2020'Nin Aşk Şarkıları

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

2020'Nin Aşk Şarkıları

Madrigal - Seni Dert Etmeler (2020)

Madrigal - Seni Dert Etmeler (2020)

Dünya en sıra dışı yıllarından birini tecrübe ederken aşkı yaşama ve müzik yoluyla ifade etme şeklimiz 2020'nin bu tuhaflığı içinde nasıl değişti? Rahatça dışarı çıkıp sevdiklerimizle buluşamıyor, yeni insanlarla tanışamıyor ve gönül rahatlığıyla seyahat edemiyor oluşumuz insanlığın aşkla olan ilişkisini derinden etkilemiş olsa gerek. Biz de bugünkü yazımızda 2020 yılında yayınlanmış aşk şarkılarını listeledik.
relate-banner



Dua Lipa - Levitating

İngiliz sanatçı Dua Lipa, ikinci stüdyo albümü Future Nostalgia'da dinleyicilere hem nostalji hem de uzaydaymış hissini vermeyi amaçladığını söylüyor. Albüm boyunca romantik ilişkilerine dair birbirinden çok farklı tecrübelerini anlatan sanatçı, albümün en popüler şarkılarından biri olan Levitating'de aşık olurken hissedilen, insanın ayağını yerden kesen coşkuyu tarif ediyor.



Fiona Apple - I Want You to Love Me

Pitchfork, Guardian gibi kaynaklar tarafından yılın albümü seçilen ve hemen hemen her müzik yayınının yılın albümleri listesinde kendine yer bulan Fetch the Bolt Cutters, sanatçının yalnızlıkla ve çeşitli baskılarla mücadelesini ele alıyor. Sanatçının gerek duygusal gerek sanatsal olarak zincirlerini kırdığı Fetch the Bolt Cutters, duygusal derinliği, taze seslerle donatılmış müziği ve ironik zamanlamasıyla muhtemelen yılların eskitemediği bir albüme dönüşecek. Bu albümün açılış şarkısı olan I Want You to Love Me, sanatçının kendisinin bile kime yazdığına karar veremediği bir aşk şarkısı. Apple, şarkıya çok varoluşsal bir bakış açısıyla başlasa da günün sonunda çok ilkel ve insani bir ihtiyaç olan sevilme ihtiyacını yok edemediğini anlatıyor.



Taylor Swift - this is me trying

Bütün konserlerin iptal edildiği bir yıl Taylor Swift'in şarkı yazımını tamamen değiştirdi. Stadyum dolusu insanla beraber eşlik etmek yerine insanların evlerinde otururken dinlemeleri için çıkardığı iki albümü folklore ve evermore'da daha kırılgan, gerçek ve romantik bir Taylor Swift gördük. Bu sene çıkardığı ilk albüm olan folklore'da yer alan this is me trying, sanatçının ilişkilerinde yaşadığı sorunlarda kendi payını kabul ettiğini ve elinden geleni yaptığını anlatan bir yaklaşıma sahip.



Madrigal - Seni Dert Etmeler

Bu senenin en çok konuşulan Türkçe şarkılarından biri olan Seni Dert Etmeler, 2007 yılında Kocaeli'nde kurulan Madrigal'in yayınladığı çok az şarkıdan biri. Grubun vokalisti Anıl Erdem Cevizci tarafından yazılmış olan Seni Dert Etmeler, belli belirsiz bir kaybetme ve vazgeçme hikayesi anlatıyor.



HAIM - Don't Wanna

Haim kardeşlerin 2020 yazında yayınladığı Women in Music Pt. III'ın son teklisi olan Don't Wanna, yaşadıkları sorunlara rağmen henüz partnerinden vazgeçmeye hazır olmayan birinin gözünden yazılmış. Sanatçı, partneri onu kırmış olsa da hala onunla bir ilişkiye sahip olma arzusunu tamamen yenemediğini anlatıyor.



The Avalanches - Interstellar Love

Avustralyalı elektronik müzik grubu The Avalanches'in 2020 çıkışlı albümü We Will Always Love You'da yer alan Interstellar Love, efsanevi progresif rock grubu The Alan Parsons Project'in Eye in the Sky isimli şarkısından bir sample'la açılıyor ve kapanıyor. Amerikalı soul sanatçısı Leon Bridges'ın da yer aldığı bu şarkı, yıldızların üstündeymiş gibi özel hissettiren bir aşk hikayesini anlatıyor.



King Gizzard & The Lizard Wizard - Honey

Avustralyalı rock grubu King Gizzard & The Lizard Wizard şarkılarında modern Batı müziği teorisinden uzaklaşarak geleneksel Türk müziğine benzer mikrotonal bir müziğe de yer veriyor. Bu sene çıkardıkları tek albüm olan K.G. de mikrotonal şarkılarını içeren ilk albümleri Flying Microtonal Banana'nın devamı niteliğinde. Grubun lideri Stu Mackenzie'nin yazdığı Honey de sanatçının eşine duyduğu aşkı ve bu aşkın içinde bulunduğumuz karamsar dünyada hayatını nasıl aydınlattığını anlatıyor.



Phoebe Bridgers - ICU (I See You)

Fetch the Bolt Cutters'la beraber bu yılın en çok takdir edilen albümlerinden biri olan Punisher, Amerikalı bağımsız rock sanatçısı Phoebe Bridgers'ın ikinci solo albümü. Albümün üçüncü ve son teklisi olan ICU, Bridgers'ın eski sevgilisi ve aynı zamanda davulcusu olan Marshall Vore'la ayrılığını ele alıyor. ICU bir ayrılık sonrası aniden iki yabancı olma hissinin tuhaflığını ve karşılaşmanın getirdiği kafa karışıklığını anlatıyor.



Perfume Genius - Your Body Changes Everything

Yunan asıllı Amerikalı bağımsız pop/art rock sanatçısı Micheal Hadreas veya sahne adıyla Perfume Genius'ın 2020 şubat'ında çıkardığı Set My Heart on Fire Immediately, otoriteler tarafından hemfikir bir şekilde sanatçının şu ana kadarki en iyi albümü olarak değerlendiriliyor. Nostaljik ve kuir temaların işlendiği albümün kurallardan ve yargılardan arınmış halini en iyi yansıtan şarkılardan biri olan Your Body Changes Everything'de sanatçı, insanların aralarında kurduğu bağların herhangi bir kalıba sıkıştırılamayacağını ve çok farklı şekillerde kendisini gösterebileceğini anlatmak istediğini belirtiyor.



Dolu Kadehi Ters Tut - Neyin Nesi

İlk albümlerini 2015'te yayınlayan Dolu Kadehi Ters Tut, kısa sürede Türkiye'nin giderek büyüyen alternatif rock ekosistemindeki en popüler gruplardan birine dönüştü. 2020'yi yeni bir stüdyo albümü yayınlamadan geçiren Dolu Kadehi Ters Tut'un bu yıl yayınladığı teklilerden biri olan Neyin Nesi ise tutulma döneminin büyüleyiciliğini tasvir ediyor.

2020 yılında bu şarkılar ve daha fazlasıyla aşkın her türlüsünü anlatan şarkıların bulunduğu oynatma listemize aşağıdan ulaşabilirsiniz. Eklemek istediğiniz ve unuttuğumuzu düşündüğünüz şarkı önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz!





Benzer yazılar

Sizin Aşkınız Hangisi?

Hiç aşık oldunuz mu? Peki aşkın ne anlama geldiğini düşündünüz mü? Aşk ne demek, hadi gelin birlikte bakalım.

İkinci Kez Aşık Olmanın Bize Getirdikleri

Her aşk hikayesi farklı olsa da aşkı yeniden bulma deneyimlerimizdeki çoğu süreç ortak. Bunlardan dördünü sizin için listeledik!
Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.
Ophelia (John Everett Millais, 1852)

Hamlet’in Ophelia’sı ve Ophelia Sendromu

Shakespeare’in Hamlet oyunundaki Ophelia karakterini ve adını verdiği Ophelia Sendromu’nu beraber inceleyelim!
Two On A Bridge - Igor Krapar Shcherbakov (2021)

Aşk İksiri: Feromon

Tanıştığınız andan itibaren birine ilgi duydunuz fakat nedenini anlamakta güçlük mü çekiyorsunuz? Bazı kişilere ise ilk andan beri arkadaş gözüyle mi bakıyorsunuz?
Aşk, Büyü, Vs. - Ümit Ünal (2019)

Yaşanamamış Bir Hayatın Rüyası: Aşk, Büyü, Vs.

Birbirine aşık iki kadının toplumsal tabular sebebiyle nasıl birbirlerinden ayrı düştüklerini anlatan duygu dolu bir film.
Le lit (The bed) - Henri de Toulouse-Lautrec (1893)

Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” Serisi

Post-empresyonizm akımının önemli ressamlarından biri olan Toulouse-Lautrec’in “Yatakta” isimli eserler serisine birlikte bakalım!
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Midnight- Anne Magill (2011)

Aşkın Ömrü Ne Kadar?

Uzun süreli bir ilişkide tutkuyu korumak mümkün mü yoksa aşk zamanla azalarak biter mi? Yoğun duygular, geçen zamana karşı koyabilir mi?

footer