Şarkılarla Ayrılık Sonrası Yas Süreci

Orhun Ogün Yücel

Orhun Ogün Yücel

Şarkılarla Ayrılık Sonrası Yas Süreci

Lorde - Melodrama, Sam McKinniss (2017)

Lorde - Melodrama, Sam McKinniss (2017)

Her ne kadar ayrılıklarımız da ilişkilerimiz kadar biricik ve bize ait olsa da hemen hemen hepimizin ayrılık sonrası hissettiği bazı ortak şeyler var. Biz de bu yazımızda inkar, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme olarak beşe ayrılan ayrılık sonrası yas sürecinin her aşamasını ikişer şarkıyla anlatmaya çalıştık.
relate-banner

  1. İnkar



Solange - Losing You

Beyonce'nin küçük kardeşi Solange'ın Blood Orange'la beraber yarattığı Losing You, bir yandan ayrıldığı partnerinin kendisini istemeye devam etmesini dilerken bir yandan da kendisini partnerini aştığına ikna etmeye çalışıyor. Sanatçı, şarkı boyunca inkar halinde olan ve ayrılık sonrası duygularıyla henüz barışık hale gelememiş bir üslup kullanıyor.



Vega - Bu Sabahların Bir Anlamı Olmalı

Türk alternatif rock grubu Vega'nın en popüler şarkılarından biri olan şarkı, grubun 2002 yılında çıkan Tatlı Sert albümünde yer alıyor. Sanatçı, ayrılık sonrası her sabah partnerinin yanı başında uyanacağını düşünüp her sabah hayal kırıklığına uğramasını anlatıyor.

2. Öfke



Lorde - Hard Feelings/Loveless

Lorde'un hem eleştirmenlerden hem de dinleyicilerden oldukça beğeni toplayan 2017 çıkışlı dream pop albümü Melodrama'da yer alan Hard Feelings/Loveless, iki bölümden oluşuyor. Şarkının ilk bölümü Hard Feelings'te ayrılık sonrası sürecini daha sakin bir dille anlatan sanatçı, şarkının ikinci bölümü Loveless'ta ise çok daha agresif ve öfkeli bir dil kullanıyor. Şarkının bölümler arası değişiminden de bu duygusal geçişi hissetmek mümkün; birinci bölüm sakin ve huzurlu ilerlerken ikinci bölüm ise çok daha endüstriyel ve vurucu bir sese sahip.



Dolu Kadehi Ters Tut - Beni Yordun

2014 yılında bir araya gelen bu rock ikilisi Türkiye'de bağımsız rock'ın en önde gelen seslerinden biri. Şarkı; partnerine onu bıraktığı için kızgınlığını, içinde bulunduğu duygusal durum için partnerini suçlayan bir dille ele alıyor.

3. Pazarlık



Ed Sheeran - LEGO House

İngiliz pop sanatçısı Ed Sheeran'ın ilk albümü +'ta yer alan LEGO House'un klibinde Harry Potter serisinde Ron'a hayat veren Rupert Grint'i izliyoruz. Sheeran, partneriyle ilişkisini Lego'dan yapılmış bir eve benzetiyor. Kendisi bu analoji üzerinden ilişkileri inşa etmenin zaman aldığını ancak yıkmanın çok kolay olduğunu anlatıyor. Şarkının köprü bölümünden sanatçının ilişkiyi tamir etmek için uğraşlarının tek taraflı olduğunu anlamak mümkün.



Model - Antidepresan Gülümsemesi

Model'in ayrılık sonrası yas sürecinin her aşamasını birer şarkıyla anlattığı albümü Levla'nın Hikayesi bugünkü yazımızın konusu için biçilmiş kaftan adeta. Albümün üçüncü şarkısı olan Antidepresan Gülümsemesi, yas sürecinin üçüncü aşaması olan ilişkiyi "kurtarmak" için partnerle pazarlık etme ve tekrar bir araya gelmek için çabalama durumunu dile getiriyor.

4. Depresyon



Zara Larsson - Only You

İsveçli pop sanatçısı Zara Larsson'ın 2017 çıkışlı albümü So Good'da yer alan Only You, ayrılık sonrası hala acı çeken ve herhangi bir şey yapmakta zorlanan birinin gözünden anlatılıyor. Sanatçı, duş almak veya yataktan kalkmak gibi kolay gözüken günlük aktiviteleri dahi yapmakta zorlanmasını partnerine duyduğu özlemle ilişkilendiriyor.



Nilipek. - Son Mektup

Boğaziçi Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümü mezunu olan Nilipek'in Bir Aşk İki Hayat filmi için yazdığı Son Mektup, sanatçının devam edemeyeceğini anladığı ancak yine de partnerine karşı yoğun duygular beslemekten kendisini alıkoyamadığı bir ilişkinin bitişini ele alıyor.

5. Kabullenme



Frank Ocean - Godspeed

Blonde, Pitchfork başta olmak üzere birçok müzik yayını tarafından 2010'ların en önemli albümü olarak gösterilir. Sanatçının ilk aşkından başarısız ilişkilerine, depresyonla baş etme yollarından kendisiyle olan ilişkisine kadar hissettiği her türlü duyguyu keşfetme hikayesi anlatılır. Albümün sondan ikinci şarkısı olan Godspeed'de albümün sonuyla gelen duygusal kabullenişi gözlemlemek mümkün. Oldukça olgun bir ayrılığı anlatan Ocean, her ne kadar romantik bir ilişki sürdürememiş olsalar da partnerinin onun için hep kıymetli olacağını dile getiriyor.



şebnem Ferah - Hoşçakal

şebnem Ferah'ın 2005 çıkışlı albümü Can Kırıkları'nın kapanış şarkışı olan Hoşçakal, sağlıklı bir şekilde vedalaşabilmeyi ele alıyor. Partneriyle olan ilişkisinin kendisiyle olan ilişkisini zedelediğini söyleyen Ferah, veda ediyor olsalar da partnerini hep seveceğini ve anısının hep onunla kalacağını belirtiyor.

Bu şarkılar ve daha fazlasının bulunduğu "Ayrılık Sonrası Yas" playlistimizi Spotify'dan takip edebilirsiniz!





Benzer yazılar

Mabel Matiz&Mert Demir - Antidepresan

2022’nin Aşk Şarkıları

Aşkı, özlemi, hayal kırıklığını ve ayrılığı uçlarda yaşadığımız 2022 yılında yayınlanmış olan aşk temalı şarkılara gelin birlikte bakalım.

“Arkadaşım, ben ayrılmak istiyorum”

Her zaman romantik ilişkilerin bitmesinin acısından bahsetsek de bir dostluğun bitmesinin acısı partnerimizle ayrılmaktan çok daha can acıtıcı olabiliyor.
Burial of Atala - Anne-Louis Girodet de Roussy-Trioson

Yas Sürecine Destek Olmak

Yas sürecindeki birinin nasıl yanında olabiliriz? Bu yazımızda yas sürecine destek sağlamak için neler yapabileceğimizi anlatıyoruz.

Romantik İlişkiler ve Psikolojik Sağlık

Romantik ilişkiler psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Bu yazıda psikolojik sağlık ile ilişkiler arasındaki ilişkiyi derledik.
The Meal - Alex Gross (2016)

Bağlanma Stilleri ve Ayrılık Sonrası Davranışlar

Eğer ayrılmayı isteyen ve ilişkiyi bitiren taraf biz değilsek ayrılık sonrası kısa dönemde davranışlarımızı neler belirler?
İsimsiz

Güvenli Bağlanmayı Anlatan Türkçe Şarkılar

Güvenli bağlanma ile çevremizle daha yakın ilişkiler kuruyoruz. Romantik ilişkilerde güvenli bağlanmayı anlatan Türkçe şarkıları derledik!
Daughters of Famous Businessman- Michele Del Campo

Arkadaşlık İlişkilerinin Mutsuz Sonu: Arkadaş Ayrılığı

Bir zamanlar bizi bizden iyi bilen dostlarımız zamanla birçok sebeple hayatımızdan çıkabiliyor. Bu yazıda arkadaş ayrılıklarını ve ayrılık acısını inceledik!
Pencere - Oyun Atölyesi

İlişkileri Merkezine Alan Tiyatro Oyunları

İnsanı insana insanla anlatma sanatı: tiyatro! Yakın ilişkileri sahneye taşıyan tiyatro oyunlarını sizler için derledik.
Two Fridas, Frida Kahlo (1939)

İki Frida - Resim Önerisi

İki Frida adlı esere hiç yakından baktınız mı? Frida Kahlo çektiği ayrılık acısını, yalnızlık ve çaresizlik hislerini sanatıyla gösteriyor.
Seduction in Blues and Greens - Malcolm T. Liepke

Neden Ayrılamayız?

Neden bizi çok da mutlu etmeyen bir ilişkinin içinde kalmaya devam ederiz? Olumsuz deneyimlerimize rağmen niye ilişkiyi bitirmeyiz? Cevabı yazımızda!

footer