için sağlıklı olabilir mi?

Kıskançlık doğru zamanda ortaya çıktığında ve doğru yönetildiğinde romantik ilişkilerimizdeki tatmini, güveni ve bağlılığı artırabiliyor.
Muhammad Suleman - Souls of Sunshine

Kendimizle ilişkimiz romantik ilişki memnuniyetimizi olumlu etkiliyor!

Öz şefkat, duygusal zeka ve farkındalık gibi kendimizle olan ilişkimize dair kavramlar romantik ilişki memnuniyetimize etki edebiliyor.
Raımundo de Madrazo y Garreta, Masqueraders

“Hadi Beni Güldür Biraz!”

Araştırmalar mizahın partner seçiminde yer alan faktörlerden biri olduğunu gösteriyor. İyi bir mizah anlayışına sahip olmak, insanları daha çekici kılıyor
Lionel Le Jeune - Indian Summer

Daha Motive Hissetmeniz Mümkün!

Uzun süredir motivasyonsuz ve amaçsız hissediyor, günlerinizin durağan ve birbirinin aynısı gibi geçtiğini düşünüyorsanız languishing yaşıyor olabilirsiniz.
Mary Cassatt - Summertime

FOMO: Bir Şeyleri Kaçırma Korkusu

Arkadaşlarımızın davet edilmediğimiz buluşmalardan fotoğraflarını görmek ya da işsizken bir arkadaşımızın işe başladığını görmek… Bunlar içine korku salıyor mu? Eğer evetse FOMO’dan muzdarip olabilirsin!
Sahara Novotna - Willing To Take Risks

Riskten Kaçınmanın Riski: Konfor Alanlarımız

Siz de konfor alanınızdan çıkmakta zorlanıyor ve bir türlü risk alamıyorsanız bu yazıdan ilham alabilirsiniz!
Munch - Seated Male Nude in the Forest

Partnerler Arasındaki Cinsel İstek Farklılığı İlişkinin Sonu mu?

Partnerlerin cinsel istek seviyeleri farklı olursa bu durum ayrılıkla sonlanmak zorunda mı? Yoksa bir çözüm yolu bulunabilir mi? Cevapları yazımızda!

İlişkilerdeki 4 Alarm Verici İşaret

Romantik ilişkilerimizde büyük sorunlar baş göstermeden önce genellikle bize küçük ve gizli bazı uyarı işaretleri veriyorlar. Bu işaretler hakkında farkındalık kazanmak hem sağlığımızı korumamıza hem de daha olumlu ilişkilere adım atmamıza yardımcı olabilir.

“Ve Sonsuza Dek Mutlu Yaşadılar…”

Bir ilişkiye, çoğu zaman “sonsuza dek mutlu yaşamak” gibi beklentilerle başlarız. Ancak bu beklentiler karşılanmayınca hayal kırıklığına uğrayıp öfkelenir, hatta belki bazen o ilişkide olmaktan pişmanlık bile duyarız.

footer